Wat is de traditie van het geven van kerstcadeaus?

Geüpdatet op 6 januari 2024 door

Waar komt de traditie van het geven van kerstcadeaus vandaan? Dit artikel heeft alle informatie die je moet weten over het geven van kerstcadeaus!

[no_toc]

Het geven van cadeaus (en dus niet alleen kerstcadeaus) is een oude christelijke traditie en werd sterk geassocieerd met het christelijke feest Kerstmis.

In het oude Rome werden waarschijnlijk cadeaus aan elkaar gegeven rond de zonnewende (Latijn: solstitium). Dit moment was rond dezelfde dag als waarop de Romeinen het Saturnaliën-feest vierde wat op 17 december viel.

Wanneer werd het geven van kerstcadeaus een traditie?

Het geven van kerstcadeaus is naar alle waarschijnlijkheid een traditie geworden in het jaar 0 (gregoriaanse kalender) vlak na de geboorte van Jezus Christus. Volgens de Bijbel kwamen er na de geboorte van Jezus drie wijzen uit het oosten (drie koningen) om het kindje te vereren met geschenken zoals goud, wierrook en mirre.

Het geven van kerstcadeaus is ook zeer nauw verbonden met het verhaal van Sinterklaas, deze vierde-eeuwse christelijke bisschop gaf ook cadeaus weg en werd langzaam ook onderdeel van kerstvieringen. In sommige landen waaronder Nederland (en delen van België) vind het geven van cadeaus dan dus ook plaats tijdens Advent op Sinterklaasdag (5 of 6 december), dit zijn naar verloop van tijd twee aparte feesten geworden.

Wanneer geeft men kerstcadeaus aan elkaar?

Kerstcadeaus worden tegenwoordig doorgaans op 24 december (kerstavond), 25 december (1e kerstdag) of 26 december (2e kerstdag) aan elkaar geschonken. Het geven van kerstcadeaus vond eeuwenlang echter plaats op Sinterklaasdag of nieuwjaarsdag en is pas vrij recent verschoven naar de huidige data rond Kerstmis.

Dat deze data verschoven zijn heeft alles te maken met de positieve recensies van het gedicht The Night Before Christmas uit 1823 en het boek A Christmas Carol uit 1843 van Charles Dickens. Tegen het einde van de 19e eeuw is het geven van kerstcadeaus op en rond Kerstmis de standaard geworden in de westerse wereld.

Waarom geven we kerstcadeaus aan elkaar tijdens Kerstmis?

Het geven van kerstcadeaus aan elkaar betekent tegenwoordig voor iedereen wat anders. Wat deze redenen allemaal gemeen hebben is het feit dat het vieren van Kerstmis en de daarbij behorende kerstcadeaus en diners een diepgewortelde traditie van gezelligheid en samenkomen is geworden.

Hoeveel kerstcadeaus geeft men aan elkaar?

Er is geen minimum of maximum aan het aantal kerstcadeaus dat je aan elkaar kunt schenken. Echter bestaat er wel een ongeschreven regel, dit is de simpele maar erg handige “4-cadeaus-regel”. Deze regel houdt in dat iedereen maar 4 kerstcadeaus krijgt. In onderstaande lijst kan men de verschillende soorten cadeaus zien die volgens de “4-cadeaus-regel” gegeven moeten worden.

  • Kerstcadeau wat iemand wil hebben
  • Kerstcadeau wat iemand nodig heeft
  • Kerstcadeau wat iemand wil dragen
  • Kerstcadeau wat iemand wil lezen

Waarin worden kerstcadeaus ingepakt?

Kerstcadeaus worden doorgaans ingepakt in luxe cadeaupapier met kleuren zoals rood, wit, goud en zilver. Vaak zit er om de kerstcadeaus ook een mooie strik met soortgelijke kleuren gewikkeld.

Waar horen kerstcadeaus neergelegd te worden?

Kerstcadeaus worden traditioneel onder een versierde kerstboom gelegd en tijdens Kerstmis aan elkaar uitgedeeld en uitgepakt.

Waar koopt men kerstcadeaus?

Kerstcadeaus koopt men tijdens de kerstperiode gemakkelijk online bij webshops of in fysieke winkels. Het is echter slim om de kerstcadeaus gedurende het hele jaar aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat de prijzen van de kerstcadeaus vaak een stuk goedkoper zijn en ze op tijd zullen zijn.

Het verhaal gaat ook dat de folkloristisch figuur genaamd Kerstman (Santa Claus) degene is die eigenlijk de kerstcadeaus koopt en schenkt aan de mensen.

Wie is de Kerstman (Santa Claus)?

De Kerstman is een figuur uit de folklore en is persoon die rond de kerstperiode cadeaus geeft aan met name kinderen. De Kerstman zoals wij hem nu kennen en zoals hij ook afgebeeld wordt is die van Santa Claus. Deze figuur ontstond in Amerika en wordt afgebeeld als een wat dikkere oude man met een lange baard gekleed in een rood pak.

Santa Claus is naar alle waarschijnlijkheid gebaseerd op Sinterklaas, Nederlandse kolonisten hebben dit verhaal eeuwen geleden meegenomen naar Noord-Amerika en deze figuur is naar verloop van tijd Santa Claus oftewel de Kerstman geworden.

Veel mensen denken dat het Amerikaanse bedrijf The Coca-Cola Company de Kerstman heeft verzonnen, dit is dus niet het geval! Wel heeft het bedrijf handig gebruik gemaakt van Santa Claus als reclamemiddel.

Waarom duurt het bezorgen van de online bestelde kerstcadeaus zo lang?

Het bezorgen van kerstcadeaus die online zijn gekocht duurt vlak voor de feestdagen zo lang omdat heel veel mensen in deze periode hun kerstcadeaus bij online webshops aanschaffen. Er zijn simpelweg te weinig bezorgers om alle kerstcadeaus snel te bezorgen.