In dit artikel duiken we in de wereld van GPS-horloges voor kinderen. Is het geven van zo’n gadget aan een kind nu echt nodig of verstandig?
In een tijd waarin we ons steeds meer zorgen maken over de veiligheid van onze kinderen, is het fijn om te weten dat er handige hulpmiddelen bestaan om hen te beschermen. Een van die hulpmiddelen is het GPS-horloge voor kinderen.
Dit slimme apparaatje is niet alleen superhandig om bij te houden waar je kind is, maar biedt ook nog eens allerlei andere voordelen die het leven van ouders een stukje makkelijker maken. Hieronder staan enkele voordelen van het schenken van een GPS-horloge aan een kind.
1. Altijd op de hoogte van waar je kleine is
Eén van de grootste zorgen die ouders hebben, is de veiligheid van hun kinderen. Of ze nu in de buurt spelen, naar school lopen of bij vriendjes en vriendinnetjes zijn, het is fijn om te weten waar je kinderen zich bevinden.
Dankzij GPS-technologie kun je als jouw kleine een GPS-horloge draagt altijd op de hoogte van de locatie van je kind zijn. De gegevens worden via een app op je smartphone verstuurd, zodat je in real-time kunt zien waar je kleine avonturier uithangt. Dit geeft je als ouder de rust en het vertrouwen om je kind wat meer vrijheid te geven, terwijl je toch een oogje in het zeil houdt.
Bovendien is het niet alleen handig voor noodsituaties, maar ook voor alledaagse situaties. Stel je voor dat je kind uit school komt en je wilt weten of ze al bijna thuis zijn. Met een snelle blik op de app zie je meteen waar ze zijn en of je je zorgen moet maken. Of misschien zijn je kinderen aan het spelen in het park en willen ze wat langer blijven. Je kunt dan eenvoudig hun locatie checken en besluiten of het oké is om ze nog even te laten spelen.
2. Onafhankelijk op pad voor meer zelfstandigheid
Naast het altijd op de hoogte zijn van de locatie van je kind, biedt een GPS-horloge nog een ander belangrijk voordeel: het stimuleert de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van je kind, aldus expert Gerald van Wattum van kopenenvergelijken.nl. Een belangrijk aspect van opgroeien is leren omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid.
Kinderen moeten de kans krijgen om de wereld om hen heen te verkennen en zelf beslissingen te nemen. Met een GPS-horloge om hun pols kunnen ze dit doen, terwijl jij als ouder toch een gevoel van controle behoudt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelfstandig naar school fietsen.
3. Geofencing voor het geval dat
Een andere handige functie die veel GPS-horloges voor kinderen bieden, is geofencing. Dit is een technologie die ouders in staat stelt om virtuele grenzen rond specifieke gebieden in te stellen, zodat ze een melding ontvangen als hun kinderen deze gebieden betreden of verlaten.
Geofencing maakt gebruik van GPS-coördinaten om zogenaamde ‘veilige zones’ te creëren. Dit kunnen bijvoorbeeld de omgeving van je huis, school of het huis van opa en oma zijn. Je kunt zelf bepalen hoe groot deze zones zijn, en je kunt er meerdere instellen als dat nodig is. Zodra je kind een ingestelde zone betreedt of verlaat, krijg je als ouder een melding op je smartphone.
Deze functie kan om verschillende redenen nuttig zijn. Stel je voor dat je kind na schooltijd zelfstandig naar huis moet lopen, maar je wilt er zeker van zijn dat ze niet te ver van de veilige route afdwalen. Met geofencing kun je een zone instellen rondom de school en de route naar huis, zodat je een melding krijgt als je kind buiten deze zone komt. Dit stelt je in staat om direct actie te ondernemen en contact op te nemen met je kind om te controleren of alles in orde is.
4. Ook zonder telefoon elkaar bereiken
Veel GPS-horloges zijn uitgerust met een ingebouwde telefoonfunctie, waardoor kinderen en ouders met elkaar kunnen bellen en soms zelfs berichten kunnen sturen. Dit is mogelijk door een simkaart in het horloge te plaatsen, waardoor het horloge functioneert als een kleine telefoon om de pols van je kind. Hierdoor kunnen ouders en kinderen in contact blijven zonder dat het kind een aparte mobiele telefoon nodig heeft.
Deze functie is vooral handig voor jonge kinderen die nog niet toe zijn aan een eigen smartphone. Ouders kunnen zo toch contact houden met hun kinderen wanneer ze niet in dezelfde ruimte zijn, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de mogelijke risico’s en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het geven van een smartphone