Wat is de beste wasmachine?

De beste wasmachine – Koopgids

Laatst geüpdatet op:

De beste wasmachines volgens Keuzehelper

Wat is de beste wasmachine?Is het je tijdens je vakanties of andere reizen wel eens opgevallen dat mensen in sommige landen hun was ijverig op de hand wassen met verschillende teiltjes om hen heen om zo hun was weer schoon en fris te krijgen.

Zo was het bij ons ook lang geleden. Je kunt het je misschien niet meer herinneren maar in de tijd van je grootouders, of zelfs overgrootouders, lagen de grasvelden bezaait met witte lakens die op de bleek lagen.

Je hebt het geluk dat er op een bepaald moment wasmachines in beeld kwamen waardoor het op de hand wassen van kleding tot de verleden tijd behoorden.

Waarom een wasmachine aanschaffen?

Iedereen wil fris en schoon voor de dag komen. Het is dus wel degelijk van belang als je dat gevoel wilt bereiken dat je een goede machine gebruikt.

Als je een oude machine hebt, is die misschien aan vervanging toe want ook deze hebben niet een lang leven beschoren.

Wat is de beste koop wasmachine?Je bent dan op zoek naar een machine die je was schoon krijgt, energiezuinig is, niet te veel geluid maakt en die niet snel stuk gaat.

Ben je beperkt in je budget, dan kies je voor een model die misschien niet als merk zo bekend is maar wel je was goed schoon maakt en niet duur in aanschaf is.

Mocht je er wel wat geld voor willen neerleggen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel daarvan is dat je een degelijke machine kunt aanschaffen met net iets meer mogelijkheden.

Heb je een groot of klein huishouden, dan kun je daar ook het model naar kiezen. De ene trommel is wat groter als de ander en aan de hand daarvan bepaal je de hoeveelheid was die je per keer wilt gaan wassen.

Geld besparen doe je als je op het energielabel let. Een wasmachine heeft normaal gesproken label A+++ maar sommige modellen doen daar nog een schepje bovenop en komen nog zuiniger voor de dag.

In onze top 5 kun je zien welke van de beste wasmachines geschikt voor jouw situatie kan zijn zodat je een weloverwogen keus kunt maken. Een keus waar je jarenlang plezier van zult hebben.


In onderstaande tabel kun je snel en gemakkelijk een model sorteren op verschillende eigenschappen.

Op je smartphone/tablet kun je naar rechts en links scrollen, klik op de naam van het product om onze uitgebreide beoordeling te lezen.

De beste wasmachines van 2019 – Top 5


1. Whirlpool FSCR 70410 – Beste koop volgens consumentenbond

Whirlpool FSCR 70410

coolblue.nl
399.00

Whirlpool is een merk die je in miljoenen huishoudens terug kunt vinden. Ze zijn innovatief, maken kwaliteitsproducten en geven de klant wat ze nodig hebben.

Denk aan deze Whirlpool FSCR 70410, een wasmachine die jouw leven een stuk gemakkelijker maakt en absoluut thuishoort in de top 5 van beste wasmachine.

Hij maakt je leven aangenaam gebaseerd op de volgende specificaties.

De wasmachine kan ruim 7 kilo aan wat geschikt is voor een huishouden van 1 of 2 personen. Wat zo fijn is aan dit apparaat is dat hij uitgerust is met 6th Sense technologie.

Deze beladingssensor kiest het juiste wasprogramma die bij de hoeveelheid was en het soort wasgoed hoort.

Katoen, wol en andere textielsoorten wast de machine lekker schoon. Heb je je kleding snel nodig, gebruik dan het snelprogramma. Dit programma wast een klein wasje in 30 minuten schoon.

Was je graag ’s nachts of wanneer je overdag weg bent maar ben je bang dat je was vies gaat ruiken als je het er te lang in laat liggen? Ook voor deze Whirlpool FSCR 70410 is dat geen probleem.

Met de functie FreshCare blijft de wasmachine tot 6 uur na afloop van het wasprogramma je wasgoed met trommelbewegingen fris houden.

Met een energieklasse van A+++ heeft dit apparaat een gemiddelde prijs en is makkelijk in gebruik.

Voordelen

 • check
  Door de 6th Sense technologie wordt het wasprogramma aangepast aan de hoeveelheid en het soort wasgoed.
 • check
  Minder trillingen en geluidsoverlast dankzij de duurzame borstelloze motor.

Nadelen

 • Wasgoed in de trommel wordt niet glad gestoomd omdat hij geen stoomfunctie heeft.
 • Klein wasgoed kan in rand blijven hangen waardoor deze niet gewassen wordt.

Eindoordeel

Wil je een wasmachine die je was lekker laat ruiken, ook als je was er lange tijd in blijft zitten bij het afronden van het wasprogramma? Dan past de Whirlpool FSCR 70410 als beste wasmachine misschien wel bij je.

Qua prijs is het een aanrader. Maar ook de zorg voor je textiel gaat ver. Dit doet hij met behulp van de beladingssensor zodat het juiste wasprogramma wordt gekozen.

Met een snel functie was je een kleine was in no-time weer schoon.

Zelfs de Consumentenbond heeft de Whirlpool FSCR 70410 aan strenge eisen onderworpen en is daarna aangemerkt als Beste koop!


2. Bosch WNAT323471 – Best getest volgens de Consumentenbond

Bosch WNAT323471

coolblue.nl
589.00

Bosch is ook een bekend merk onder de witgoedapparaten die menigeen in huis hebben staan. Ook in de productie van wasmachines is het geen onbekende.

Maak nu kennis met de Bosch WNAT323471.

Het vulgewicht is 7 kilo wat hem geschikt maakt voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Hij haalt maximaal 1600 toeren per minuut waardoor je kleding droger uit de machine komt, ideaal als je niet beschikt over een droger.

Met de VarioPerfect technologie kun je kiezen om extra snel of extra zuinig te wassen. Gebruik daarvoor de knoppen Speed of Eco waarmee je de wastijd of 65% verkort of 50% zuiniger wast.

Dat is nog niet alles want deze machine staat ook aangemerkt als extra zuinig. Hij heeft namelijk energieklasse A+++-30%. Dat is 30% minder dan de gemiddelde label die wasmachines normaal gesproken hebben.

Deze wasmachine komt van pas als je niet een heel groot huishouden hebt en graag rekening wilt houden met het milieu door zuinige apparaten te gebruiken.

Voordelen

 • check
  Dankzij het AllergyPlus programma worden dierenharen en pollen verwijdert uit je kleding door de hogere temperaturen waardoor je minder last van jeuk zult krijgen.
 • check
  De machine is zeer zuinig met energieklasse A+++-30%.

Nadelen

 • Je moet zelf afmeten hoeveel wasmiddel je gebruikt omdat dit niet automatisch gedoseerd wordt.
 • Er zit geen duidelijk 30 graden programma op.

Eindoordeel

Deze beste wasmachine van Bosch is een goede machine die prima zijn werk doet. Hij is gebruiksvriendelijk en biedt verschillende wasprogramma’s.

Vooral als je gevoelig bent voor pollen of veel haren van huisdieren op je kleding hebt zitten, dan zul je deze machine erg prettig vinden aangezien ze deze problemen helpen voorkomen.

Ondanks dat het snel programma alsnog een uur duurt, wast hij prima schoon en is het zeker het wachten waard. Het voordeel zit hem in het lage energiegebruik waardoor je op die manier weer geld uitspaart.


3. AEG L8FB86ES – Energiezuinige wasmachine

AEG L8FB86ES

coolblue.nl
699.00

AEG weet wat je als consument nodig hebt en weet ook wat je in de toekomst nodig hebt. Ze proberen op ideeën vooruit te lopen om het beste product op de markt te brengen en zo de concurrentie voor te blijven.

Dat proberen ze ook met deze AEG L8FB86ES.

Deze beste wasmachine kan een gewicht aan van 8 kilo waardoor je de was kan doen van 3 à 4 personen.

Het water- en energieverbruik wordt aangepast met behulp van de beladingssensor die je hoeveelheid wasgoed weegt en op die manier weet hoeveel je nodig hebt.

Er zitten 10 verschillende wasprogramma’s op zodat je allerlei soorten wasgoed kunt wassen. En met het behalen van 1600 toeren komt je was er droger uit.

Zelfs als je een hekel hebt aan strijken komt deze machine goed van pas aangezien er een ProSteam stoomfunctie op zit. Activeer deze en kreukels worden aanzienlijk verminderd.

Wil je energie besparen dan zit je met deze wasmachine goed. Op een lage temperatuur kun je je was schoon krijgen door de ÖKOMix technologie.

Deze technologie mengt het wasmiddel vooraf op in water wat ervoor zorgt dat het wasmiddel zich beter verspreidt over je wasgoed.

Dit mag dan wel de duurste wasmachine uit de top 5 van beste wasmachines staan, maar hij bespaart veel geld dankzij het energielabel van A+++-50%. Hij wast dus de helft zuiniger als een standaard wasmachine.

Voordelen

 • check
  Minder of zelfs geen strijkwerk dankzij de ProSteam stoomfunctie.
 • check
  De wasmachine heeft energielabel A+++50% wat hem zeer zuinig maakt.

Nadelen

 • Kleding wordt niet beschermd tegen kleurvervaging om dat de machine geen SoftWater technologie heeft.
 • De tijdsduur van de programma’s zijn wat aan de lange kant.

Eindoordeel

Dat de AEG L8FB86ES in de koopgids staat als beste wasmachine, dat mag wel duidelijk zijn. Dit is namelijk een zeer goede machine met veel voordelige functies.

Hij heeft een beladingssensor die je wasgoed weegt zodat het water- en energieverbruik aangepast wordt.

Met de ÖKOMix technologie wordt het wasmiddel vooraf met water gemengd zodat het wasmiddel zich beter verspreidt over je wasgoed. Als resultaat is je was een stuk schoner. Dit werkt ook op lage temperaturen.

Het is de duurste uit de top 5 van beste wasmachines maar aangezien dit een van de zuinigste modellen is bespaar je zo een hoop geld en met de vele functies en wasprogramma’s heb je er heel wat plezier van.


4. LG FH4J5TN8 Direct Drive – Efficiënt en geruisloos

LG FH4J5TN8 Direct Drive

coolblue.nl
429.00

LG streeft ernaar om producten nog energiezuiniger en efficiënter te maken en in combinatie hiermee vinden ze het belangrijk om ervoor te zorgen dat je was schoner wordt en blijft.

Je kiest natuurlijk voor een machine die er niet alleen fraai uitziet maar ook beschikt over de nieuwste technologie.

Deze LG FH4J5TN8 Direct Drive biedt onder andere een vulgewicht van 8 kilo aan zodat hij voor een gezin de ideale uitkomst biedt.

Ook dit product heeft een beladingssensor zodat je was gewogen wordt en daarmee het juiste programma voor je kiest.

Naast katoen, de donkere was en eventueel donsdekens, zijn er in totaal 14 programma’s waaruit je kunt kiezen. Deze kun je nog uitbreiden met de bijbehorende applicatie voor op je smartphone.

Er zit zelfs een stil nachtprogramma op zodat niemand er last van heeft als je ’s nachts je was wilt draaien.

Het Direct Drive-systeem zorgt ervoor dat de motor zonder riemen veel efficiënter, stiller en zuiniger aandrijft dan een normale motor.

Met de energieklasse A+++-30% is hij zuinig te noemen en heeft daarbij een zeer gunstige prijs.

Deze machine komt van pas als je niet veel geld wilt besteden en ook nog eens geld wilt besparen door de energiezuinigheid van het product.

Voordelen

 • check
  Minder last van trillingen en geluid dankzij de borstelloze Direct Drive motor.
 • check
  Download de bijhorende LG SmartThinQ app om extra wasprogramma’s te downloaden en problemen op te lossen.

Nadelen

 • Gewassen kleding wordt niet glad gestoomd in de trommel.
 • Sommige wasprogramma’s duren erg lang.

Eindoordeel

Dit is de beste wasmachine als je op zoek bent naar een geruisloos exemplaar. Dankzij de Direct Drive motor draait hij nagenoeg geruisloos en hoor je in principe alleen het water nog klotsen.

De prijs is prima voor een kwalitatief goed product waarbij je ook nog geld bespaard vanwege zijn energielabel van A+++-30%.

Er zit een duidelijk programma op die je kunt aanpassen aan elke wasbeurt. Met 1400 toeren komt je was er niet al te nat uit.

Ben je op zoek naar een goedkoop model en die niet te veel lawaai maakt, dan vind je het vast niet erg dat er geen stoomfunctie op zit die ervoor zorgt dat je was er kreukvrij uitkomt.


5. Haier HW70-BP14636 – De goedkoopste

Haier HW70-BP14636

coolblue.nl
399.00

Haier biedt altijd goed uitziende producten aan die een hoge kwaliteit hebben, betaalbaar en energiezuinig zijn.

Dat is wat de Haier HW70-BP14636 je te bieden heeft.

De trommel kan een gewicht van 7 kilo aan en wast je was lekker schoon. Het wasprogramma centrifugeert aan het eind met 1400 toeren zodat je was er niet al te nat uit komt.

Veel programma’s kun je zelf aanpassen zodat je delicate was ook kunt wassen. De temperatuur en de centrifugeerstand zijn makkelijk aan te passen.

Vanwege de borstelloze motor geeft de machine minder trillingen en geluid af.

Het is niet een duur apparaat om aan te schaffen en hij is ook nog eens energiezuinig. Met een energielabel van A+++-40% bespaar je flink wat geld.

Deze beste wasmachine komt van pas als je een kleine badkamer hebt. Dan is dit model ideaal aangezien hij maar 46 cm diep is zodat hij niet veel ruimte inneemt.

Voordelen

 • check
  De trommel zorgt ervoor dat je was beschermd wordt en helpt het verminderen van slijtage aan je kleding.
 • check
  Hij is klein van formaat maar kan toch genoeg was voor je wassen.  

Nadelen

 • De wasmiddellade moet je regelmatig zelf reinigen aangezien deze niet zelfreinigend is.
 • Sommige programma’s duren vrij lang.

Eindoordeel

De goedkoopste, de kleinste en een van de energiezuinigste modellen uit de top 5 van onze koopgids voor beste wasmachine. Dat is deze Haier HW70-BP14636.

Er zijn niet veel nadelen op te noemen dus dat maakt hem meteen aantrekkelijk om aan te schaffen.

Hij heeft als energielabel A+++-40 en is klein van formaat waardoor hij makkelijker te plaatsen valt in kleine ruimtes.

En ondanks dat wast de machine je was lekker schoon en doet hij waar hij voor gemaakt is. Er kan 7 kilo in geplaatst worden.

Dit model is ideaal als je niet te veel geld uit wilt geven en geen groot gezin hebt. Geld besparen doe je dankzij zijn energiezuinigheid.


Conclusie

Welke wasmachine is het beste?We hebben in onze koopgids vijf verschillende wasmachines besproken met allemaal andere kwaliteiten.

Geen enkele doet onder voor elkaar, het is maar net waar jij naar opzoek bent.

Bij de Whirlpool FSCR 70410 zit het grootste voordeel niet alleen in het feit dat het de beste koop volgens de consumentenbond is maar ook dat de wasmachine tot 6 uur na afloop van het wasprogramma je wasgoed met trommelbewegingen fris houdt. Dit dankzij de functie FreshCare.

Het best getest is volgens de Consumentenbond de Bosch WNAT323471. Deze heeft als voordeel dat je met de VarioPerfect technologie kunt kiezen om extra snel of extra zuinig te wassen. Zo bespaar je op de lange termijn ook weer geld.

Mocht je een groot huishouden hebben, dan is de AEG L8FB86ES wel wat voor je. Deze kan namelijk het meeste gewicht kwijt in de wastrommel.

Strijken wordt ook makkelijker dankzij de ProSteam stoomfunctie. Activeer deze en kreukels worden aanzienlijk verminderd.

Dit is dan wel meteen het duurste model maar het geld krijg je op den duur weer terug aangezien dit de machine is met het zuinigste energielabel, namelijk A+++-50%.

De LG FH4J5TN8 Direct Drive heeft ook een vulgewicht van 8 kilo zodat hij voor een gezin de ideale uitkomst biedt. Dankzij de Direct Drive is hij geruisloos en heeft niemand last als je ’s nachts je was wilt draaien.

Wil je niet veel geld uitgeven om wat voor reden dan ook, dan ga je uiteraard voor de Haier HW70-BP14636.

Dit model is energiezuinig en ideaal als je niet veel ruimte hebt om hem te plaatsen. Ondanks zijn formaat is de trommel groot genoeg om een normale hoeveelheid was weg te werken.

De reviews die we je gegeven hebben helpen je ongetwijfeld op weg om de beste wasmachine aan te schaffen die voor jou geschikt is en waar je lang plezier van zult hebben.


Scroll Up