Wat is de beste vaatwasser?

De beste vaatwasser – Koopgids

Laatst geüpdatet op:

De beste vaatwassers volgens Keuzehelper

Wat is de beste vaatwasser?Je hebt een heerlijk diner met je vrienden gehad, alles was tot in de puntjes geregeld, het eten was heerlijk en je zwaait ze aan het eind van de avond uit bij de deur.

En dan komt de anticlimax. Op het moment dat je je keuken weer in loopt staat daar een bult afwas van jewelste. Iets waar je na zo’n gezellige avond echt niet op zit te wachten.

Natuurlijk zijn er meer redenen om niet graag te willen afwassen. Het waterverbruik is groot dus brengt extra kosten met zich mee. Soms heb je ook niet gelijk de tijd om alles af te kunnen wassen.

Waar je op let bij de aanschaf van de beste vaatwasser?

Bovengenoemde problemen los je op met de aanschaf van een vaatwasser. Een hele uitgave zou je kunnen denken maar dat hoeft op de lange termijn niet zo te zijn.

Er zijn namelijk verschillende modellen die zuinig zijn in het energieverbruik en daarbij vaak ook in het waterverbruik. Zo bespaar je op de lange duur geld.

Welke vaatwasser is het beste?Nu zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten alvorens je overgaat tot de aankoop van een beste vaatwasser.

Allereerst schaf je een vaatwasser aan die bij je keuken past en dan hebben we het over een inbouw vaatwasser of een vrijstaand model.

Het kopen van een inbouwvaatwasser komt redelijk nauw. Je let op de nismaten van je keuken en het formaat van het frontpaneel zodat je nieuwste aanwinst in je keuken past.

Voor een vrijstaand model gaat het erom of hij in de plaats van een keukenkastje past of dat hij in een andere hoek kan staan waar hij op de waterafvoer aangesloten kan worden.

Nu je dit hebt uitgevogeld kan de zoektocht beginnen. Er zijn verschillende merken die allemaal iets anders specifieks op hun vaatwassers hebben aangebracht.

Neem de reviews uit onze koopgids door om te zien waar de voor jou beste vaatwasser aan moet voldoen zodat je het juiste model koopt.


In onderstaande tabel kun je snel en gemakkelijk een model sorteren op verschillende eigenschappen.

Op je smartphone/tablet kun je naar rechts en links scrollen, klik op de naam van het product om onze uitgebreide beoordeling te lezen.

De beste vaatwassers van 2019 – Top 5


1. Bosch SMV25AX01N – Krachtige inverter motor

Bosch SMV25AX01N

coolblue.nl
439.00

Bosch is een betrouwbaar merk als het gaat om witgoedapparaten. Je komt het merk altijd wel tegen als je op zoek bent naar een huishoudelijk apparaat.

Bij jouw zoektocht naar een van de beste vaatwassers ben je ongetwijfeld ook het merk Bosch tegengekomen. Heb je de Bosch SMV25AX01N al ontdekt?

Het gaat om een inbouwvaatwasser waardoor het belangrijk is om op de eerste plaats de juiste maat van je keuken te bepalen om te zien of deze past.

De maximale capaciteit van dit model is het reinigen van 12 couverts per wasbeurt. En speciaal voor je glaswerk is hij heel zuinig. Daarvoor gebruik je het glasprogramma.

Een lage temperatuur voorkomt dat er barstjes of verkleuringen in je glazen ontstaan. Zo houd je je vaat langer mooi.

De hoeveelheid vaatwerk wat in de vaatwasser staat wordt met de beladingssensor gemeten. Dit heeft als voordeel dat de vaatwasser minder water en energie verbruikt. Het energielabel dat eraan verbonden is, is energieklasse A+.

Dit model komt van pas als je een gezin met kinderen hebt. Met de kinderbeveiliging kunnen zij er gerust bij in de buurt komen omdat de deur niet zomaar opengemaakt kan worden.

Voordelen

 • check
  Hij beschikt over een krachtige inverter motor. Dit zorgt er onder andere voor dat de vaatwasser minder geluid maakt.
 • check
  ​Het vaatwasmiddel wordt door de doseerAssistent gelijkmatig verspreid over de vaat.

Nadelen

 • Aangekoekte vaat kan niet in een speciale zone geplaatst worden om deze schoon te krijgen aangezien deze er niet is.
 • Hij is nog redelijk prijzig in de aanschaf.

Eindoordeel

Dit model van Bosch is een beste vaatwasmachine die als inbouwmodel geplaatst moet worden.

Hij is stiller vanwege de inverter motor en geeft een geluid af van 48 dB. Mede dankzij deze motor verbruikt hij minder energie en gaat minder snel stukt.

Je bespaart dus behoorlijk wat geld op dit model, ook vanwege de doseerAssistent die het wasmiddel gelijkmatig verspreid.

Dus dat hij wat duurder is in de aanschaf is niet belangrijk. De vaatwasser is goed voor je vaat en geeft een speciale behandeling aan fijn glaswerk.


2. Bosch SMS25AI04E – Meerdere programma’s

Bosch SMS25AI04E

coolblue.nl
419.00

Er komt nog een model van Bosch in onze koopgids van beste vaatwasser voor. Hij lijkt op het eerste model maar met dit model heb je andere mogelijkheden.

Het eerste verschil is dat deze Bosch SMS25AI04E een vrijstaand model is. Dit heeft als voordeel dat je hem kunt plaatsen waar je wilt, zolang hij maar dichtbij een afvoer en stopcontact geplaatst wordt.

Dit model kan 12 couverts reinigen per wasbeurt en daarbij kun je kiezen uit 5 verschillende programma’s om je vaat te reinigen.

Wil je snel klaar zijn met de afwas of heb je snel weer borden en bestek nodig dan schakel je het snelle programma in zodat je binnen een uur over een schone vaat kunt beschikken.

Maar ook als je je vaat te lang hebt laten staan of er is iets flink aangekoekt in een van je pannen, dan zet je het intensieve programma aan en wordt je vaat gereinigd op een temperatuur van 70 graden Celsius.

Wat ook handig is, is dat je de bovenste korf kunt verstellen zodat je de mogelijkheid hebt om wijnglazen te wassen.

Dit model van Bosch komt van pas als je op zoek bent naar een vrijstaande vaatwasser met verschillende programma’s die je vaat schoon maakt zodat je zelf niet meer hoeft te boenen.

Voordelen

 • check
  Hij beschikt over een krachtige inverter motor. Dit zorgt er onder andere voor dat de vaatwasser minder geluid maakt.
 • check
  ​Wil je weten wanneer je vaat klaar is, dan kijk je op de resttijdindicator die de resterende tijd aangeeft.

Nadelen

 • Aangekoekte vaat kan niet in een speciale zone geplaatst worden om deze schoon te krijgen aangezien deze er niet is.
 • Niet alles komt er even droog uit.

Eindoordeel

De Bosch SMS25AI04E is een vrijstaand model die je bijna overal kunt plaatsen.

Hij is stiller vanwege de inverter motor en geeft een geluid af van 46 dB. Mede dankzij deze motor verbruikt hij minder energie en gaat minder snel stukt.

Het vaatwasmiddel wordt door de doseerAssistent gelijkmatig verspreid over de vaat.

Verschillende programma’s kan hij draaien, het is maar net hoe vies de vaat is en hoe snel je het weer nodig hebt.

Dit model is iets goedkoper als zijn broertje die veel overeenkomsten heeft maar een inbouwvaatwasser is. Als je van gemak houdt, kies je voor dit model beste vaatwasser.


3. Siemens SN636X00IE – Met VarioSpeed

Siemens SN636X00IE

coolblue.nl
489.00

Siemens is van oorsprong een Duits bedrijf die in diverse sectoren bijzonder actief is. Een zo een sector is de elektronica.

Een vaatwasser valt daar ook onder en daarom kan de Siemens SN636X00IE niet ontbreken. Het is de duurste uit de top 5 van beste vaatwasser maar waarom, dat kun je hieronder lezen in de review.

Dit inbouwmodel reinigt 13 couverts per wasbeurt en heeft 6 verschillende standaard programma’s.

Het grootste voordeel van deze vaatwasser is dat er een VarioSpeed op zit. De programmaduur van de programma’s wordt daarmee verkort zodat de vaat snel weer schoon is.

Heb je veel vuile pannen die afgewassen moeten worden, dan klap je de rekjes neer van de mandjes zodat veel vaat er makkelijk in past.

Iets wat groot van formaat is en vaak niet in de vaatwasser past, is ook mogelijk als je de mandjes aanpast die in hoogte verstelbaar zijn.

Met een energielabel van A+ bespaar je wel wat geld op de aanschaf. Maar als je van snelheid houdt en een schone vaat, dan komt dit model van Siemens van pas.

Voordelen

 • check
  Dankzij de warmtewisselaar ontstaan er geen barsten in de broze vaat omdat deze functie hoge temperatuurverschillen voorkomt.
 • check
  ​Ook deze heeft een krachtige inverter motor. Deze zorgt er onder andere voor dat de vaatwasser minder geluid maakt en minder energie verbruikt.

Nadelen

 • Hij beschikt niet over een kinderbeveiliging.
 • De bovenste lade is een bestek lade wat nogal onhandig kan zijn.

Eindoordeel

De Siemens SN636X00IE heeft als voordeel dat je op alle 6 de programma’s de VarioSpeed kunt toepassen zodat de programmaduur wordt verkort.

Veel verschillend vaatwerk past of maak je passend zodat je zo min mogelijk zelf hoeft af te wassen. Denk aan een hoge soeppan bijvoorbeeld.

Ondanks dat hij de duurste is die in de top 5 van onze koopgids met beste vaatwassers staat, kun je geld besparen op de zuinige motor en de doseerAssistent die het wasmiddel gelijkmatig verspreid.

Ben je op zoek naar een stil model die mooi in je nieuwe inbouwkeuken past, dan heb je de vaatwasser gevonden waar je naar opzoek was.


4. AEG FSE53600Z – Zuinigst in energieverbruik

AEG FSE53600Z

coolblue.nl
477.00

Wat AEG ook ontwikkeld, het moet perfect zijn in zowel de uitvoering als de functionaliteit. Wil je een betrouwbaar product, dan kun je overwegen om een AEG aan te schaffen.

Dit model heeft maar liefst twee pluspunten boven de andere modellen en dat is dat hij de zuinigste van allemaal is en ook het meest geluidsvriendelijk.

Met deze inbouw vaatwasser kun je 13 couverts wegwassen in een wasbeurt. En daar kunnen gerust fragiele glazen bij gezet worden. In de bovenste lade zitten rubberen noppen waar je de glazen op kunt zetten zodat ze niet meer omvallen.

Hij beschikt over 6 verschillende programma’s en hij biedt de mogelijkheid dat je je vaat uit kunt stellen tot een ander geschikt moment. De uitsteltijd pas je aan op het display.

Mocht het water in de machine te vies worden, dan wordt automatisch het waterverbruik aangepast. Zo heb je altijd een schone vaat.

Geld besparen doe je dankzij het A+++ energielabel en dankzij zijn 44 dB aan geluidsweergave. Dit scheelt op de lange termijn veel geld en kun je zo over het aankoopbedrag heen kijken.

Voordelen

 • check
  De vaatwasser is erg zuinig in gebruik met energielabel A+++.
 • check
  ​Met 44 dB aan geluid is dit ook een van de stilste.

Nadelen

 • Hij beschikt niet over een kinderbeveiliging.
 • Ook heeft hij geen speciale zone om extra vieze pannen en schalen schoon te krijgen.

Eindoordeel

De AEG FSE53600Z is een inbouw vaatwasser die zuinig in gebruik is en niet veel geluid produceert vanwege de krachtige inverter motor. Ideaal als je hem ’s nachts wilt laten draaien.

Je kunt hem namelijk zo instellen dat je hem laat draaien op een ander geschikt moment. Stel hem in via het display en je vaat is gedaan wanneer jij dat wilt.

Is het programma klaar dan opent de vaatwasser zich zodat je vaat zich sneller en beter droogt.

Het is een vaatwasser die misschien duur lijkt maar in verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt, zichzelf ruimschoots terugverdiend in prijs en gebruiksgemak.


5. Inventum VVW7020 – Goedkoopste model

Inventum VVW7020

coolblue.nl
299.00

We zijn aangekomen bij het goedkoopste model uit de top 5 van beste vaatwasser. Een goede keus als het gaat om een basismodel vrijstaande vaatwasser.

De modellen van Inventum zijn altijd geschikt voor iemand die een vaatwasser zoekt zonder te veel toeters en bellen. Dat maakt hem meteen goedkoop in de aanschaf.

Met 6 verschillende programma’s krijg je maximaal 12 couverts schoon bij deze Inventum VVW7020. Het intensieve programma is geschikt voor de erg vuile vaat.

Is het alleen glaswerk wat je gewassen wilt hebben, dan zet je het snelle programma aan. Zo is je glaswerk in 30 minuten al schoon.

Heb je een halfgevulde vaatwasser maar kun je niet wachten tot hij vol zit, dan gebruik je de functie halve belading. Zo bespaar je op het water- en energieverbruik.

In dit model kunnen ook makkelijk grote potten en pannen gezet worden. De bovenste mand is in hoogte verstelbaar en van de onderste lade kun je de steunen inklappen.

Het kan voorkomen dat er een lekkage ontstaat. Geen probleem voor de Inventum VVW7020 waarbij de AquaStop zorgt voor het stoppen van de watertoevoer bij een lek.

Wil je een simpel model die niet duur in aanschaf is en veel handige opties heeft, dan is dit wel de beste vaatwasser voor jou. En met het energielabel A++ is het een goede keus.

Voordelen

 • check
  Je kunt een halve belading wassen en tegelijkertijd op het water- en energieverbruik besparen.
 • check
  ​Is er een storing of lekkage dan zit er een waterbeveiliging op die de watertoevoer afsluit.

Nadelen

 • Hij heeft geen krachtige inverter motor zodat hij trillingen en geluid produceert.
 • De start kun je uitstellen maar dat kan met maximaal 3 uur.

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een goedkoop model waarbij je toch nog heel wat handige functies hebt, kies dan voor deze Inventum VVW7020.

Delicaat glaswerk kan veilig gewassen worden. Een halfgevulde vaat kan zonder te veel energie en water te verbruiken gedaan worden.

Mocht er een storing ontstaan, dan zorgt de AquaStop ervoor dat er geen water weglekt.

Wil je dus niet meer dan nodig uitgeven aan een vaatwasser en ben je op zoek naar een vrijstaand model die in jouw keuken past en zijn werk doet? Overweeg dan om dit model aan te schaffen.


Conclusie

Welke vaatwasser is de beste?Heel wat informatie heb je kunnen lezen waaraan een vaatwasmachine kan voldoen. Nu zit er ongetwijfeld een voor jou tussen.

Van de 5 modellen waren er twee vrijstaande vaatwassers. Deze passen niet in een inbouwkeuken maar plaats je waar je hem wilt hebben zolang er maar een wateraansluiting in de buurt zit.

Vrijstaand model

Daarvan was de Inventum de goedkoopste en het meest energiezuinig. Een halve vaat kan gedaan worden met de functie halve belading. Zo bespaar je op het water- en energieverbruik. Ook heeft hij een AquaStop die zorgt dat het watertoevoer stopt bij een lek.

Qua geluid was de Bosch SMS25AI04E wat minder gehorig. Hij is stiller vanwege de inverter motor. Het vaatwasmiddel wordt door de doseerAssistent gelijkmatig verspreid wat scheelt in de kosten.

Inbouw vaatwasser

Wat is de beste inbouw vaatwasser?Van de inbouw vaatwassers is het belangrijk om de maat te weten. Aan de hand daarvan kun je kijken welke gebruiksgemakken jij graag wilt hebben.

De AEG FSE53600Z was daarbij het meest energiezuinig en maakte het minste geluid. En zodra het water in de machine te vies wordt, dan past automatisch het waterverbruik zich aan. Het nadeel alleen is dat er geen kinderbeveiliging op zit.

Met de Bosch SMV25AX01N houd je je servies langer mooi. Een lage temperatuur voorkomt dat er barstjes of verkleuringen in je glazen ontstaan.

De hoeveelheid vaatwerk wat in de vaatwasser staat wordt met de beladingssensor gemeten wat geld bespaart en er zit een kinderbeveiliging op.

Het grootste voordeel van de Siemens SN636X00IE is dat er een VarioSpeed op zit. De programmaduur van de programma’s wordt daarmee verkort zodat de vaat snel weer schoon is.

Heb je iets wat groot van formaat is en vaak niet in de vaatwasser past, ook dan pas je de mandjes aan. Ondanks dat dit het duurste model is, bespaar je op andere punten weer geld.

Nu je alle voor- en nadelen hebt gelezen kun je overgaan tot de aankoop van de beste vaatwasser die in jouw keuken thuishoort en er geen vervelend karwei meer op je wacht na een gezellige avond.


Scroll Up