De beste spiegelreflexcamera van 2019 volgens Keuzehelper.nl

Laatst geüpdatet op:

NaamSensorResolutieSnelheid
1. Canon EOS 4000D

Canon EOS 4000D

APS-C18,7 megapixels3 fps

2. Nikon D3400

Nikon D3400

APS-C24,2 megapixels5 fps

3. Canon EOS 750D

Canon EOS 750D

APS-C24,2 megapixels5 fps

4. Canon EOS 200D

Canon EOS 200D

APS-C24,2 megapixels5 fps

5. Canon EOS 2000D

Canon EOS 2000D

APS-C24,1 megapixels3 fps

6. Nikon D5300

Nikon D5300

APS-C24,2 megapixels5 fps

7. Canon EOS 1300D

Canon EOS 1300D

APS-C18 megapixels3 fps

beste spiegelreflexcamera'sJe hebt besloten dat een tijd is voor een nieuwe, wellicht eerste spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera’s zijn prachtige apparaten waarmee je geweldige foto’s kunt maken.

Onder professionals is dit de meest populaire camerasoort en ook onder amateurs is hij erg geliefd.

Er zijn veel verschillende modellen op de markt, en zeker voor beginnende fotografen kan dit overweldigend zijn.

Welk model sluit het beste aan bij jou?

Om je te helpen bespreken we de zeven beste exemplaren van dit moment.

Deze soort is al jarenlang mateloos populair en wordt nog steeds als de ultieme camerasoort gezien, zelfs nu concurrerende camerasoorten zoals de systeemcamera steeds beter worden.

Het unieke aan de spiegelreflexcamera zit in zijn naam. Ze zijn uitgerust met een uitgebreid spiegelsysteem dat licht door het apparaat heen leidt.

Hierdoor zijn spiegelreflexcamera’s over het algemeen groter en zwaarder dan systeemcamera’s, die dit spiegelsysteem niet hebben.

Waar moet een goede spiegelreflexcamera aan voldoen?

Een goede spiegelreflexcamera kopen vereist toch wel enige oplettendheid. De hoeveelheid megapixel die hij heeft, zal besluiten hoe scherp je foto’s zullen worden.

Het hoogste aantal megapixels in de lijst is 24,2 en het laagste is 18. Ook 18 is een groot aantal megapixels, en je mag hiervan prachtige foto’s verwachten.

Wil je de scherpst mogelijke foto’s maken, ga dan voor de camera’s met rond de 24 megapixel.

ISO-bereik bepaalt hoe goed je toestel presteert bij weinig licht. De waarde geeft weer hoeveel licht er nodig is voor de camera om een mooi beeld vast te kunnen leggen.

Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, hoe meer licht er nodig is en hoe slechter het toestel dus presteert bij weinig licht. De ISO-waarden worden weergegeven met een ‘bereik’.

Het is dus nooit een vast getal, maar kan bij de instellingen van het apparaat aangepast worden. De meeste spiegelreflexcamera’s op deze lijst hebben een ISO-bereik van tussen de 100 en 12800.

Een model met een ISO-bereik tot 12800 kan gebruikt worden om mooie foto’s te maken in situaties met weinig licht.

Waar moet je nog meer op letten als je een spiegelreflexcamera aanschaft?

spiegelreflexcamera kopenEen ander belangrijk deel van het apparaat is of deze uitgerust is met Bluetooth of Wifi.

Camera’s die hiermee zijn uitgerust, kunnen foto’s direct over zetten op je smartphone, zodat je ze gelijk kunt delen.

Sommige camera’s beschikken ook over GPS, zodat je bij kunt houden waar je welke foto’s gemaakt hebt.

Naast de hoeveelheid megapixel, is het voor mensen die willen filmen met hun camera's belangrijk om te weten wat de beeldkwaliteit is van het toestel.

Het aantal frames per second (fps) waarmee gefilmd wordt, zal bepalen hoe glad en gedetailleerd de filmopnames eruitzien. Het aantal fps varieert tussen 30 en 60.

60 Fps is momenteel het hoogst mogelijke aantal frames per second waar op een spiegelreflexcamera mee gefilmd kan worden.

Een belangrijke vraag die je als amateurfotograaf voor jezelf moet beantwoorden is hoeveel vrijheid je wilt hebben bij het fotograferen.

Veel mensen willen niks van alle extra functies weten en zijn er slechts op gefocust mooie momenten vast te kunnen leggen.

Hier is uiteraard niks mis mee, maar dit betekent wel dat zeer geavanceerde camera's waarschijnlijk niet ideaal zouden zijn!

Voor mensen die graag creatief bezig zijn met fotografie zijn deze geavanceerde camera's juist ideaal.

Hoeveel controle wil je hebben over het eindresultaat?

Fotografeer je liever met een model die de instellingen zelf aanpast aan de omgeving, of experimenteer je graag zelf met de instellingen?

Natuurlijk speelt de prijs een rol in elke aankoop die je doet. We bespreken spiegelreflexcamera’s uit verschillende prijsklassen zodat iedereen het perfecte model kan vinden!

Alle camera’s op onze lijst zijn geweldig uit de consumententesten gekomen en grote favorieten bij het publiek, dus je mag ervan uitgaan dat elk product op deze lijst van goede kwaliteit is en doet wat het belooft.

We bespreken de belangrijkste functies, dingen die de camera's uniek maken, en lichten ook een aantal voor- en nadelen toe.

Wacht dus niet langer en vind jouw beste spiegelreflexcamera vandaag nog!


1. Canon EOS 4000D + 18-55mm DC + 75-300mm DC – Voor startende fotograaf

Canon EOS 4000D + 18-55mm DC + 75-300mm DC

De Canon EOS 4000D is een camera speciaal ontwikkeld voor beginnende fotografen.

Veel spiegelreflexcamera’s komen met een gigantisch aantal verschillende functies en instellingen die aangepast kunnen waardoor, waardoor het niet makkelijk is het apparaat onder de knie te krijgen.

Veel mensen gebruiken slechts een klein deel van de beschikbare functies van hun spiegelreflexcamera of weten zelfs niet dat er nog veel meer aanpasbare instellingen zijn.

Om deze reden heeft Canon de EOS 4000D op de markt gebracht.

Het merk wilde een spiegelreflexcamera naar buiten brengen die alle kwaliteit van het spiegelreflexsysteem heeft, maar niet vol is gepropt met een hoeveelheid instellingen die zo groot is dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Het kernwoord voor de Canon EOS 4000D is dus simpel.

De camera werkt doelgericht, is makkelijk in de omgang en beschikt ook over een Feature Guide, die je met handige voorbeeldfoto’s door de besturing van de camera heen leidt.

Zelfs mensen die ongelooflijk onhandig zijn met technologie, hebben de besturing van de Canon EOS 4000D hierdoor snel door.

De Canon EOS 4000D is uitgerust met Wifi, waardoor je je gemaakte foto’s gelijk kan delen met je smartphone, tablet, vrienden, familie en sociale media.

Je bent niet meer afhankelijk van kabels om je foto’s over te kunnen zitten. Door de camera aan te sluiten op het wifinetwerk thuis ben je met een aantal drukken op de knoppen al klaar.

De Canon EOS 4000D is uitgerust met 18 megapixel om haarscherpe foto’s mee te maken.

De camera wordt geleverd met de Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 DC III lens, wat betekent dat hij gelijk bruikbaar is.

De Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 DC III lens is een allround lens, waar je zeker als beginnende fotograaf niet over zult klagen.

Heb je toch behoefte aan een lens upgrade? Dan hoef je je ook geen zorgen te maken.

Canon heeft een gigantische verzameling aan lenzen die apart aangeschaft kunnen worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je zult gaan vervelen met deze camera. De uitbreidmogelijkheden zijn eindeloos.

Als je de Canon Connect App downloadt en verbindt met de camera, kan je deze gebruiken om de camera van een afstand te besturen.

Zo maak je ook van jezelf foto’s zonder de camera in je handen te hebben. De Canon Connect App geeft je meer vrijheid in je creativiteit.

Voordelen

 • check
  De prijs is aan de lage kant
 • check
  Je foto’s kan je via Wifi gelijk overzetten op je smartphone of tablet
 • check
  De Canon EOS 4000D is ideaal voor beginnende fotografen

Nadelen

 • De Canon EOS 4000D is niet stof- of waterdicht waardoor hij niet geschikt is voor waterfotografie

Eindoordeel

De Canon EOS 4000D is erg geschikt als eerste spiegelreflexcamera. Met de Feature Guide heb je snel door hoe het toestel werkt.

Wanneer je de basisfuncties onder de knie hebt, kan je makkelijker uitbreiden en met nieuwe instellingen en functies experimenteren.

We raden de meer gevorderde fotografen aan naar meer geavanceerde toestellen te kijken.


2. Nikon D3400 + AF-P 18-55 VR – Zeer gebruiksvriendelijk

Nikon D3400 + AF-P 18-55 VR

De Nikon D3400 is de bekendste instapcamera van Nikon.

Net als de Canon wilde Nikon een spiegelreflexcamera op de markt brengen die de kloof tussen de lastige spiegelreflexcamera’s en simpele systeemcamera’s kon overbruggen.

Je hebt natuurlijk alleen iets aan een camera en al zijn functies als je weet hoe je hem moet gebruiken.

Om deze reden is de Nikon D3400 gericht op gebruiksvriendelijkheid en eveneens als de Canon EOS D4000 uitgerust met een uitgebreide hulpstand die de eigenaar van de camera door alle functies en instellingen leidt zodat je binnen no time doorhebt hoe het apparaat in elkaar steekt.

De Nikon D3400 is ook uitgerust met Snapbridge technologie. Dit houdt in dat de camera via Bluetooth altijd verbonden is met je smartphone. Foto’s overzetten op je telefoon is hierdoor supermakkelijk en zó gedaan.

Deze constante verbinding geeft je de mogelijkheid de camera in te stellen op automatische synchronisatie, waardoor je al je gemaakte foto’s met echte camerakwaliteit op je telefoon zult hebben.

De Nikon D3400 presteert ook goed bij weinig licht. Doordat de camera is uitgerust met een ISO-bereik van 100-25600, kan hij bij bijna elke lichthoeveelheid foto’s van goede kwaliteit maken.

De Nikon D3400 is hierdoor zeker interessant voor fotografen die geïnteresseerd zijn in fotografie bij weinig of minder licht.

Deze 24,2 megapixel camera is ideaal voor beginnende fotografen maar zal ook de gevorderde fotograaf niet vervelen.

De bijgeleverde AF-P 18-55 VR lens is een algemene allround lens.

Als je deze lens zat wordt, of liever met een andere soort lens wilt fotograferen, heeft Nikon een hele reeks aan lenzen die je kan aanschaffen om je fotografie ervaring nog beter te maken.

Voordelen

 • check
  Je foto’s worden direct naar je smartphone gestuurd via Snapbridge
 • check
  De Nikon D3400 maakt maar liefst 1200 opnames op één accu
 • check
  De camera heeft weinig licht nodig om mooie foto’s te maken en kan hierdoor ook in situaties met weinig licht gebruikt worden

Nadelen

 • De Nikon D3400 beschikt niet over Wifi, waardoor Snapbridge níét gebruikt kan worden om de camera van een afstand te besturen
 • De camera heeft geen kantelbaar scherm

Eindoordeel

Deze camera wordt niet aangeraden voor mensen die van plan zijn vanuit lastige hoeken te fotograferen, aangezien het geen kantelbaar scherm heeft.

Afgezien daarvan, is de Nikon D3400 een geweldig allround apparaat dat ook professionele fotografen niet teleur zal stellen.

De hulpstand introduceert beginnende fotografen aan het toestel, waardoor ook zij al snel een heel eind kunnen komen met de D3400.


3. Canon EOS 750D + 18-55mm IS STM – Met DSLR-technologie

Canon EOS 750D + 18-55mm IS STM

De Canon EOS 750D is geen camera voor beginnende fotografen, maar zal de harten van meer gevorderde fotografen sneller doen kloppen.

De EOS 750D is uitgerust met de nieuwste spiegelreflextechnologie zodat je jouw fotografie makkelijk naar het volgende level kunt brengen.

De EOS 750D heeft een uitgebreide lijst aan functies en instellingen en hierdoor ook een scherpe learning curve.

Hier komt wel bij dat je als fotograaf extreem veel vrijheid hebt bij het fotograferen, en dat je je creativiteit de leiding kunt laten nemen met het gebruik van verschillende standen.

Een geweldige camera voor gevorderde fotografen dus.

De Canon EOS 750D is uitgerust met 24,2 megapixel voor het maken van prachtige foto’s. Met een ISO-bereik van 100-12800 presteert deze camera ook bij weinig licht.

Je kan de Canon Connect App gebruiken om foto’s gelijk naar je smartphone te sturen, en ook om de camera van een afstand te besturen.

Het scherpe autofocussysteem met 19 cross-type AF-punten volgt snelle bewegingen makkelijk, waardoor ook daarvan scherpe en mooie foto’s gemaakt kunnen worden.

Ook het scherpstellen is versneld en verbeterd waardoor je nóg makkelijker die perfecte foto maakt.

Bedien de camera met het kantelbare touchscreen om snel tussen instellingen te wisselen, en kantel het scherm wanneer je vanuit een lastige hoek fotografeert.

De Canon EOS 750D heeft het daadwerkelijk allemaal. De mogelijkheden met deze camera zijn eindeloos.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat ook deze camera uitgebreid kan worden met elke EF lens van de Canon reeks.

De EOS 750D is stofdicht maar niet spatwaterbestendig.

De camera is ook niet uitgerust met Bluetooth, maar doordat hij wel is uitgerust met Wifi zou dit niet een te groot probleem moeten zijn.

Met een opgeladen accu maak je tot wel 440 foto’s en er zit twee jaar garantie op het product.

Een geweldige allround camera dus, waar ook professionele fotografen jarenlang plezier van zullen hebben.

Voordelen

 • check
  Beschikt over een kantelbaar scherm zodat je ook vanuit de moeilijkste hoeken mooie foto’s kunt maken
 • check
  Kan via Wifi verbinden met de Canon Connect App waardoor je makkelijk en snel je foto’s overzet op je smartphone of tablet
 • check
  Presteert zonder flits ook in situaties met weinig licht
 • check
  Volgt snelle bewegingen zonder problemen met het geavanceerde autofocussysteem
 • check
  Geeft veel ruimte en vrijheid aan de creativiteit van de fotograaf

Nadelen

 • De Canon EOS 750D is door de uitgebreide hoeveelheid aan functies niet ideaal voor beginners
 • De EOS 750D is niet spatwaterdicht
 • De EOS 750D valt in een hogere prijsklasse

Eindoordeel

De Canon EOS 750D is een van de beste spiegelreflexcamera’s op de markt.

Hij valt in een hoge prijsklasse, maar je krijgt ook zeker waar voor je geld.

Deze camera wordt aangeraden aan mensen die erg serieus zijn over fotograferen als hobby, óf aan mensen die professioneel fotograferen.

Voor beginners zal het een flinke uitdaging zijn de EOS 750D onder de knie te krijgen, doordat er zo een uitgebreide verzameling aanpasbare instellingen is.

Dit betekent niet dat deze camera compleet ongeschikt is voor beginners.

Het betekent wel dat je als beginnende fotograaf kan verwachten zeker wat tijd te moeten investeren in het onder de knie krijgen van hoe dit geweldige toestel werkt.

Het hangt ervan af hoeveel tijd jij bereid bent te besteden aan het om leren gaan met het apparaat.


4. Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM – Beste volgens Consumentenbond november 2017

Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM

De Canon EOS 200D is de lichtste en kleinste spiegelreflexcamera ter wereld.

Spiegelreflexcamera’s zijn over het algemeen groot en zwaar, waardoor ze onpraktisch zijn om mee te reizen.

Daarnaast worden je armen snel moe van het gewicht dat ze constant moeten dragen.

Bij de Canon EOS 200D heb je dit probleem niet; deze camera is zo klein en licht als maar kan.

Puur en alleen hierom is de EOS 200D erg interessant voor mensen die op zoek zijn naar een exemplaar om mee te reizen.

Gooi hem in je tas, draag hem om je nek, maak er de hele dag foto’s mee zonder dat het gewicht je zal storen.

De EOS 200D beschikt over 24,2 megapixel voor foto’s en kan daarnaast beelden opnemen in Full HD.

Ook is hij uitgerust met Bluetooth en Wifi, zodat je snel en makkelijk foto’s over kunt zetten op je telefoon en de camera ook via je telefoon kunt besturen.

Met het kantelbare scherm tackle je elke lastige hoek en met de Canon Connect App deel je de gemaakte foto’s gelijk op sociale media.

De EOS 200D kan tot vijf foto’s per seconde maken en is uitgerust met het snelste autofocussysteem ter wereld.

Ook bewegende beelden en situaties met weinig licht legt hij goed vast.

De body ligt comfortabel in de hand en kan gecombineerd worden met een ruim assortiment aan Canon lenzen wanneer je de meegeleverde 18-55mm IS STM zat bent.

Voordelen

 • check
  Uitgerust met Bluetooth en Wifi zodat je makkelijk en snel je foto’s kunt delen of overzetten op je telefoon
 • check
  De lichtste en kleinste spiegelreflexcamera op de markt
 • check
  Beschikt over een kantelbaar scherm

Nadelen

 • De hoeveelheid aanpasbare instellingen zullen overweldigend zijn voor beginnende fotografen, waardoor deze camera alleen geschikt is voor beginners die bereid zijn flink te oefenen voor ze het apparaat in de vingers hebben.

Eindoordeel

De Canon EOS 200D is dé camera voor mensen die willen reizen, maar geen last willen hebben van het gewicht en de grootte van de camera.

De EOS 200D is de kleinste en lichtste spiegelreflexcamera op de markt, wat hem ideaal maakt om de hele dag met je mee te dragen.

De EOS 200D zal een uitdaging zijn voor beginnende fotografen, maar is zeker één van de beste spiegelreflexcamera’s voor meer gevorderde fotografen.


5. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS – Met handige hulpstand

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS

De Canon EOS 2000D is een ander model dat erg geschikt is voor beginnende fotografen.

Ook de 2000D is uitgerust met Wifi en kan verbinden met de Canon Connect App zodat je al je foto’s gelijk kunt delen.

Met 24,1 megapixel legt deze camera precies vast wat jij vast wilt leggen, haarscherp en helder.

Laat de mooie momenten niet meer aan je voorbijgaan, maar leg ze vast om ze te vereeuwigen.

De Canon EOS 2000D is ontworpen voor de gepassioneerde amateurfotograaf. Hij valt perfect tussen het professionele en het amateurtoestel in.

Met genoeg functies om creatief te kunnen fotograferen, maar niet zó veel functies dat je niet weet wat je ermee aan moet, is dit een solide instapmodel waarmee je je niet snel zult gaan vervelen.

De hulpstand leidt je door alle functies heen en helpt je met het onder de knie krijgen van het apparaat. Zo hoef je als fotograaf nooit te stoppen met jezelf te ontwikkelen.

Ook lenzen zijn er genoeg; bijna het hele canon assortiment kan gecombineerd worden met de EOS 2000D. Zet er een telelens of een fisheye lens op om je foto’s compleet te veranderen en je fotografie ervaring helemaal te vernieuwen.

De Canon EOS 2000D valt in de middelste prijsklasse, en valt ook qua hoeveelheid functies in het midden. Je krijgt dus zeker waar voor je geld.

Deze camera geeft je alle tools om fotografie zo snel en probleemloos mogelijk onder de knie te krijgen, en ook wanneer je bekend bent met hoe het apparaat werkt, zullen de functies je nog op nieuwe manieren vermaken en verbazen.

Voordelen

 • check
  De Canon EOS 2000D is uitgerust met een handige hulpmodus die aan beginnende fotografen uitlegt hoe de camera werkt
 • check
  Verbindt de camera met de Canon Connect App voor nog meer fotografie vrijheid en om snel en makkelijk foto’s te delen

Nadelen

 • De Canon EOS 2000D is niet spatwater- of stofdicht
 • De camera is niet uitgerust met Bluetooth

Eindoordeel

De Canon EOS 2000D is een typisch middenmodel.

Je kan het niet omschrijven als een beginnerscamera, maar ook niet als de perfecte camera voor professionals.

De EOS 2000D is wel ideaal voor iedereen die ertussenin zit.

Deze camera zal goed op zijn plek zijn bij beginnende fotografen maar ook gevorderde fotografen vinden in dit model één van de beste spiegelreflexcamera’s.


6. Nikon D5300 + 18-55mm AF-P VR – Met ingebouwde WiFi

Nikon D5300 + 18-55mm AF-P VR

De Nikon D5300 is een van de weinige spiegelreflexcamera’s die is uitgerust met GPS.

Hierdoor kan je niet alleen bijhouden waar je foto’s zijn gemaakt, maar kan je je reisfoto’s ook makkelijk op een locatie gebonden manier delen.

Doordat de Nikon D5300 ook is uitgerust met Wifi, zet je je foto’s moeiteloos over op andere apparaten.

Dit is een van de betere camera’s om je wereldreizen mee vast te leggen, dus. De GPS-functie maakt de D5300 tot meer dan een camera; het is reisdagboek waar je de mooiste momenten mee vastlegt.

De D5600 is uitgerust met Nikon’s nieuwste beeldverwerkingsengine, de EXPEED 4. Deze zorgt voor kleuren die nóg helderder zijn en verbeterde filmopnames.

Door de scherpe autofocus is deze camera ook erg geschikt om mee te filmen.

Filmbeelden worden weergeven met 50/60p.

Door de nauwkeurige lichtsensor en een ISO-bereik van 100-12800 kan er ook bij weinig licht gefotografeerd worden.

Het grote ISO-bereik betekent ook dat je als fotograaf meer vrijheid hebt met je instellingen. Door met de instellingen te spelen en met verschillende ISO-waarden te experimenteren kan je daadwerkelijk unieke foto’s maken.

De Nikon D5300 beschikt over een HDMI-uitgang, wat betekent dat je hem direct op de tv aan kunt sluiten om daar je prachtige foto’s op te bekijken.

Om de Nikon D5300 toegankelijker te maken voor minder gevorderde fotografen, is hij uitgerust met 16 verschillende onderwerpstanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strand, sneeuw, sport en nog veel meer.

De camera selecteert dan automatisch de instellingen die ideaal zijn bij het fotograferen van dit onderwerp.

Ook de beginnende fotograaf kan hierdoor succesvol zijn met de Nikon D5300.

Voordelen

 • check
  Een van de weinige spiegelreflexcamera’s die is uitgerust met GPS
 • check
  Maakt ook goede foto’s bij weinig licht
 • check
  Beschikt over een HDMI-uitgang en Wifi
 • check
  Uitgerust met 16 onderwerpstanden om beginnende fotografen te helpen

Nadelen

 • De Nikon D5300 valt in een hoge prijsklasse
 • Een extra batterij wordt aangeraden aangezien de batterij van de Nikon D5300 niet lang meegaat

Eindoordeel

De GPS-functie zet de Nikon D5300 apart van veel andere spiegelreflexcamera’s.

Daarnaast is de D5300 uitgerust met bijna alle extra functies die je je kunt voorstellen.

Een geweldig model voor professionals en serieuze amateurs, dus.

Door de 16 onderwerpstanden kan de D5300 met een beetje oefening echter ook door beginners gebruikt worden, waardoor dit wellicht één van de beste spiegelreflexcamera’s is om mee te leren fotograferen, mits je budget hoog genoeg is.


7. Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II – Altijd prachtige foto’s

Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II

De Canon EOS 1300D is inmiddels al een iets ouder Canon model.

Juist om deze reden kan deze spiegelreflexcamera nu voor een redelijk lage prijs aangeschaft worden, terwijl de kwaliteit nog steeds even hoog is als wanneer hij voor het eerst op de markt gebracht werd.

Een zeer interessant model voor mensen met een lager budget en beginnende fotografen.

De Canon EOS 1300D beschikt over 18 megapixel en is uitgerust met NFC en Wifi zodat je je gemaakte foto’s gemakkelijk gelijk kunt delen.

Een unieke feature van de Canon EOS 1300D is dat het toestel gebruik maakt van Scene Intelligent Auto. Dit houdt in dat de camera in elke situatie zelf de instellingen selecteert die op dat moment optimaal zullen werken.

Canon noemt de EOS 1300D zelf een ‘zeer goede keuze voor fotografen die opzoek zijn naar een instapmodel van hoge kwaliteit.’

Veel creatieve vrijheid heb je met de EOS 1300D dus niet, maar voor veel amateurfotografen zal dit geen probleem zijn.

Dit toestel is hierdoor erg geschikt voor mensen die geen interesse hebben in de creatieve kant van fotograferen en slechts mooie foto’s willen maken om herinneringen vast te kunnen leggen.

De lage prijs maakt de EOS 1300D extra aantrekkelijk.

Het apparaat is uitgerust met verschillende filters waar mee gefotografeerd kan worden om unieke foto’s te creëren.

De Canon EOS 1300D kan daarnaast met meer dan 80 lenzen en talloze andere accessoires uitgebreid worden om je ervaring als fotograaf nog breder te maken.

Verveeld zal je met dit model waarschijnlijk niet raken.

Voordelen

 • check
  Doordat dit toestel al iets ouder is, is de prijs lager dan deze origineel was
 • check
  De Scene Intelligent Auto technologie kiest de optimale instellingen voor je op elk gegeven moment

Nadelen

 • De EOS 1300D laat weinig ruimte over voor creatieve vrijheid en is hierdoor niet geschikt voor mensen die interesse hebben in dit onderdeel van fotografie
 • Met een ISO-bereik van 100-6400 is de EOS 1300D niet de beste camera om in situaties met weinig licht te gebruiken

Eindoordeel

De Canon EOS 1300D is een geweldige eerste beste spiegelreflexcamera.

Je wordt geïntroduceerd aan de werking van een spiegelreflexcamera zonder gelijk helemaal in het diepe gegooid te worden.

De Scene Intelligent Auto technologie neemt veel van het ingewikkelde fotografeerwerk van je over, wat het maken van mooie foto’s extreem makkelijk maakt.

Dit neemt echter ook een deel van de creatieve vrijheid weg, dus als je daarnaar opzoek bent, is de EOS 1300D zeker niet één van de camera’s voor jouw doeleinden.


Wat is nu een goede spiegelreflexcamera voor mij?

goedkope spiegelreflexcameraWelke de beste spiegelreflexcamera voor jou is, hangt natuurlijk af van wat jouw verwachtingen zijn en waarvoor je het wilt gaan gebruiken.

Iemand die zijn wereldreizen wil documenteren met een toestel zal hele andere eisen hebben dan iemand die als professioneel fotograaf werkt of iemand die uitjes met vrienden en familie wil vastleggen.

Om deze reden is het belangrijk voor jezelf te bedenken wat je met het ding wilt gaan doen en welke functies hiervoor van pas zouden komen.

Voor professionals zijn twee van de camera’s op de lijst overduidelijk het interessantst: de Nikon D5300 en de Canon 750D.

De andere spiegelreflexcamera’s op deze lijst zijn meer geschikt voor amateurs.

Het belangrijkste waar je als beginnende fotograaf op moet letten bij de aanschaf van is welke extra fotofuncties en instellingen het apparaat heeft.

Veel van de andere zaken kunnen aangepast worden door de camera's te combineren met verschillende lenzen.

Gebruiksgemak, extra filters, ingebouwde tutorials en zaken zoals onderwerpstanden of Scene Intelligent Auto zitten echt in de software van de camera's zelf. We raden je dus aan je keuze op deze zaken te baseren.

Laat het ISO-bereik bijvoorbeeld niet doorslaggevend zijn in je keuze, aangezien dit met een lens die gevoeliger is voor licht uitgebreid kan worden.

Het kopen van dit soort camera's is vrij prijzig maar ze gaan jaren mee en verliezen daardoor heel langzaam hun waarde.

Je kan je aangeschafte toestel altijd doorverkopen om de volgende aankoop te financieren!

De beste spiegelreflexcamera is degene die je daadwerkelijk begrijpt en kunt gebruiken.

Maak je daarom geen zorgen over dat je je wellicht te snel gaat vervelen met een simpeler toestel.


Scroll Up