De 20 BESTE kraamcadeaus voor baby en ouders

Ben je op zoek naar leuke cadeau-ideeën voor een kraamcadeau? Op deze pagina vind je goede kraamcadeaus om te geven na de geboorte van een kindje!

De beste kraamcadeaus voor jongens & meisjes

De geboorte van nieuw leven is meestal een heuglijke gebeurtenis in het leven van de mensen die dichtbij het kindje staan. Hierdoor is het in Nederland en België de traditie om de kersverse ouders vaak te verrassen met allerlei leuke en originele kraamcadeaus. Het kiezen en kopen van deze geboortecadeaus kan veel tijd vergen, daarom hebben wij in dit artikel originele kraamcadeaus voor je geselecteerd. Hieronder vind je onze selectie met de beste kraamcadeaus voor jongens & meisjes.

 1. Babyslofjes
 2. Knuffel
 3. Babybadjas
 4. Bijtring
 5. Rompertje
 6. Babymutsje
 7. Wagenspanner
 8. Slabbetje
 9. Fopspeen
 10. Kruipdeken

1. Babyslofjes

Happy Horse Rabbit Richie - babyslofjes

Babyslofjes houden de voetjes van een baby lekker warm. Babyslofjes zijn te krijgen in allerlei kleuren en worden gemaakt van verschillende soorten materiaal! Deze babyslofjes van Happy Horse zijn gemaakt van polyester pluche en voelen heerlijk zacht aan. Dit product is in drie kleuren te koop, namelijk in het wit, blauw en in het roze!

2. Knuffel

Tiamo Collection Hello Little One Knuffelbeer - 35 cm

Iedere baby heeft natuurlijk een knuffel nodig, daarom is het misschien een leuk idee om het kind zijn of haar eerste knuffeltje cadeau te doen! Deze lieve knuffelbeer van Tiamo is gemaakt van pluche en voelt heerlijk zacht aan. De knuffel is te koop in de maten 35, 70 en 100 cm. Bekijk ook ons artikel met de beste cadeaus voor een baby mocht je nog meer inspiratie willen opdoen!

3. Babybadjas

Little Dutch Badjas Mint

Ook baby’s hebben een badjasje nodig als ze net gewassen zijn, zo blijven ze lekker warm en vatten ze geen kou na het badderen in bad! Deze badjas van Little Dutch is gemaakt van polyester en in de zak zit een een schattig zeediertje verstopt. De badjas is te koop in 3 verschillende maten en valt normaal qua grootte.

4. Bijtring

Sophie de giraf bijtspeelgoed

Een bijtring is een product dat de baby wat verlichting geeft als zijn of haar tandjes beginnen door te komen, dit kan namelijk soms nogal pijnlijk voor ze zijn! Deze bijtring heet Sophie de giraf en is gemaakt van 100% natuurlijk rubber dat afkomstig is van de Heveaboom. De verf is van hetzelfde type als dat in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt, en is dus niet schadelijk voor mensen!

5. Rompertje

Link Kidswear Unisex Romper

Rompertjes mogen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met cadeaus voor een geboorte. Dit rompertje van Link Kidswear is gemaakt van 100% katoen en heeft korte mouwtjes. Het rompertje is te koop in 3 verschillende maten (62, 74 en 86) en valt vrij groot, het is beschikbaar in maar liefst 9 kleuren!

6. Babymutsje

Noppies babymuts

Om het hoofdje van de baby te beschermen en bovenal warm te houden zijn er babymutjes te koop. Ze zijn uiteraard te koop in allerlei verschillende kleuren en materialen! Dit specifieke babymutjes van Noppies is gemaakt van 95% katoen en 5% elastomeer en is daardoor heerlijk warm en soepel!

7. Wagenspanner

Little Dutch wagenspanner

Een wagenspanner of kinderwagenketting wordt over een kinderwagen gespannen zodat het kind zich kan vermaken als het hierin ligt. Deze wagenspanner van Little Dutch is gemaakt van polyester en heeft 4 soorten speeltjes (rammelaar, spiegeltje, knijptoetertje en knisperspeeltje) om de hand-oogcoördinatie te stimuleren!

8. Slabbetje

Jollein slabbetje

Baby’s knoeien er wat op los, om dit probleem enigszins in de hand te houden kan het kind een slabbetje worden omgedaan. Dit waterbestendige slabbetje van Jollein is gemaakt van siliconen heeft een opvangbakje en kan gewoon onder de kraan worden afgespoeld als het vies is!

9. Fopspeen

Bibs fopspenen

Fopspenen zijn een zeer betaalbaar en nuttig kraamcadeau om te geven aan een baby, het houdt het kind rustig. Dit product van Bibs bevat 3 flexibele fopspenen die gemaakt zijn van 100% natuurlijk rubber. Het is alleen wel een cadeautje wat het kindje niet gelijk na de geboorte kan gebruiken, het heeft namelijk een aanbevolen minimale leeftijd van 6 maanden.

10. Kruipdeken

Ullenboom kruipdeken

Baby’s rollen, liggen en kruipen vaak op de vloer. Dit is natuurlijk niet heel fris en veilig, daarom zijn er kruipdekens speciaal voor baby’s te koop, hierop kunnen ze lekker spelen! Dit kruipdeken van Ullenboom is gemaakt van katoen en polyester. Het kruipdeken is te krijgen in 2 maten (120 x 120 cm en 140 x 140 cm) en in 4 verschillende kleurvarianten. Bekijk ook ons artikel met de beste cadeaus voor een babyshower als je nog meer inspiratie nodig hebt!

De beste kraamcadeaus voor ouders

Ook de ouders verdienen wel een kraamcadeautje na de geboorte van hun kind (of kinderen), daarom hebben wij ook voor mama een aantal goede en originele cadeaus voor na de geboorte uitgezocht. Hieronder vind je onze selectie met de beste kraamcadeaus voor ouders.

 1. Hydrofiele doeken
 2. Draagzak
 3. Boek voor mama
 4. Boek voor papa
 5. Autostoeltje
 6. Billendoekjes
 7. Luiers
 8. Slaapmasker
 9. Kookboek babyvoeding
 10. Gipsafdruk baby

1. Hydrofiele doeken

Meyco Woezel & Pip hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken zijn echt een must voor ouders met een pasgeboren baby. Deze sneldrogende doekjes kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden en zijn gemakkelijk te wassen! Dit product van Meyco bevat 3 hydrofiele doeken die van 100% katoen gemaakt zijn er staan leuke afbeeldingen van Woezel & Pip op afgebeeld!

2. Draagzak

Tula draagzak

Een draagzak is echt een uitstekend kraamcadeau voor papa of mama. Met een draagzak kunnen ze overal veilig hun baby meenemen! Deze draagzak van Tula is erg comfortabel en ergonomisch voor zowel ouder als kind, dit voorkomt klachten! De draagzak is in maar liefst 69 verschillende kleurvarianten te koop!

3. Boek voor mama

Xaviera Plooij - Oei, ik groei! - Back To You

Bij een geboorte komt heel wat kijken, er zijn daarom ook heel veel verschillende soorten boeken over dit onderwerp geschreven. Dit Oei, ik groei! – Back To You boek is geschreven door Xaviera Plooij en is het ultieme herstelprogramma om na een zwangerschap en bevalling weer “normaal” te worden!

4. Boek voor papa

Henk Hanssen - Babymanagement voor mannen

Ook voor papa is het krijgen van een kind een spannende tijd. Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar mama, maar een boek speciaal voor papa is ook geen overbodige luxe! Dit boek van schrijver Henk Hanssen heet Babymanagement voor mannen en beantwoordt elke vraag die een vader na de geboorte van zijn kind heeft!

5. Autostoeltje

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Authentic Black autostoeltje

Een baby hoort ook in de auto veilig vervoerd te worden, met een autostoeltje kan dit snel en gemakkelijk worden gedaan. Dit autostoeltje van Maxi-Cosi is snel en gemakkelijk te bevestigen en is te krijgen in 29 verschillende kleuren. Laat de ouders wel even de exacte regels voor het plaatsen van een autostoeltje nalezen, want ze mogen niet overal in een auto worden geplaatst!

6. Billendoekjes

Pampers Fresh Clean Billendoekjes - 1200 doekjes

Billendoekjes worden natuurlijk ontzettend veel gebruikt bij een pasgeboren baby. Help de ouders wat kosten te besparen en geef ze een doos billendoekjes cadeau, zeer nuttig geschenk! Deze billendoekjes van Pampers zijn sterk en duurzaam en zijn geschikt voor elk huidtype. Dit product staat ook in onze lijst met de beste cadeaus voor een zwangerschap!

7. Luiers

Pampers Premium Protection Luiers - Maat 2 Maandbox

Luiers zijn tegenwoordig vrij duur, zeker als het van een bekend merk is. Daarom kan je de kersverse ouders wat helpen in de kosten door een pak luiers aan te schaffen. Deze babyluiers van Pampers voelen heel zacht aan een hebben een absorberende toplaag. Let wel op dat je de juiste maat koopt, er zijn meerdere maten beschikbaar en die zijn gebaseerd op het gewicht van een baby!

8. Slaapmasker

Medoes luxe slaapmasker

Slapeloze nachten door een baby zijn veel ouders ook niet vreemd, om toch nog enigszins de slaap te vatten kan een slaapmasker uitkomst bieden! Dit slaapmasker van Medoes is 100% verduisterend en is gemaakt van katoen en traagschuim, dit zorgt ervoor dat het erg comfortabel zit!

9. Kookboek babyvoeding

Kookboek eten voor de kleintjes

Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar met name pasgeboren baby’s moeten natuurlijk goed en gezond eten. Met een kookboek speciaal gebaseerd op babyvoeding heb geef je een nuttig en goed kraamcadeau! Dit boek van auteurs Stefan Kleintjes en Annelot Muijres-Geijtenbeek heet Kookboek eten voor de kleintjes en bevat lekkere en makkelijke recepten voor kinderen vanaf 6 maanden!

10. Gipsafdruk baby

Awemoz gipsafdruk baby

Met een gipsafdruk kan men de handjes en voetjes van de jonge baby in klei vastleggen, dit is natuurlijk een erg leuke herinnering voor later. Vaak kunnen deze afdrukken ook ingelijst worden en aan de muur worden opgehangen! Dit product van Awemoz is te krijgen in meerdere varianten en is zeer goed betaalbaar!

Wat is een kraamcadeau?

Een kraamcadeau is iets wat je geeft aan de kersverse ouders na de geboorte van hun kind of kinderen tijdens de kraamtijd. Vaak worden deze kraamcadeaus tijdens een kraambezoek overhandigd.

Wat kost een kraamcadeau?

Er bestaat geen minimum of maximum bedrag dat je moet uitgeven aan een kraamcadeau. Het belangrijkste is het gebaar, en daar hangt geen prijskaartje aan.

Welke kraamcadeaus kan ik vragen?

Het is meestal niet gebruikelijk om zelf kraamcadeaus uit te zoeken en te vragen aan de visite. Maar mocht dit bij jullie wel het geval zijn, dan is het aan te raden om kraamcadeaus te vragen waar je wat aan hebt, zoals bijvoorbeeld luiers of een rompertje.

Wanneer komt de eerste kraamvisite?

De eerste kraamvisite komt meestal al gauw een voor een na de bevalling op bezoek. Echter ouders kunnen er ook voor kiezen om één kraamfeest te houden, een kraamfeest is meestal zes tot acht weken na de geboorte. Het voordeel van een kraamfeest is dat ouders het de eerste weken dan een stuk rustiger hebben.

Waarom heet het kraamvisite?

Het woord kraamvisite is afgeleid van het woord kraamvrouw, een kraamvrouw is een ander woord voor een vrouw die zojuist het leven heeft geschonken aan een kind. Een kraamvrouw werd vroeger vaak verzorgd door een baker, een baker was een soort kraamverzorgster die de vroedvrouw begeleidde in de dagen vóór en ná de bevalling. Was de kraamvrouw na de geboorte door de goede zorgen van een baker hersteld, dan werden de buren en kennissen (let wel, alleen de vrouwen) uitgenodigd op kraamvisite.

Waarom geven we beschuit met muisjes bij geboorte?

De traditie van het geven van beschuit met muisjes na een geboorte bestaat omdat men vroeger dacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding van de kraamvrouw. Daarnaast dachten ze ook dat anijs zou helpen om de baarmoeder na de geboorte weer terug tot de oorspronkelijke grootte te brengen. Waarschijnlijk is men na verloop van tijd deze lekkernij ook aan de kraamvisite gaan geven.

Wat is een luiertaart?

Een luiertaart is een kraamcadeau gemaakt van luiers. Een luiertaart is opgebouwd uit verschillende lagen en de vorm is het beste te vergelijken met die van een bruidstaart, deze lagen bestaan geheel uit wegwerpluiers.

Waarom geef je een luiertaart?

Een luiertaart word vaak gegeven als een gezin al één of meerdere kinderen heeft. Dit komt omdat alle praktische zaken dan meestal al in huis zijn en van dure wegwerpluiers heb je met een kleine baby er nooit genoeg!

Waarom wordt er een ooievaar in de tuin gezet na een geboorte?

Een ooievaar wordt na de geboorte van een kind in de tuin gezet omdat men vroeger dacht dat hij geluk zou brengen. Een andere reden is dat een ooievaar monogaam is, net zoals (de meeste) mensen en daarom een beetje op ons lijkt. Overigens werden dit soort verhalen vroeger bedacht omdat het een taboe was om over de geboorte van een kind te praten, hierdoor verzon men allerlei verhalen om uit te leggen waar een baby vandaan kwam.

Wat is de kleur voor jongens na een geboorte?

De kleur voor jongens na een geboorte is blauw. Vreemd genoeg was roze vroeger de kleur van jongens, deze kleur werd door de roodachtige tint beschouwd als passievol. Halverwege de jaren 50 van de 20e eeuw is roze een meisjeskleur geworden.

Wat is de kleur voor meisjes na een geboorte?

De kleur voor meisjes na een geboorte is roze. Vreemd genoeg was blauw vroeger de kleur van meisjes, deze kleur werd gezien als vriendelijk en sierlijk. Halverwege de jaren 50 van de 20e eeuw is blauw een meisjeskleur geworden.

Waarom stuurt men geboortekaartjes?

Een gezin stuurt geboortekaartjes om vrienden, familie en bekenden te laten waten dat er een baby is geboren. Soms bevat een geboortekaart een kleine tekst of gedichtje waarin het kind verwelkomd wordt of waarin de ouders en hun eventuele andere kinderen hun blijdschap tonen.

Waarom staat het gewicht en lengte van een baby op het geboortekaartje?

Het gewicht en lengte van de baby staan vaak op een geboortekaartje omdat dan de eventuele kraamvisite die kleertjes als kraamcadeau willen geven de juiste maten weten.

Is een kraamfeest hetzelfde als een babyshower?

Nee, een kraamfeest is niet hetzelfde als een babyshower. Een kraamfeest wordt altijd ná de geboorte ter ere van de baby gehouden en een babyshower wordt altijd vóór de geboorte van een kind gehouden is ter ere van de aanstaande moeder.