De 11 BESTE cadeaus voor 5-jarige jongens

door

In dit artikel vind je een selectie van de beste cadeau-ideeën voor jongens vanaf 5 jaar oud. Deze cadeautips bevatten speelgoed om te geven voor de verjaardag van je 5-jarige zoon of kleinkind!

Een goed cadeau voor een jongen van 5 jaar kiezen kan heel lastig worden als je moet kiezen uit al het speelgoed wat er te koop is.

Maar geen zorgen, wij hebben een selectie voor je gemaakt! Zo kun je eenvoudig het juiste cadeau vinden dat bij de jongen past.

Jongens van deze leeftijd vallen nog steeds onder de noemer kleuter en zullen nog veel hulp nodig hebben bij hun ontwikkeling. Het juiste speelgoed daarbij zal een goede stimulans zijn.

De fijne motoriek wordt steeds belangrijker aangezien hij die nodig heeft om te kunnen leren schrijven, dat geldt ook voor hun concentratievermogen.

Zorg ervoor dat je een cadeau koopt waar hij al deze dingen mee kan verbeteren zodat hij het ook beter zal doen op school, daar zijn genoeg leuke cadeaus voor te vinden!

De beste cadeaus voor 5-jarige jongens

Hieronder vind je onze selectie van de beste cadeaus voor 5-jarige jongens.

1. Kindercamera

Een kindercamera is een leuk speelgoed waarmee kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en ook hun creativiteit kunnen stimuleren.

Kindercamera’s zijn meestal erg stevig en kunnen veel schokken weerstaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat een camera al bij de eerste val kapot gaat.

De meeste kindercamera’s bevatten ook verschillende filters en spelletjes zodat kinderen zich niet snel vervelen.

Een ander voordeel van een kindercamera is dat ze niet duur zijn en je al een goed exemplaar kunt kopen voor relatief weinig geld.

2. Quadro speeltoestel

Een klimrek van het merk Quadro is zeer geschikt voor jonge kinderen en er kan perfect mee in de tuin of binnenshuis gespeeld worden.

De Quadro speeltoestellen kunnen individueel worden gemonteerd en er is een variatie aan toestellen die geschikt zijn voor meerdere leeftijdsgroepen.

We raden aan om zo’n klimrek vooral in het gras of op een andere zachte ondergrond te plaatsen om te garanderen dat het kind zich niet kan bezeren als hij valt.

Kijk wel even naar wat het maximale gewicht is van wat het desbetreffende speeltoestel kan houden, dit wil nog wel eens verschillen tussen de producten onderling.

3. Skateboard

Skateboarden is een geweldig tijdverdrijf zijn dat de meeste jongens met veel plezier doen!

Vooral in het begin kan het voor de jongen nog moeilijk zijn om zijn evenwicht te houden, maar als je ze een beetje helpt en aanmoedigt zullen ze het skateboarden zeer snel beheersen.

Het is echter wel belangrijk dat je het kind goede beschermingsmiddelen aantrekt, denk hier dan bijvoorbeeld aan een helm maar ook knie-, elleboog- en handbeschermers.

Skateboards heb je in alle soorten, maten en kleuren. Voor kinderen raden we een 7,5 inch skateboard aan.

4. Bruder speelgoed

Bruder speelgoed is gebaseerd op echte voertuigen en zijn (meestal) geheel op schaal nagebouwd. Hierdoor krijgt het kind al snel spelenderwijs iets mee van welke voertuigen er in de grotemensenwereld rondrijden.

Het speelgoed zelf is gemaakt van hoogwaardig metaal en kunststof dat niet snel kapot gaat en veel kan weerstaan.

De producten kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, maar ze kunnen meestal niet heel goed tegen water.

De Bruder speelgoedauto’s bestaan voornamelijk uit landbouwmachines en vrachtwagens waar de jongen leuk mee kan spelen.

5. Affenzahn rugzak

Een rugzak van Affenzahn is een perfect cadeau voor wanneer de jongen voor het eerst naar school gaat! Een Affenzahn rugzak lijkt meestal op een bestaand dier, dit ziet er heel schattig en ook stoer uit.

Deze rugzakken zijn gemaakt van recyclebare materialen, en zijn perfect om zijn schoolboekjes, etui en ook lunchpakketje in op te bergen.

De combinatie van goede opbergruimte en een rugzak in een geweldig ontwerp maakt dit product uniek en dit cadeau zal zeker leuk gevonden worden!

6. Schmidt puzzel

Een puzzel klinkt misschien wat saai voor een jongen van deze leeftijd, maar het is vaak veel spannender dan je denkt.

Ten eerste biedt een puzzel niet alleen veel plezier, maar bevordert het ook veel verschillende kwaliteiten die op latere leeftijd nuttig kunnen zijn.

Om te beginnen kunnen legpuzzels worden gebruikt om de fijne motoriek van een kind te ontwikkelen en een positief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling. Op jonge leeftijd valt dit vaak nog niet op, maar hoe ouder ze worden, hoe meer je het kan zien.

Schmidt Spiele produceert verschillende puzzels voor verschillende leeftijdsgroepen en voor elk kind zit er wel een goede en leuke puzzel tussen.

7. Matchbox speelgoed

Jongens zullen dit speelgoed van Matchbox zeker waarderen. Het speelgoed van Matchbox is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Matchbox auto’s zijn er in verschillende modellen, zo heb je auto’s die verzonnen zijn door Matchbox zelf maar er zijn ook exemplaren die er precies hetzelfde uitzien als echte merkauto’s (uiteraard op schaal).

Dus als het kind graag met speelgoedauto’s speelt kan een product van Matchbox misschien wel een goed cadeau zijn voor hem!

8. Kinderfiets 18 inch

Kinderen op jongen leeftijd hebben nagenoeg elk jaar een nieuwe fiets nodig omdat ze de oude zijn ontgroeid.

Perfect voor jongens deze leeftijd is een kinderfiets met banden van 18 inch. Deze zijn vooral geschikt voor kinderen ouder dan 5 jaar of voor kinderen met een hoogte van 110 cm of met 48 cm in staplengte.

Net als bij bijna alle andere kinderfietsen kun je hier zijwieltjes individueel aan vastmaken of ook weer verwijderen als dat nodig is.

Wij raden wel aan om het kind een helm en indien nodig knie- en elleboogbeschermers te laten dragen om blessures te voorkomen.

9. LEGO Duplo

LEGO Duplo is een geweldig speelgoed om het kind veel speelplezier te geven. Duplo maakt sets met veel verschillende thema’s waarmee er veel te kiezen valt!

De Duplo sets zelf moeten door het kind gebouwd worden. Dit is vooral gunstig voor jongere kinderen, omdat ze zo hun fijne motoriek kunnen trainen en tegelijk ook veel plezier hebben met spelen.

Ze trainen niet alleen hun fijne motoriek, maar ook hun cognitieve ontwikkeling. Al met al heeft het educatieve speelgoed van Duplo een zeer positief effect op het kind.

Duplo kan (net als alle andere LEGO producten) soms wel vrij duur zijn, let hier wel op!

10. Kindertablet

Tablets lijken op zo’n jonge leeftijd misschien overbodig, maar er zijn geweldige tablets die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld en ook een leerelement hebben.

Tablets voor kinderen bevatten meestal alleen spelletjes die leuk maar ook leerzaam zijn. Zo vind je op de meeste tablets spelletjes waarmee het kind spelenderwijs al wegwijs wordt gemaakt in wiskunde en met de Nederlandse (of zelfs buitenlandse) taal.

De meeste tablets voor kinderen hebben ook een optie om het schermgebruik van het kind in de gaten te houden zodat ze niet te lang met het speelgoed bezig kunnen zijn.

11. Playmobil

Playmobil is een uniek en geweldig speelgoed waar jonge kinderen altijd al met veel plezier hebben gespeeld. Je kunt er zeker van zijn dat dit voor jouw kind ook geldt!

Het is heel leuk dat Playmobil verschillende thema’s in hun sets verwerken. Hierdoor hebben ze ook een heel breed assortiment met verschillende sets, hier zit voor elke jongen wel wat leuks tussen.

Het bouwen van deze sets is vrij eenvoudig zodat het kind ze zelfstandig in elkaar kan zetten. Meestal is een set in minder dan 10-20 minuten wel in elkaar gezet en kan het echte spelen beginnen!

Speelgoed van het Jaar 2021 – Winnaars 5 jaar

Elk jaar wordt begin november het Speelgoed van het Jaar door een vakjury gekozen, dit is natuurlijk ook uitstekend speelgoed voor 5-jarige jongens om cadeau te geven! Hieronder staan de winnaars van het Speelgoed van het Jaar 2021 in de leeftijdsgroep van 5 jaar.

Crayola - Washimals huisdierenset

Smoby - FleXtreme racebaan

Conclusie over deze cadeau-ideeën voor 5-jarige jongens

Kleuters in deze leeftijd gebruiken veel hun fantasie tijdens het spelen met hun speelgoed.

Dat is goed voor de verstandelijke ontwikkeling, daar passen heel wat leuke speelgoedartikelen bij. Net als spellen waar ze met hun vriendjes mee kunnen spelen zodat ze leren samenspelen.

Voor de fijne motoriek zijn ook heel wat leuke cadeaus te vinden zodat ze die op een speelse manier kunnen verfijnen wat helpt bij hun ontwikkeling.

Je kunt ervoor kiezen om een duur cadeau te geven maar ook kleine presentjes zijn de moeite van het geven waard. Zo leert hij te waarderen wat hij krijgt en hoef je nooit te twijfelen aan wat je voor cadeau kunt geven.

Ben je op zoek naar nog meer cadeaus voor jongens van 5 jaar oud?

Bekijk dan ook eens onze artikels met cadeaus voor 4-jarige jongens of met cadeautips voor 6-jarige jongens om nog meer inspiratie op te doen!