Wat bepaalt de zuigkracht van mijn stofzuiger?

Wat bepaalt de zuigkracht van mijn stofzuiger?De zuigkracht van een stofzuiger is wellicht de belangrijkste eigenschap van het apparaat. Je wilt een apparaat dat genoeg zuigkracht heeft je hoog-pollige tapijten aan te kunnen, maar ook goed werkt op je harde vloeren. De zuigkracht van een stofzuiger is een onduidelijk begrip. Hoe meten fabrikanten de zuigkracht van hun machines en hij kan jij als consument hier informatie uit halen?

G is voor getver

De belangrijkste gegevens over de zuigkracht van een stofzuiger vind je onderaan het energielabel. Daar worden twee waardes weergeven, één voor de zuigkracht van de stofzuiger op een harde ondergrond, zoals linoleum, en één voor de zuigkracht op een zachte ondergrond, zoals tapijt. Deze waardes liggen tussen de A en de G, waarbij A de hoogste waarde is voor zuigkracht en G de laagste.

Een stofzuiger kan bijvoorbeeld de waardes B en D hebben. We hebben het dan dus over een stofzuiger met een grote zuigkracht op harde ondergronden, en een minder sterke zuigkracht op zachte ondergronden. Hoewel deze A tot en met G-waarden een goede indicatie geven over de zuigkracht van het product, zijn de waardes niet altijd geheel betrouwbaar.

En B betekent niet per sé betrouwbaar

Fabrikanten testen hun producten in ideale omstandigheden uit om een zo hoog mogelijk waarde te krijgen. Zo wordt de zuigkracht op een harde ondergrond vaak getest op een vloer zonder kieren erin, en wordt pas gemeten hoe schoon een oppervlak is nadat de stofzuiger er vijf keer overheen is gegaan. Daarnaast worden ook de ideale opzetstukken gebruikt, die niet altijd per sé meegeleverd worden met het product. Kortom: de waardes geven een goede indicatie, maar betekenen zeker niet álles.

Om deze reden adviseren wij alleen stofzuigers te overwegen met de waardes A, B of C, en ook in dit geval moet je kritisch zijn! In de ideale situatie kan je de stofzuiger zelf uittesten voor je hem aanschaft. Als dit niet mogelijk is, kunnen online reviews over de beste stofzuiger of onafhankelijke videobeelden (níét die van het bedrijf achter de stofzuiger) vaak ook meer inzicht bieden.

Wat beïnvloed de zuigkracht nog meer?

De zuigkracht van een stofzuiger wordt beïnvloed door verschillende externe factoren. Zo kan je nog de beste stofzuiger op de markt hebben, met twee A’s, maar als de stofzuigerzak vol zit, het filter al twee jaar niet vervangen is, en de buis verstopt zit, kan je geen grote zuigkracht van het apparaat verwachten. Om de zuigkracht hoog te houden, is het dus belangrijk je stofzuiger eens in de zo veel te tijd wat aandacht te geven. Maak het filter elke drie maanden schoon en vervang het minstens één keer per jaar. De stofzuigerzak moet je ook minstens één keer in de drie maanden vervangen.

Scroll Up