Kies ik een waterkoker of fluitketel?

Kies ik een waterkoker of fluitketel?Als je water wil koken, kun je gebruik maken van een waterkoker of van een fluitketel. Beide voorwerpen hebben hun voor- en nadelen. Hieronder zal ik deze voor- en nadelen toelichten.

Esthetisch standpunt

Een waterkoker neemt plaats in op het aanrecht en strookt soms niet met de stijl of het interieur van je keuken. Met een fluitketel heb je dit probleem dan weer niet want je kunt deze in verschillende stijlen krijgen zodat het altijd wel bij de stijl van je keuken past. Zeker als je gaat voor een landelijke stijl, is de keuze voor een fluitketel snel gemaakt aangezien deze meer past bij een dergelijke inrichting. Bovendien staat een fluitketel op het gasfornuis en neemt bijgevolg geen plaats in op het aanrecht.

Levensduur

Een fluitketel heeft een vrij lange levensduur en werkt prima op een inductiekookplaat. Een waterkoker heeft een relatieve kortere levensduur dan een fluitketel aangezien het verwarmingselement snel stuk kan gaan door kalkaanslag. Ook als de waterkoker regelmatig ontkalkt wordt, kan na verloop van tijd het verwarmingselement minder goed werken, of de waterkoker kan ook beginnen lekken.

Welk toestel kookt het snelst water?

Wel is het zo dat een waterkoker relatief sneller water kookt dan een fluitketel. Dit is vooral handig als je even snel een kopje thee wil maken. Een fluitketel werkt prima op een inductiekookplaat, maar het duurt een tijdje langer wanneer je geen inductiekookplaat hebt.

Je kunt ook de precieze hoeveelheid die je nodig hebt afmeten door middel van de maattabel die aangegeven staat op de waterkoker, wat het water nog sneller doet koken wanneer het om een kleine hoeveelheid gaat. Als je de hoeveelheid water wil meten bij een fluitketel, zul je deze eerst moeten meten met behulp van een maatbeker. Je kunt ook gewoon een grote hoeveelheid water in een keer koken in de fluitketel, maar dan riskeer je telkens water te verspillen wat ook niet goedkoop uitkomt.

Handige functies

Ook kun je de beste waterkoker instellen met een timer zodat deze vanzelf water begint te koken op het door jou vooraf ingestelde tijdstip. Dit is vooral handig wanneer je ’s morgens meteen je kopje koffie of thee wil drinken zonder te hoeven wachten totdat het water helemaal gekookt is zoals bijvoorbeeld bij de fluitketel.

Ook schakelt de waterkoker zich vanzelf uit wanneer het water kookt en hoef je het voor de rest helemaal niet in de gaten te houden. Een fluitketel vergt heel wat meer aandacht dan een waterkoker.

Energiezuinig water koken

Wat betreft de nodige energie om water te koken, is de waterkoker de zuinigste optie indien het gaat om een hoeveelheid water kleiner of gelijk aan een halve liter. Wanneer de hoeveelheid te koken water meer bedraagt dan een halve liter, is een fluitketel op het fornuis de zuinigste optie. Water koken in de magnetron verbruikt sowieso het meest energie, dubbel zoveel als de energie die nodig is om dezelfde hoeveelheid water te koken met een waterkoker of met een fluitketel.

Water koken met een waterkoker of met een fluitketel heeft in beide gevallen voor- en nadelen en hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur.

Scroll Up