Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?

Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?Om de werking van de waterkoker optimaal te houden, is het aanbevolen om de waterkoker af en toe te ontkalken. Met ontkalken wordt ook het reinigen of het schoonmaken van de binnenkant van de waterkoker bedoeld.

Wanneer ontkalken?

Bij een normaal gebruik is dit ontkalken noodzakelijk om de drie maanden of wanneer er kalkaanslag ontstaat in de waterkoker. Wel is het zo dat de vorming van kalkaanslag sterk bepaald wordt door de hardheid van het water. Als je het aantal ontkalkingsbeurten wil beperken, kun je ook opteren om flessenwater te gebruiken voor je waterkoker in plaats van kraantjeswater. Dit zorgt dat er minder snel kalkaanslag ontstaat. Indien je de waterkoker regelmatig ontkalkt, voorkom je dat er stukjes kalk in je koffie of thee terecht komen en verleng je ook de levensduur van het apparaat.

Ontkalken met chemisch ontkalkingsmiddel

Het ontkalken van de waterkoker is heel eenvoudig en kan op meerdere manieren. Een heel snelle en eenvoudige manier is om de waterkoker te ontkalken door gebruik te maken van een fles ontkalkingsmiddel te verkrijgen in de supermarkt. Een ontkalkingsmiddel is een chemische reiniger die gebruikt wordt om kalkaanslag van metalen oppervlaktes te verwijderen. Er zijn veel verschillende soorten ontkalkingsmiddelen te verkrijgen met een gelijkaardige chemische samenstelling en in verschillende prijscategorieën naargelang het merk van het product.

Het maakt op zich niet zoveel uit welke chemische je verkiest, maar het is wel belangrijk dat het ontkalkingsmiddel ook geschikt is voor de ontkalking van waterkokers. Chemische ontkalkingsmiddelen zijn een stuk duurder dan natuurlijke ontkalkingsmiddelen en zijn bovendien ook schadelijk voor het milieu. Wel zijn chemische reinigers snel en gemakkelijk in gebruik. Hieronder leg ik uit hoe je de waterkoker kunt ontkalken door gebruik te maken van een chemisch ontkalkingsmiddel.

Los het ontkalkingsmiddel op in een hoeveelheid water. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van het aantal milliliters ontkalkingsmiddel en staat steeds aangegeven op het etiket. Giet het mengsel van ontkalkingsmiddel en water in de waterkoker tot alle kalkaanslag bedekt is en laat gedurende enkele minuten koken. Schakel vervolgens het apparaat uit en laat de vloeistof in de waterkoker staan gedurende vijftien minuten.  Giet de vloeistof uit en herhaal de procedure met zuiver water. Spoel de waterkoker daarna nog een aantal keer met gewoon water om eventuele restanten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen en droog daarna de waterkoker af met een schoonmaakdoek.

Natuurlijk ontkalkingsmiddel

Een andere manier om de waterkoker te ontkalken is door zelf een mengsel te maken van water met citroensap of azijn. Hoewel deze natuurlijke manier om je waterkoker te ontkalken wat meer tijd en inspanning vergt dan het gebruik van een chemische reiniger zoals hierboven beschreven, is het wel een goedkope en milieuvriendelijke manier om de waterkoker te ontkalken.

Maak een mengsel van ½ liter water met ½ liter citroensap of azijn. Vul de waterkoker tot aan de rand en laat het mengsel even koken. Laat daarna het mengsel gedurende een uur afkoelen in de waterkoker en giet vervolgens het mengsel uit. Herhaal de procedure twee- tot driemaal indien de kalkaanslag heel hevig is. Spoel de waterkoker een aantal keer na met zuiver water om de citroen- of azijngeur helemaal te verwijderen. Neem daarna de waterkoker nog even af met een vochtige schoonmaak- of microvezeldoek. Je waterkoker is nu ontkalkt en klaar voor gebruik.

Uiteraard kan het ook het geval zijn dat je waterkoker niet meer te redden is, in dat geval kun je een kijkje nemen op onze top 7 beste waterkokers pagina. Aan de hand van deze informatie kun je dan een nieuw exemplaar aanschaffen.

Scroll Up