Hoe verwijder je stank uit je wasmachine?

Hoe verwijder je stank uit je wasmachine?Een stinkende wasmachine is een slecht teken. Niet alleen doet de stank af aan de sfeer binnenshuis, het is ook onhygiënisch, en hoe moet een wasmachine jouw kleding schoonmaken als deze zelf niet schoon is? Als je wasmachine stinkt, is het hoog tijd voor een grote schoonmaakbeurt. We bespreken alle mogelijke oorzaken van een stinkende wasmachine en hoe je dit probleem oplost.

Een filter met opgebouwd vuil

Hoe lang geleden is het dat je het filter van de wasmachine schoon hebt gemaakt? Juist. Hoewel het aangeraden wordt het filter na elke wasbeurt schoon te maken, wordt dit zelden gedaan. Over het algemeen is dit geen probleem; de stofdelen bouwen zich maar langzaam op. Toch kan er na een lange tijd zo veel aangekoekt vuil aan het filter zitten dat deze begint te stinken. Tijd voor een grove schoonmaak dus.

Verwijder het filter en pluk alle grote stofresten eruit. Verwijder vervolgens alle overige stofresten. Dit gaat het snelst met een stofzuiger, maar je kan het filter ook afnemen met een vochtige doek.

Een smerige trommel

Het kan zijn dat de wasmachine stinkt door vuil dat zich heeft opgebouwd in de trommel. Dit zorgt er ook voor dat je kleding minder schoon wordt, en moet dus zo snel mogelijk opgelost worden. De trommel krijg je het beste schoon door deze helemaal leeg een hete was te laten draaien, tussen de 90 en 95 graden Celsius.

Op deze manier worden alle vuilresten verwijderd. Voor een nóg beter resultaat, kan je twee wascapsules gebruiken in plaats van één. Vergeet de deur van de wasmachine niet een aantal uur lang open te laten staan na het wassen, zodat de hele trommel op kan drogen.

Wasmiddelresten in de wasmiddellade

Een andere reden dat je wasmachine kan stinken, is aangekoekt wasmiddel in de wasmiddellade. Voor de lade geldt hetzelfde als voor het filter, het moet eigenlijk na elke wasbeurt omgespoeld worden.

De meeste mensen doen dit niet en dit is zeker niet het einde van de wereld. Om de wasmiddellade goed schoon te krijgen, krab je alle wasmiddelresten weg met een borsteltje en stromend water en poets je de wasmiddellade vervolgens goed schoon met een vochtige doek. Maak de lade weer goed droog voordat je hem terug stopt in de wasmachine.

Aangekoekt vuil in de rubberen ring

De rubberen ring van de wasmachinedeur is een van de grootste boosdoeners als het gaat om stinkende wasmachines. Heel gek is dit niet; een groot deel van het vuil verdwijnt door de rubberen ring om bij het filter te komen. Om de rubberen ring schoon te maken, maken we een sopje met heet water en een beetje afwasmiddel.

Verwijder de grootste vuil onderdelen met de hand, en schrob de rubberen ring vervolgens schoon met een borsteltje of een oude tandenborstel. De ring is schoon wanneer al het zichtbare vuil verwijderd is. Vergeet de ring niet goed af te drogen met een droge handdoek voor je de wasmachine weer in gebruik neemt.

Scroll Up