Hoe ontkalk je je wasmachine?

Hoe ontkalk je je wasmachine?Bijna elk huishoudelijk apparaat dat gebruik maakt van water kan last krijgen van kalkaanslag. De waterkoker, de afwasmachine en ook de wasmachine moeten regelmatig ontkalkt worden om vervelende gevolgen te voorkomen.

Kalkaanslag in de wasmachine kan ervoor zorgen dat het verwarmingselement niet meer goed werkt, waardoor er meer energie nodig is om wassen te draaien en je dus duurder uit bent. Daarnaast zal de kwaliteit van de wasprogramma’s omlaaggaan omdat de wasmachine niet meer onder ideale omstandigheden werkt. In dit artikel vertellen we je hoe je je wasmachine ontkalkt zodat je zonder zorgen je was kan draaien.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je voor het ontkalken?

Het beste schoonmaakmiddel dat je kan gebruiken is een speciale wasmachine ontkalker. Deze ontkalkers zijn gemaakt specifiek voor de wasmachine, en hierdoor weet je zeker dat het schoonmaakmiddel de wasmachine geen schade aan zal doen.

Hoe gebruik je wasmachine ontkalker?

De ontkalker stop je in de wasmiddellade, in hetzelfde vakje waar je normaal het wasmiddel in stopt. Zo zorg je ervoor dat de ontkalker tijdens het programma dat je gaat draaien overal in de wasmachine komt en kan je er zeker van zijn dat al de kalkaanslag verwijderd wordt. Voor de benodigde dosering kan je het beste het etiket van jouw schoonmaakmiddel raadplegen, aangezien dit kan verschillen.

De kalkaanslag verwijderen

We zetten de wasmachine leeg aan en draaien een was tussen de veertig en zestig graden, zónder voorwas. Terwijl deze was draait, verspreidt de ontkalker zich door de wasmachine en bereikt het alle plekken waar water normaal ook komt, en waar dus kalkaanslag kan zijn ontstaan.

Hierna zijn we nog niet klaar. Het is belangrijk de wasmachine na deze was nóg eens leeg aan te zetten, zonder ontkalker of schoonmaakmiddel, om deze na te spoelen. Zo weten we zeker dat er geen ontkalkerresten achterblijven in de wasmachine.

Je wasmachine is nu als het goed is helemaal kalkaanslagvrij! Herhaal deze schoonmaakroutine elke drie tot zes maanden om er zeker van te zijn dat er geen kalkaanslag meer ontstaat.

Als de wasmachine het eind van zijn levensduur nadert kan het heel goed zijn dat het ontkalken niet heel veel zin meer heeft. Als dit het geval is, moet er een nieuw exemplaar worden aangeschaft, als je hierbij wat hulp kunt gebruiken kun je dit artikel lezen.

Scroll Up