Hoe moet ik mijn wasdroger schoonmaken?

Hoe moet ik mijn wasdroger schoonmaken?De wasdroger is ons trouwe hulpmiddel bij het droog krijgen van de was. We zijn niet meer afhankelijk van de zon en kunnen in plaats daarvan een handige machine aanzetten die het droogwerk voor ons doet. Hiervoor is het wel belangrijk dat de wasdroger goed werkt, en om een goed werkende wasdroger te hebben, moet je weten hoe je de wasdroger onderhoudt!

Schoonmaken? Waarom?

Een maandelijkse schoonmaakbeurt is voor je wasdroger erg belangrijk. Op die manier worden alle stofresten verwijderd, de filters schoongemaakt en voorkom je dat de hoeveelheid hardnekkig vuil in je wasdroger zich opbouwt. Grote hoeveelheden vuil en stof kunnen de werking van je wasdroger op verschillende manieren beperken. Zo kan een overtollige hoeveelheid stof ervoor zorgen dat de kleding niet effectief meer gedroogd kan worden, en zorgt vuil ervoor dat je schone was niet zo schoon meer uit de droger komt, en dat willen we natuurlijk niet.

Het stoffilter

We beginnen met het schoonmaken van het stoffilter. Over het algemeen wordt er aangeraden dit filter na elke droogbeurt schoon te maken. Waar dit filter zich precies bevindt, verschilt per merk en model. Om het filter schoon te krijgen, halen we hem uit de wasdroger. Verwijder de grote stofdelen en maak het gehele filter volgens schoon met de stofzuiger. Op deze manier ben je er zeker van dat al het vuil uit het filter verwijderd is en kan je filter weer topwerk leveren.

De condensor

Als je een condensdroger hebt, is dit het moment om de condensor schoon te maken. Een condensdroger herken je aan het feit dat de condensor losgekoppeld kan worden van het apparaat. De condensor bevindt zich over het algemeen linksonder op het apparaat, achter een klep. De meeste condensors beschikken over een systeem waarmee je ze los- en vast kunt koppelen van het apparaat. Om precies te weten hoe je dit los- en vastkoppelen moet aanpakken, kan je het best de handleiding van je wasdroger raadplegen.

Warmtepompdroger

Bij een warmtepompdroger kan dit onderdeel niet losgekoppeld worden. In dit geval is het filter zelf vaak wel te verwijderen. Verwijder alle stofresten en ander vuil van het filter en neem deze af met een vochtig doekje. In veel gevallen is dit niet eens nodig; veel warmtepompdrogers zijn tegenwoordig zelfreinigend. Dit kan je herkennen aan de term selfcleaning.

De puntjes op de i

Koppel vervolgens de eventuele afvoerslangen los en maak de openingen goed schoon met de stofzuiger. Zo weet je zeker dat er geen blokkades ontstaan in de slangen. De sensors van de wasdroger moeten ook schoongemaakt worden en kunnen zich op verschillende plekken bevinden. Raadpleeg de handleiding om erachter te komen waar je de sensors vindt en maak ze schoon met een vochtig doekje. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen op de sensors, aangezien deze erg gevoelig zijn. Vervolgens is het een kwestie van de buitenkant van de machine afnemen met een doekje, en voilà. Je wasdroger is prachtig schoon en klaar voor gebruik.

Scroll Up