Wat is een warmtepompdroger en hoe werkt het?

Wat is een warmtepompdroger en hoe werkt het?Een condensdroger en een warmtepompdroger verschillen op een paar fundamentele manieren. De warmtepompdroger is over het algemeen zuiniger, maar vaak ook een stuk duurder. Wat is een warmtepompdroger, wat zijn de verschillen tussen condensdrogers en warmtepompdrogers, en is een warmtepompdroger de investering waard?

Condensdroger vs warmtepompdroger

De traditionele condensdroger werkt met een buis die de hete lucht afvoert. Omdat er een constante afvoer van hete lucht is, moet er ook een constante toevoer zijn. De condensdroger verbruikt hierdoor veel energie; er moet contant lucht toegevoerd en afgevoerd worden. De warmtepompdroger werkt iets anders.

Zoals de naam suggereert, beschikt de warmtepompdroger over een warmtepomp die de gebruikte hete lucht koelt door met een compressor een koelmiddel van gasvorm naar vloeibare vorm om te zetten. De lucht wordt hiermee gedroogd en vervolgens terug de machine in geleidt, waar het hergebruikt kan worden. Hierdoor verbruikt de warmtepompdroger veel minder energie dan de condensdroger. De warmtepompdroger is dus een stuk milieuvriendelijker en zuiniger.

Warmtepompdroger: investering waard?

Hier komt wel bij dat warmtepompdrogers ook een stuk duurder zijn, dus zijn ze de investering waard? De warmtepompdroger kan de perfecte match voor jou zijn als je de wasmachine veel laat draaien op een laag toerental, als je ongeveer zes kilo kleding per keer wast, als je de wasdroger één of twee keer in de week wilt gebruiken, en als je erop uit bent een wasdroger te kopen die jaren mee gaat. Al vanaf één of twee droogbeurten per week is het interessant om een warmtepompdroger te overwegen. Als je nog vaker wast dan dat, is het zeker interessant om je in warmtepompdrogers te verdiepen.

Hoeveel bespaar je?

Als je tot twee keer per week met een warmtepompdroger wast, bespaar je ten opzichte van een condensdroger met het label C per jaar ongeveer 60 euro. Als je vijf keer wast per week, loopt dit op tot ongeveer 150 euro. Met een warmtepompdroger kan je dus veel geld besparen.

Het verschil in prijs tussen een condensdroger en een warmtedroger verdien je dan ook in ongeveer zes jaar terug. De minimale levensverwachting van een droger ligt rond de acht jaar, wat betekent dat je kunt rekenen op minstens twee jaar waarin je zuiniger, voordeliger en milieuvriendelijker wast. 

In ons “beste wasdroger” artikel vind je ook enkele warmtepompdrogers terug, voel je vrij om ook dat artikel te lezen als je overweegt om een nieuwe aan te schaffen.

Scroll Up