Waar in Europa is de dashcam verboden?

Waar in Europa is de dashcam verboden?Over het algemeen zorgen dashcams voor meer veiligheid op de weg en meer bewijsmateriaal tegen wegsmisbruikers, maar wist je dat dashcams niet overal in Europa gebruikt mogen worden? In een aantal landen krijg je zelfs een boete als blijkt dat je wel gebruik maakt van een dashcam camera.

Dit gaat tegen de intuïtie in. Als dashcams zorgen voor meer veiligheid, waarom zijn ze in sommige landen dan verboden? We leggen de regelgeving rondom dashcams uit en vertellen je precies in welke landen je deze handige camera’s beter niet kan gebruiken.

Waarom zijn dashcams verboden?

Wat veel mensen over het hoofd zien bij het gebruik van dashcams, is dat er wordt gefilmd in een openbare ruimte en dat er mensen op beeld worden gezet die hier geen toestemming voor hebben kunnen geven. In het grootste deel van de Europese landen is dit geen schending van de privacy-wet, maar in een aantal uitzonderlijke landen wel. Het gebruik van een dashcam wordt dus gezien als een misdaad, omdat je mensen filmt die hier niet van op de hoogte zijn en het in deze landen vaak illegaal is in openbare ruimtes te filmen.

Landen waar dashcams verboden zijn

Europese landen waar dashcams volgens de wet verboden zijn, zijn: Luxemburg, Oostenrijk en Portugal. In Luxemburg mogen de beelden wél gebruikt worden in een juridische procedure, maar is het gebruik van een dashcam nog steeds strafbaar. Je kan hier dus voor vervolgd worden. In Luxemburg is het specifieke gebruik van een dashcam verboden.

Het gaat dus niet om een schending van de privacywet. In Oosterrijk is dit wél het geval. Ook daar mogen de beelden gebruikt worden in een juridische procedure, maar kan je ervoor vervolgd worden. In Portugal mogen dit soort beelden alleen gemaakt en opgeslagen worden met een vergunning van de Portugese Data Protection Authoriteit.

Landen waar het gebruik van dashcams afgeraden wordt

Europese landen waar het gebruik van een dashcam afgeraden wordt, zijn: Duitsland, Spanje en Zwitserland. In Duitsland bestaat er geen specifieke wetgeving over het gebruik van dashcams, maar is er wel een uitspraak gedaan door een rechter, waaruit blijkt dat het gebruik van een dashcam en het publiceren van de beelden niet toegestaan is omdat het een schending is van de privacywet.

In Spanje mag er niet zomaar gefilmd worden in een openbare ruimte. De dashcam mag niet afleiden, en er is toestemming nodig van de inzittenden. In Zwitserland is het aan de rechter of dashcam beelden wel of niet toegelaten worden als bewijs in een juridische procedure. Ook hier zorgt de dashcam voor problemen met de privacy wet. Beelden mogen dus niet gepubliceerd worden.

Zorg dat je op de hoogte bent van de wetgeving

In alle andere Europese landen zijn dashcam toegestaan. Wel verschilt het of de dashcam camera beelden wel of niet gebruikt mogen worden in een juridische procedure, en in sommige gevallen is dit aan de rechter zelf om te beslissen. Lees je goed in in de dashcam wetgeving van de landen waar je doorheen rijdt, op die manier sta je nooit voor vervelende verrassingen. En onthoud: ook in de landen waar dashcams niet gebruikt mogen worden of het gebruik afgeraden wordt, is het compleet legaal om een dashcam te hebben. Zorg er dus gewoon voor dat hij uit staat tijdens het rijden.

Mocht je op zoek zijn naar een nieuw exemplaar kun je onze top 7 van beste dashcams bekijken.

Scroll Up