Verschil tussen een condensdroger, afvoerdroger en warmtepompdroger

Verschil tussen een condensdroger, afvoerdroger en warmtepompdrogerEr bestaan veel verschillende soorten wasdrogers. Van afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers heb je waarschijnlijk weleens gehoord, maar wat betekenen al deze termen? Welke soort droger is het voordeligst, en welke werkt het best? Dit en meer bespreken we in dit artikel over wasdrogers.

De afvoerdroger

Een afvoerdroger is een wasdroger die gebruikte, hete lucht afvoert door middel van een afvoerbuis of pijp. Om een afvoerdroger te kunnen gebruiken, heb je dus een manier nodig waarmee je het uiteinde van de buis buitenshuis kan hebben, bijvoorbeeld door de buis door een raam te hangen.

Afvoerdrogers beschikken over redelijk simpele technologie en zijn hierdoor ook aan de goedkopere kant. Ze zijn zuiniger dan condensdrogers, hoewel dit verschil steeds kleiner wordt. Afvoerdrogers kunnen niet tippen aan hoe zuinig warmtepompdrogers zijn, maar zijn een goede middenweg en een goedkopere categorie wasdrogers.

De condensdroger

De condensdroger gebruikt geen buis om de gebruikte lucht af te voeren, maar laat het neerslaan en slaat de condens op in een reservoir dat geleegd kan worden. Condensdrogers zijn de minst milieuvriendelijke optie tussen de wasdrogers. Ze zijn vaak ook aan de goedkopere kant. Aan de meeste condensdrogers kan een buis aangesloten worden zodat het reservoir met water niet elke keer geleegd hoeft te worden.

De warmtepompdroger

De laatste categorie wasdrogers zijn de warmtepompdrogers. Dit zijn de nieuwste modellen op de markt; ze worden steeds populairder. De warmtepompdrogers lijken veel op condensdrogers maar hebben geavanceerdere techniek waardoor de wasdroger vele malen zuiniger en milieuvriendelijker is.

In plaats van de gebruikte, hete lucht af te voeren of neer te laten slaan, maakt de warmtepompdroger gebruik van een compressor dat een koelmiddel omzet van een gas naar een vloeistof. Dit koelmiddel koelt vervolgens de lucht af. De afgekoelde lucht wordt niet weggevoerd, maar terug geleidt naar de wasdroger en hergebruikt.

Lucht recyclen

Om deze reden is de warmtepompdroger verreweg de zuinigste van de drie. Warmtepompdrogers zijn helaas ook het duurst. Toch verdien je het extra geld dat je betaalt binnen een aantal jaar gebruik terug, doordat de machine zo veel zuiniger is. Als je vijf keer per week wast, kan je tot 150 euro per jaar besparen met een warmtepompdroger. Voor mensen die veel wassen, is het de investering zeker waard.

Welke soort droger is de beste voor mij?

De condensdroger is de goedkoopste soort droger, maar hij is ook behoorlijk onzuinig. Voor iedereen die milieuvriendelijker wil wassen, is de afvoerdroger interessanter om te overwegen. De afvoerdroger heeft over het algemeen een redelijk lage prijs en is een stuk zuiniger dan de condensdroger.

Voor de echte milieuvriend, mensen met een groot budget, of mensen die heel veel wassen, is de warmtepompdroger de ideale oplossing. Deze zuinige machine hergebruikt lucht en elimineert hiermee de behoefte aan een constante luchttoevoer. Warmtepompdrogers zijn een stuk duurder dan afvoer- en condensdrogers, maar het verschil in prijs verdien je in ongeveer zes jaar terug!

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een nieuw exemplaar kun je ook onze top 7 van beste wasdrogers volgens Keuzehelper bekijken.

Scroll Up