Wat is vaatwasserzout en waarom is het belangrijk?

Wat is vaatwasserzout en waarom is het belangrijk?Heb je weleens gehoord van de term vaatwasserzout en vol verbazing je wenkbrauwen opgetrokken? Dan ben je niet de enige. Er heerst veel onduidelijkheid rondom de term. Wat is vaatwasserzout, wat doet zout in je vaatwasser en waarom is het belangrijk?

Vaatwasserzout is een essentiël benodigdheid voor je vaatwasser en als er niet genoeg zout in je vaatwasser zit, zal je snel op een boel problemen stuiten.

Hard water

Water waar een hoog percentage aan kalk en magnesium is zit, noemen we over het algemeen ‘hard water’. Het meeste water dat uit de kraan komt, en dus ook naar je vaatwasser wordt geleid, is hard water. Elke vaatwasser beschikt over een water ‘ontharder’, die het overschot aan magnesium en kalk uit het water haalt. Als dit niet gebeurt, ontstaat er namelijk witte aanslag op je glazen.

Onthardingszout voor vaatwasser

Wanneer het ingebouwde mechanisme om water te ontharden in je afwasmachine niet meer of niet goed genoeg werkt, is het belangrijk om onthardingszout in de vaatwasser te doen. Deze onthardingszout neemt de rol van het onthardingsmechanisme van de vaatwasser over, en verwijdert overtollig kalk en magnesium uit het water dat de vaatwasser gebruikt.

Welk zout kan je gebruiken?

Als je gewoon keukenzout in je vaatwasser gooit, kan je weinig resultaat verwachten. Hoewel dit makkelijk was geweest, zijn er helaas een aantal essentiële verschillen tussen keukenzout en vaatwasserzout. Keukenzout heeft een te fijne structuur en kan voor opstoppingen zorgen in je vaatwasser, en dit is natuurlijk het laatste waar je behoefte aan hebt! Vaatwasserzout is daarentegen uitgerust met een anti-klonteringsmiddel en is veel grover, waardoor het makkelijk en geleidelijker oplost in je vaatwasser en opstopping voorkomt.

Hoe gebruik je zout in de vaatwasser?

Het zoutreservoir in je vaatwasser kan je herkennen aan een ronde dop op de bodem van de vaatwasser. Hier kan je het vaatwasserzout in doen. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat de ‘hardheid’ van het water in elk huis een beetje verschilt. Hoe hard je water is, hangt compleet af van welke materialen je wateraanvoer gemaakt is, wanneer deze voor het laatst schoongemaakt zijn en hoe veel kalk en magnesium afzetting erin zit.

Om een goed resultaat te behalen, moet je dus de precieze hardheid van het water in jouw huis weten. Als je dit niet weet, zal er óf glascorrosie plaatsvinden door een overschot aan vaatwasserzout, óf zal er alsnog witte aanslag ontstaan op je glazen omdat er te weinig zout aanwezig is. De hardheid van water kan je makkelijk testen met een hardheidstest die je bijvoorbeeld bij de praxis kan kopen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je de hoeveelheid vaatwasserzout afstemmen op hoe hard jouw water is.

Waarom is vaatwasserzout belangrijk?

Vaatwasserzout voorkomt de vervelende witte aanslag op je glazen als je ze vaak in de vaatwasser stopt. De glazen blijven hierdoor mooier en gaan ook langer mee. Zeg nou eerlijk, niemand wil zijn gasten glazen aanbieden met witte aanslag erop!

Scroll Up