Je vaatwasser reinigen in vijf minuten met de tips van Keuzehelper.nl

Je vaatwasser reinigen in vijf minuten met de tips van Keuzehelper.nlWast jouw vaatwasser niet meer zoals hij dat in het begin deed? Moet je vaak dubbele wassen draaien omdat het bestek vies terugkomt of er nog vetresten op de borden zitten? Dan moet je hoognodig je vaatwasser reinigen.

De handige machine die we gebruiken om onze vaat schoon te maken, zien we vaak over het hoofd tijdens de maandelijkse schoonmaakbeurt. De vloer wordt gestofzuigd en gedweild, kasten worden afgenomen en het aanrecht wordt grondig schoongemaakt, maar de afwasmachine schoonmaken, doen maar weinig mensen. Toch moet je je vaatwasser reinigen als je de beste resultaten wilt. In dit artikel bespreken we een aantal handige tips om je afwasmachine schoon te maken.

Je vaatwasser ontkalken

Doordat er constant water door je vaatwasser heen wordt geleid, ontstaat er makkelijk kalkaanslag in je afwasmachine. Deze aanslag herken je aan een witte afzetting op plekken in de vaatwasser. Kalkaanslag is in feite onschadelijk, maar het oogt vies en draagt niet bij aan de hygiëne van je vaatwasser. Je vaatwasser ontkalken kan heel makkelijk met een simpel ontkalkmiddel. We raden je hierbij aan de vaatwasser eerst een half uur leeg te laten draaien op de hoogste temperatuur. De vaatwasser ontkalk je door vervolgens de ontkalker op de bodem van de vaatwasser te doen en nog een was te draaien op een hoge temperatuur. Hierna is de kalkaanslag verdwenen.

Je vaatwasser reinigen met baking soda

Een andere makkelijke en handige manier om je vaatwasser schoon te maken is met baking soda. Baking soda kan gebruikt worden om een heleboel huishoudapparaten te onderhouden. In het geval van de vaatwasser, doe je gewoon een theelepel baking soda in het vakje waar je normaal de vaatwastablet doet. Vervolgens zet je de vaatwasser leeg aan op het programma met de hoogste temperatuur. Je vaatwasser zal na de schoonmaakbeurt weer zo schoon als nieuw zijn. Let wel op dat je niet meer dan één theelepel baking soda in de vaatwasser doet, omdat te veel baking soda een aanslag kan zijn op de plastic onderdelen van de vaatwasser.

Hoe kom je af van vervelende geurtjes?

Het kan dat je na het reinigen van je vaatwasser, merkt dat er nog steeds een onprettige geur omheen hangt. Dit is vervelend en zorgt vaak voor een slechte sfeer in de keuken. In dit geval kan je je afwasmachine reinigen door een aantal druppeltjes citroensap op de vieze was te druppelen voor je hem aanzet. Het citroensap zorgt voor een frisse citroengeur, en de volgende keer dat je je vaatwasser opent, zal je gegroet worden door een prettige, schone geur.

Je vaatwasser reinigen hoeft helemaal niet lang te duren. Het is een klusje van niks, en hoeft als je de draaitijd van de vaatwasser niet meerekent, maar een paar minuten te duren. Als de vaatwasser al aan staat, vergeet dan niet ook even de buitenkant van de deur af te nemen, dan ziet het er van de buitenkant ook weer fris uit!

Het kan ook zijn dat deze tips niet werken, misschien is het dan tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. De beste vaatwasser kun je vinden in onze top 7.

Scroll Up