Help, mijn vaatwasser droogt niet!

Help, mijn vaatwasser droogt niet!Ben jij ontevreden met hoe droog je vaat terugkomt uit de vaatwasser? Kom je regelmatig kopjes tegen met een laag water erin en borden waar het water nog van af druppelt? Een vaatwasser die slecht droogt kan een hindernis zijn voor iedereen die van de vaatwasser afhankelijk is. Er zijn een aantal oorzaken die als gevolg kunnen hebben dat je vaat niet helemaal droog terugkomt. Wij gaan je vertellen hoe je dit probleem op kunt lossen. Met deze drie tips zeg je gedag tegen natte vaat!

De inhoud van de vaatwasser blijft nat

Het eerste waar je naar moet kijken als je vaat nat terugkomt, is hoe je de vaat in hebt geruimd in de vaatwasser. Door de natuurlijke, holle vorm van kopjes en bekers, blijft water dat tijdens het wasprogramma gebruikt wordt, makkelijk in de vaat zitten. Het is hierom belangrijk te onthouden dat kopjes, bekers en kommen het best op de kop in de vaatwasser geplaatst kunnen worden, om te voorkomen dat er water in blijft zitten. Voor borden geld dat je deze het beste verticaal in de afwasmachine kunt plaatsen.

De vaatwasser droogt slecht doordat hij te vroeg geopend is

De meeste vaatwassers werken als volgt: aan het eind van het programma stijft de temperatuur behoorlijk, waardoor er veel waterdamp ontstaat in de afwasmachine. Wanneer de afwasmachine vervolgens helemaal geopend wordt, daalt de temperatuur weer snel, en verandert al de waterdamp terug in gewoon water dat – je raadt het al – op je vaat terecht komt!

Om te voorkomen dat de waterdamp afkoelt en je vaat opnieuw nat wordt, kan je de vaatwasser het beste even tien minuten op een kier zetten nadat het programma afgerond is en voordat je hem geheel opent en uitruimt. Op deze manier geef je al de waterdamp die is opgebouwd in de vaatwasser een kans om te ontsnappen en voorkom je dat het terugvalt op je droge vaat.

Vaatwasser niet droog door kapot verwarmingselement

Komt je vaat nog steeds niet droog terug na het toepassen van tips één en twee? Dan kan er wellicht iets anders aan de hand zijn. Het is goed mogelijk dat een van de belangrijkste onderdelen van je vaatwasser, het verwarmingselement, defect is. Het verwarmingselement is, zoals de naam luidt, verantwoordelijk voor hoe warm het is in de vaatwasser.

Als dit niet goed werkt, wordt de temperatuur niet hoog genoeg voor het water om omgezet te worden in waterdamp en krijg je vaat terug die niet helemaal droog is. Het verwarmingselement kán je zelf vervangen, maar dit wordt niet aangeraden voor mensen zonder een achtergrond in het gebied, aangezien het precisiewerk is en gevaarlijk kan worden als het fout gaat.

Weet je niet hoe je het probleem zelf moet aanpakken, of laat je het liever door een ander doen, dan kan je altijd een monteur inschakelen. Zo ben je ervan verzekerd dat het verwarmingselement op de correcte manier vervangen wordt. Je kunt uiteraard ook een nieuwe kopen, je kunt onze top 7 beste vaatwassers hier terugvinden.

Scroll Up