Teruggetrokken tandvlees: oorzaken en oplossingen

Terugtrekkend tandvlees: oorzaken en oplossingen

Naarmate we ouder worden, trekt ons tandvlees zich van nature terug. Dit proces kan door bepaalde aandoeningen of poetsgewoontes flink versneld en erger gemaakt worden, wat kan leiden tot gevoelige tanden, ontstekingen en uiteindelijk het verliezen van de tanden.

Er kunnen verschillende dingen gedaan worden om het terugtrekken van tandvlees te voorkomen en verminderen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over teruggetrokken tandvlees.

Oorzaken van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees wordt door een verzameling aan factoren veroorzaakt. Zo vindt het van nature plaats in kleinere mate terwijl we ouder worden. Het einde van de wereld is het dus zeker niet, maar als dit natuurlijke terugtrekken van het tandvlees gecombineerd wordt met slechte poetsgewoontes of een gevaarlijke aandoening, kan dit een risico zijn voor het hele gebit.

Te hard poetsen

Let erop dat je niet te hard poetst, zeker in de regio bij het tandvlees. Te hard poetsen kan ervoor zorgen dat dunne lagen tandvlees zich terugtrekken, waardoor kwetsbare delen van het gebit bloot komen te liggen. Gebruik dus bij voorkeur een zachtere elektrische borstel.

Zeker als je aan de oudere kant bent, is dit geen overbodige luxe. Het gebruik van tandpasta voor gevoelige tanden zal het terugtrekken van het tandvlees niet verminderen, maar kan wel helpen de vervelende gevolgen ervan (zoals gevoelige tanden) te vermijden.

Orthodontie

Als men een beugel heeft, worden de plaatsen van de tanden in het gebit veranderd. Dit kan ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt, het gehele gebit wordt namelijk opnieuw ingericht. Toch is een beugel niet altijd slecht voor het tandvlees, in sommige gevallen kan het de ligging van het tandvlees namelijk ook verbeteren.

Extreem ontstoken tandvlees of Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees wat als gevolg kan hebben dat het tandvlees zich terugtrekt. Dit gebeurt vooral in gevallen waar de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot.

Parodontitis kan zo veel schade aanrichten aan het tandvlees en de tanden, dat er een mogelijkheid bestaat dat men de tanden zal verliezen als er niet wordt ingegrepen. Parodontitis kan verholpen worden door een parodontologische behandeling. Na deze behandeling zal het tandvlees genezen en op zijn huidige plaats blijven.

Dun tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan ook simpelweg veroorzaakt worden door de afwezigheid van botweefsel om het tandvlees op zijn plek te houden. Deze dunne lagen tandvlees zijn erg kwetsbaar, en kunnen zich zelfs terugtrekken wanneer er voorzichtig en niet te hard gepoetst wordt. In dit geval kan er chirurgie worden toegepast om het tandvlees te herstellen.

Scroll Up