Tanden poetsen: welke poetsmethodes zijn er?

Tanden poetsen: welke poetsmethodes zijn er?Wist je dat er verschillende methodes zijn om je tanden te poetsen? De meeste mensen besteden niet veel aandacht aan welke poetstechniek ze gebruiken, maar het maakt wel degelijk uit of je schrobt, veegt, of de borstel in rondjes over je tanden beweegt.

Welke verschillende poetsmethodes bestaan er en wanneer moet je ze toepassen? Dit en meer bespreken we in dit artikel van keuzehelper.

De schrobmethode

De meest bekende poetsmethode wordt ook wel de schrobmethode genoemd. Deze poetsmethode heeft zijn naam te danken aan het feit dat er over het algemeen wordt gepoetst door de tandenborstel hard tegen de tanden aan te drukken en vervolgens heen en weer te bewegen, waardoor er een ‘schrob’ beweging ontstaat.

Hoewel deze methode zeker niet de beste manier is om je tanden te poetsen, wordt hij verreweg het meeste gebruikt. Dit komt doordat kinderen die leren poetsen, op dat moment in hun ontwikkeling (4-8 jaar) nog niet over genoeg motoriek beschikken om het poetsen voorzichtig en grondig uit te voeren.

Hierdoor verandert het poetsen in een grove onderneming die soms meer kwaad doet dan goed. Over het algemeen wordt de schrobmethode afgeraden, omdat het een aanslag is op het glazuur op de tand en het tandvlees.

De bassmethode

Een veel betere methode om te poetsen, is de bassmethode. Hierbij houd je de tandenborstel schuin tegen de grens tussen tand en tandvlees, en beweeg je deze heen en weer terwijl je niet te hard drukt op de borstel.

Deze methode is erg effectief omdat precies de regio wordt schoongemaakt waar de grootste hoeveelheid plak ontstaat, tussen de tand en het tandvlees. Wanneer je deze methode toepast, verwijder je dus veel meer plak dan door te schrobben. Minder plak in je gebit betekent een kleinere kans op gaatjes!

De circulaire methode

Zelfs de bassmethode kan in sommige gevallen schade aanrichten in de mond, vooral bij mensen met ontstoken tandvlees. In dit geval kan de circulaire methode gebruikt worden. Hierbij poets je door de borstel in rondjes over de tand te bewegen.

Zorg dat je bij het gebruik van deze methode ook het gebied dicht bij het tandvlees poetst, want plak mag hier zeker niet blijven zitten, maar poets er zachtjes tegenaan, in plaats van direct erop, zoals bij de bassmethode.

Bij al deze methodes geldt dat je het beste bij je tandarts na kunt vragen welke geschikt is voor jouw gebit. Elk gebit is anders, en moet dus ook op een andere manier verzorgd worden. Om gaatjes en andere beschadigingen aan het gebit te voorkomen, is het belangrijk dat er naast het poetsen ook geflost wordt, het liefst met draad.

Op deze manier wordt plak dat tussen de tanden ontstaat ook verwijdert. Tandenstokers worden afgeraden, omdat deze vaak zo groot zijn, dat ze het tandvlees beschadigen wanneer je ze tussen de tanden probeert te krijgen.

Scroll Up