Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?Camera’s die professioneel gebruikt kunnen worden, worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s.

De twee werken op iets verschillende manieren, en hoewel een systeemcamera perfect kan zijn voor de ene persoon, kan de spiegelreflexcamera een veel betere match zijn voor de ander. Wat zijn de grootste verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s?

Spiegelreflexcamera, oud en vertrouwd

De spiegelreflexcamera bestaat een stuk langer dan de systeemcamera. De grootste unieke eigenschap van de spiegelreflexcamera is dat deze beschikt over een spiegelsysteem. Het beeld wordt opgevangen en via spiegels door het objectief geleidt. Hierdoor kan je het directe beeld zien dat gevangen zal worden wanneer je een foto maakt. De spiegels zorgen ervoor dat je vóór het nemen van de foto het meest overeenkomende beeld ziet. Zo kan je als fotograaf het beste inschatten wanneer het perfecte moment aangebroken is de foto te nemen.

Door het systeem van interne spiegels zijn de body’s van spiegelreflexcamera’s over het algemeen een stuk groter dan die van systeemcamera’s. In de lenzen zit echter weinig verschil in maat, waardoor systeemcamera’s er soms komisch uit kunnen zien doordat de lens zo veel groter is in verhouding met de camera.

Systeemcamera, constante innovatie

Systeemcamera’s zijn een opkomende groep camera’s die niet het daadwerkelijke beeld weergeven met spiegels, maar in plaats daarvan werken met een digitale schatting van wat de camera opvangt. Bij systeemcamera’s is het niet altijd mogelijk direct door het objectief te kijken, omdat de spiegels ontbreken.

Doordat het beeld dat je ziet op het scherm niet het letterlijke beeld is dat door de camera opgenomen zal worden, kan je bij een systeemcamera in sommige gevallen minder goed inschatten hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Een voordeel is wel dat eventuele filters of speciale instellingen die worden toegepast, gelijk zichtbaar zijn op het scherm van tevoren. Je ziet dus wél meteen of de aangepaste instellingen de foto beter tot zijn recht zullen laten komen.

Welke camera is beter?

De conclusie lijkt snel getrokken: spiegelreflexcamera werken beter en zijn dus ook beter. Dit is niet per sé waar, de systeemcamera heeft namelijk ook zijn voordelen. De systeemcamera’s zijn een stuk compacter, waardoor ze bij het gebruik van een kleine lens véél reisvriendelijker zijn dan de grote spiegelreflexcamera’s. E

en spiegelreflexcamera gaat nooit in je broekzak passen, maar een systeemcamera met een kleine lens wel. Daarnaast wordt er zó veel geïnnoveerd op het gebied van systeemcamera’s, dat de achterstand die het heeft op de spiegelreflexcamera steeds kleiner wordt. Met elk nieuw model dat op de markt komt, worden er nieuwe en betere functies toegevoegd. Het is dus zeker niet zo dat de systeemcamera niet serieus genomen kan worden.

Dus… systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Als je belangrijkste eis van een camera is dat deze makkelijk mee te nemen moet zijn, dan is de keuze duidelijk. Een systeemcamera zal een veel betere fit zijn dan een spiegelreflexcamera. Als dit geen belangrijke eis is, gaat je keuze waarschijnlijk neerkomen op persoonlijke voorkeur. Wil je volgen in de voetstappen van traditionele fotografie met een spiegelreflexcamera of wil je op het front van innovatie staan met een systeemcamera?

Scroll Up