Wat is het verschil tussen een compact camera en een systeemcamera?

Wat is het verschil tussen een compact camera en een systeemcamera?Voordat iedereen zijn smartphone gebruikte om foto’s te maken, had bijna iedereen een compact camera. Je kent ze wel, de kleine camera’s met één onverwisselbare lens. De iets grotere systeemcamera is momenteel heftig in de opkomst, maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee camerasoorten?

De compact camera

De compact camera is gericht op één ding: compactheid. Deze camera’s zijn altijd van een klein formaat en de lens van de camera kan niet losgekoppeld worden. Er bestaan een heleboel verschillende compact camera’s, van superzoom camera’s tot fish-eye lens compact camera’s. Bijna elke soort compact camera is tegenwoordig te vinden.

Door het kleine formaat is de compact camera een stuk makkelijker mee te nemen dan de systeemcamera, maar dat is niet het enige voordeel. Compact camera’s beschikken vaak over een grote optische zoom, waardoor je ook vanaf grotere afstanden foto’s kunt maken. Daarnaast beschikken compact camera’s vaak over een uitgebreide verzameling extra functies die de systeemcamera niet altijd heeft.

De compact camera is minder gevoelig voor licht dan de systeemcamera, waardoor het lastig kan zijn mooie foto’s te maken bij weinig licht. Ook kunnen bewegende voorwerpen een uitdaging worden voor de compact camera.

De systeemcamera

Systeemcamera’s zijn iets groter dan compact camera’s, maar vergeleken met de echt grote spiegelreflexcamera’s nog steeds aan de kleine kant. Het grote verschil tussen compact camera’s en systeemcamera’s is het feit dat de lens bij de systeemcamera losgekoppeld en verwisseld kan worden.

Hierdoor heb je dus een stuk meer vrijheid en inspraak in je beelden dan bij een compact camera. In plaats van tevreden te moeten zijn met één onverwisselbare lens, heb je de keuzevrijheid tussen honderd verschillende lenzen. De systeemcamera kan je dus veel meer aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Daarnaast heeft de systeemcamera een hogere beeldkwaliteit dan een compact camera en beschikt deze ook over een betere sensor, wat óók bijdraagt aan de beeldkwaliteit. De systeemcamera heeft een betere autofocus die sneller werkt. Nadelen van de systeemcamera zijn dat deze vaak duurder zijn en groter zijn van formaat. Daarnaast is een systeemcamera een stuk ingewikkelder om te gebruiken dan een compact camera.

Compact vs. systeem

Wil jij makkelijk en snel foto’s maken om mooie momenten en herinneringen vast te leggen zonder te veel gedoe? Hou je er niet van te moeten klooien met een apparaat en wil je liever een camera die het grootste deel van het werk voor jou doet? Dan is de compact camera een geweldige keuze voor jou.

Wil je meer vrijheid in het creatieve proces en meer invloed kunnen uitoefenen op de beelden die je vastlegt? Dan kan de systeemcamera een goede keuze zijn voor jou. Als je serieus bent over fotografie, zal de hogere prijs van de systeemcamera het zeker waard zijn.

Scroll Up