Scheerirritaties: voorkomen en behandelen

Scheerirritaties: voorkomen en behandelenEr bestaan veel verschillende soorten scheerirritaties. Van rode bultjes tot ingroeihaartjes en een droge huid. De ene soort is hardnekkiger dan de ander, maar ze zijn allemaal vervelend.

Welke soort huidirritaties kunnen ontstaan door het scheren, hoe behandel je ze en hoe voorkom je ze?

Een droge huid

Een droge huid na het scheren is een bijna universeel gevolg van de scheerbeurt. Doordat er tijdens het scheren meerdere keren met mesjes over de huid geschraapt wordt, wordt een deel van de voedende laag van de huid weggehaald.

Hierdoor kan de huid droog en strak aanvoelen. Een droge huid is altijd een ongezonde huid.

Daarnaast ontstaan er sneller rimpels in droge huid. Genoeg redenen om deze irritatie te willen voorkomen, dus!

Een droge huid voorkomen

Je voorkomt een droge huid door na het scheren een vocht inbrengende crème te gebruiken. De vocht inbrengende crème zal het vochtpeil van de huid herstellen zodat je huid weer soepel en sterk wordt.

Een droge huid behandelen

Heb je geen vocht inbrengende crème gebruikt direct na het scheren en heb je last van een droge huid? Gebruik de crème dan alsnog om het grootste deel van de droogte te verhelpen en probeer er een gewoonte van maken je scheerbeurt af te sluiten met de vocht inbrengende crème!

Rode bultjes

Rode bultjes na het scheren zijn vaak een gevolg van de afgeschoren haren die opnieuw door de huid breken. Rode bultjes ontstaan als er te hard op het scheerapparaat gedrukt wordt of tegen de groeirichting van het haar in geschoren wordt.

Hierdoor worden de haartjes vaak net iets té kort afgeschoren, waardoor ze opnieuw door de huid heen moeten groeien.

Dit proces gaat van nature gepaard met jeuk en het is geen pretje. Iedereen met baardgroei herkent dit vervelende gevoel. Hoe behandel je rode bultjes na het scheren en hoe voorkom je ze?

Rode bultjes behandelen

Een wondermiddel om rode bultjes na het scheren te behandelen is citroensap. Het klinkt wellicht raar, maar de eigenschappen van citroensap zorgen ervoor dat bacteriën een kleinere kans hebben door de brekende huid heen te komen.

Smeer een kleine hoeveelheid citroensap op de net-geschoren huid om roodheid en irritaties af te laten nemen.

Een andere goed middel om rode bultjes mee te behandelen is aloë vera. Aloë vera wordt bij een hele verzameling van huidirritaties aangeraden omdat het de huid van nature kalmeert en verzorgt.

Gebruik een crème met aloë vera erin na het scheren om de roodheid en irritatie te doen afnemen.

Rode bultjes voorkomen

De beste manier om rode bultjes te behandelen is door ze te voorkomen. Let tijdens je volgende scheerbeurt op deze volgende zaken om de kans op rode bultjes na het scheren te verminderen: Scheer nat, je haar is dan vochtiger en soepeler en wordt hierdoor makkelijker afgeschoren.

Scheer altijd met de groeirichting van het haar mee en zet geen druk op het scheerapparaat.

Beweeg het apparaat in soepele, herhalende cirkels over de huid en was je gezicht na het scheren met koud water om de poriën in je gezicht te sluiten. Dep je gezicht vervolgens schoon met een droge handdoek.

Sluit je scheerbeurt af met een Aloë Vera-houdende crème om er zeker van te zijn dat je huid zo min mogelijk kans heeft op irritaties.

Ingroeihaartjes

huidirritatie scherenIngroeihaartjes zijn een van de vervelendste soorten huidirritaties na het scheren. Een ingroeihaartje is een haartje dat terug de huid in groeit.

Dit brengt een lading aan irritaties en problemen met zich mee. Rondom het ingroeihaartje ontstaat een bultje (groter dan de gewone rode bultjes) en de ingroeihaartjes gaan vaak gepaard met een kleine ontsteking.

Bacteriën en schimmels blijven makkelijk aan haar hangen, en kunnen vervolgens de huid binnendringen. Hierdoor gaan ingroeihaartjes ook gepaard met onderhuidse pus en zwelling.

Ingroeihaartjes behandelen

Ingroeihaartjes kun je het beste verwijderen om verdere irritaties te voorkomen. Dit moet wel op een schone en voorzichtige manier gebeuren natuurlijk, anders ontstaan er alleen nog meer huidirritaties. Gebruik een schoon washandje en houd deze onder warmlopend water.

Houd het vochtige washandje een aantal minuten tegen het ingegroeide haartje gedrukt. Na een paar minuten moet het ingegroeide haartje ook iets onder de huid zichtbaar zijn.

Met een schoon en scherp pincet kan je de haar nu uit de huid trekken. Wellicht moet je een dunne laag huid doorbreken om bij het haartje te kunnen komen.

Ingroeihaartjes voorkomen

Ingroeihaartjes kan je nooit helemaal voorkomen. Haren groeien bijna altijd goed maar het is een eigenschap van de huid dat het uitgroeien van een haartje eens in de zo veel tijd niet helemaal volgens plan gaat.

Dit gebeurt meer met lichaamshaar omdat deze haren over het algemeen stugger, dikker en scherper zijn dan hoofdhaar.

Ook zijn bijna alle lichaamsharen gekruld, waardoor ze makkelijker terug de huid in groeien. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is gevoelige delen van de huid (denk aan de nek) met extra zorg en voorzichtigheid behandelen.

Natscheren, je gezicht goed schoonhouden, en met de groeirichting mee scheren dragen allemaal bij aan het voorkomen van ingegroeide haartjes.

Rust doet wonderen

Een geïrriteerde huid herstelt het snelst als deze met rust gelaten wordt. Probeer de geïrriteerde huid dus een aantal dagen niet te scheren, tot je ziet dat de irritatie is weggetrokken.

De continue belasting van het scheren weegt zwaar op de huid en als de huid niet met rust gelaten wordt, krijgt deze ook niet de kans om te herstellen.

Probeer ook de verleiding om te krabben te weerstaan! Het is verleidelijk, dat weten we, maar het belast huid dat al overbelast is en vertraagt daarmee het genezingsproces.

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je scheerapparaat niet goed meer werkt, als dat het geval is kun je dit artikel van ons lezen en ontdekken welk nieuw exemplaar jij het beste kunt aanschaffen.

Scroll Up