De revolutie van de systeemcamera

De revolutie van de systeemcameraDe systeemcamera. Vandaag de dag is hij niet meer weg te denken van de fotocameramarkt, maar twintig jaar geleden bestond de systeemcamera nog niet. Hoe heeft deze camerasoort zich in zo een korte tijd tot zo een grootmacht ontwikkelt?

Een kleiner en lichter alternatief

Tot ongeveer achttien jaar geleden, waren alle grote camera’s spiegelreflexcamera’s. Dit houdt in dat de camera gebruik maakt van een spiegelsysteem om aan de fotograaf te laten zien welk beeld gefotografeerd gaat worden. Dit spiegelsysteem neemt veel plaats in in de camera en weegt veel. Om deze reden werd er in 2004 een alternatief voor de spiegelreflexcamera op de markt gebracht: de systeemcamera was geboren.

De systeemcamera

Een systeemcamera is een camerasoort die geen gebruik maakt van spiegels, maar in plaats daarvan beschikt over ingebouwde technologie die het beeld dat vastgelegd gaat worden, weergeeft. Door het ontbreken van de spiegels zijn systeemcamera’s een stuk kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Dit lijken allemaal voordelen te zijn, maar toch kwam de verkoop van de systeemcamera maar langzaam op gang.

Geen direct succes

De systeemcamera begon pas een breder publiek te bereiken vanaf 2008, toen Olympus en Panasonic samen gingen werken om een systeemcamera op de markt te brengen, en ook toen kwam het slechts moeizaam aan de gang. De eerste systeemcamera’s waren uitgerust met trage, pixelige schermen en een autofocus functie die zó langzaam was dat het pijn deed. Een direct succes was de systeemcamera dus zeker niet, maar de grote kracht van de systeemcamera zit in innovatie.

Constante innovatie

Waar de ontwikkeling van nieuwe spiegelreflexcamera’s al een aantal jaar bijna op stil staat, is de ontwikkeling van nieuwe, betere systeemcamera’s vol aan de gang. De slechte beeldschermen en langzame autofocus functies zijn verleden tijd. Er beginnen zelfs discussies te ontstaan over welke camerasoort beter is, terwijl de spiegelreflexcamera hiervoor altijd de winnaar was.

Een waardige rivaal

Innovatie vindt constant plaats en er zijn zelfs systeemcamera’s op de markt die tegenwoordig een snellere autofocus of een hogere kwaliteit beelden leveren dan spiegelreflexcamera’s.

De race heeft voorlopig nog geen winnaar, omdat de spiegelreflexcamera’s nog steeds makkelijker te bedienen zijn en er een uitgebreider lenzenaanbod voor beschikbaar is, maar het is zeker interessant om in de gaten te houden hoe systeemcamera’s zich ontwikkelen en hoe spiegelreflexcamera’s hierop reageren.

Klik hier als je onze top 7 van beste systeemcamera's wilt lezen, het kan je een hoop geld en ergenissen besparen.

Scroll Up