Betalen we in de toekomst minder premie met een dashboard camera?

Betalen we in de toekomst minder premie met een dashboard camera?Met een dashboard camera (dashcam) kan je beelden vastleggen die je mogelijk kunnen helpen als bewijsmateriaal. In Rusland verplichten verzekeraars hun klanten een dashcam in de auto te hebben. In Nederland neemt de populariteit van de dashcam snel toe, maar is het nog geen verplichting. Kan het dat we in de toekomst minder premie moeten betalen als we een dashboard camera in de auto hebben?

Hoe bruikbaar zijn dashboard camera beelden?

Dashcams worden steeds populairder, ook in Nederland. Verschillende verzekeraars hebben aangegeven nog geen beelden te hebben ontvangen van dashcams als bewijsmateriaal, maar volgens andere verzekeraars neemt de hoeveelheid dashcambeelden die ze toegestuurd krijgen toe. Of de beelden waarde hebben, moet in elk geval onderling beoordeeld worden.

Veel dashboard camera’s geven nog niet weer hoe hard de bestuurder rijdt, waardoor essentiële informatie vaak ontbreekt, en doordat de dashcam alleen filmt wat er vóór de auto gebeurt, kan er een vertekend beeld ontstaan. Hierdoor zijn niet alle dashcam beelden even betrouwbaar en moet er door een professional naar gekeken worden vóór er besloten kan worden of de beelden tellen als geldig bewijsmateriaal.

Zijn klanten met dashboard camera’s voordeliger voor verzekeraars?

Omdat een dashboard camera constant beelden opneemt, is het goed mogelijk dat je tijdens een ongeluk beelden opneemt die laten zien dat de andere persoon fout zat. In het geval dat de andere persoon schuldig wordt verklaard en dus schadekosten moet betalen, voorkomt dit dat jouw verzekeraar opdraait voor de kosten. Het is dus zeker een voordeel voor verzekeraars als hun klanten een dashcam in de auto hebben, aangezien er een kleinere kans is dat zij opdraaien voor de schadekosten. Het is wel zaak dat je een van de betere dashboard camera's kiest, anders heeft het nog niet veel zin.

Lagere verzekeringspremie

Of dit ertoe gaat leiden dat mensen met een dashboard camera in de toekomst minder premie hoeven te betalen, is onzeker. De mogelijkheid is er, maar of het daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt geheel af van hoe erg de dashcam nog in populariteit gaat stijgen, en in hoe veel gevallen de met dashcam opgenomen beelden daadwerkelijk waarde hebben. Op dit moment, zijn er nog te weinig gegevens om hier met zekerheid een oordeel over te vellen.

Wat we wel weten, is dat mensen met een dashboard camera in de auto een hogere kans hebben op bewijsmateriaal tegen wegmisbruikers wanneer hen iets overkomt. Om deze zelfde reden zijn dashcams bij de politie al jaren razendpopulair.

Wat kunnen we verwachten?

Momenteel blijft je premie helaas dezelfde prijs, ook als je een dashcam in de auto hebt. Dit betekent echter niet dat het geen goed idee is een dashcam aan te schaffen en dat dit niet kan veranderen. Onze moderne samenleving verandert constant, en voor hetzelfde geld kondigt een verzekeraar morgen aan wél lagere premies in te gaan stellen voor mensen die beschikken over een dashboard camera in de auto.

Scroll Up