Welke lens moet ik kopen voor mijn systeemcamera?

Welke lens moet ik kopen voor mijn systeemcamera?Er bestaan een boel verschillende soorten lenzen. Van fish-eye lenzen tot telelenzen en macrolenzen. Wat houden al deze verschillende soorten lenzen in en wat doen ze het best? We vertellen je alles over de verschillende soorten lenzen die verkrijgbaar zijn.

De standaardlens

De standaardlens is de meest gebruikte lens op de markt, vooral omdat deze lens een beetje van alles kan. Dit is vaak de lens die meegeleverd wordt wanneer je een nieuwe camera koopt. De standaard lens beschikt meestal over een redelijke hoeveelheid zoommogelijkheden en heeft een lenslengte die het een perfecte all-rounder lens maakt. Begin je net met fotograferen en weet je nog niet precies wat voor soort foto’s je wilt gaan maken? Dan is de standaardlens de ideale keuze voor jou.

De telelens

De telelens is de grootste soort lens verkrijgbaar. Hij komt in verschillende maten, van net iets groter dan een standaardlens tot gigantisch groot. Door de lengte van de lens, kan je met telelenzen dingen op beeld zetten die heel ver weg zijn. Om deze reden zijn telelenzen uitermate geschikt voor mensen die foto’s vanaf een grote afstand willen maken. De telelens zal een geweldige toevoeging zijn aan de collectie van elke sport- of natuurfotograaf.

De fish-eyelens

De fish-eye lens is de kleinste van alle lenzen en zet zich apart van de rest door de bolvormige voorkant van de lens. Hier heeft de lens ook zijn naam aan te danken, de voorkant lijk net een visoog. Door de ronde vorm van de fish-eye lens, wordt ook het beeld dat je fotografeert iets vervormt. Deze stijl van fotografie kan op verschillende manieren toegepast worden en maakt steeds meer een comeback na een aantal jaar niet populair te zijn geweest.

De groothoeklens

De groothoeklens ligt qua maat tussen de fish-eye lens en de standaardlens in. De groothoeklens is ervoor gemaakt een heel groot beeld in één keer te vangen. De groothoeklenzen van vandaag zijn zelfs zo goed, dat ze meer kunnen vastleggen op een foto dan het menselijke oog in één oogopslag kan zien. Om deze reden is de groothoeklens geweldig voor mensen die graag landschappen of andere grote beelden vastleggen op camera.

De macrolens

De macrolens is een speciale lens waarmee je heel dichtbij je onderwerp kunt komen. Omdat de meeste lenzen met veel zoom vereisen dat er zich een bepaalde minimumafstand bevindt tussen jou en het onderwerp dat je fotografeert, kan dit betekenen dat een foto van dichtbij zal mislukken. Macrolenzen staan je toe tóch heel dichtbij te kopen, tot op een aantal centimeters van wat je fotografeert, zelfs.

Bekijk ook ons artikel met de beste systeemcamera als je toe bent aan een nieuw exemplaar, mogelijk kan het artikel je op weg helpen.

Scroll Up