Bij hoeveel graden kookt water?

Bij hoeveel graden kookt water?In normale omstandigheden kookt water bij precies 100 graden Celsius. Dit wordt ook het kookpunt van water genoemd. Het kookpunt van water hangt onder meer af van het zeeniveau waarop je je bevindt. Dit zorgt voor schommelingen in de luchtdruk, die het kookpunt van water bepalen.

Luchtdruk en dampdruk

De luchtdruk, uitgedrukt in de eenheid ‘atmosfeer’, zorgt ervoor dat water kookt bij 70 graden Celsius op het hoogste punt boven het zeeniveau, en bij 101 graden Celsius op het laagste punt onder het zeeniveau.

De atmosferische druk is de druk die wordt uitgeoefend door het gewicht van de atmosfeer van de Aarde en is exact 1 atmosfeer bij zeeniveau. Ook bij hetzelfde zeeniveau zijn er fluctuaties in de luchtdruk. We spreken dan van hogedruk- en lagedrukgebieden. Deze fluctuaties zijn echter verwaarloosbaar wanneer we ze vergelijken met gebieden ver boven en ver onder het zeeniveau. Wanneer we ons boven het zeeniveau bevinden, neemt het gewicht van de atmosfeer af en daardoor daalt ook de luchtdruk.

Hoe dit nu precies gerelateerd is aan het kookpunt van water, heeft te maken met de dampdruk. De dampdruk wordt bepaald door het aantal moleculen in een vloeistof dat ontsnapt en zich vervolgens in de gasfase bevindt. De dampdruk neemt toe wanneer de temperatuur van de vloeistof toeneemt. Wanneer de dampdruk gelijk is aan de luchtdruk, begint de vloeistof te koken.

Zout toevoegen

Niet alleen de plaats ten opzichte van het zeeniveau is bepalend voor het kookpunt van water, ook het toevoegen van zout verhoogt het kookpunt van water. Ook het toevoegen van andere stoffen kan het kookpunt van water verhogen aangezien de dampdruk afneemt. Dit betekent dat er een iets hogere temperatuur nodig is voordat de dampdruk en luchtdruk dezelfde zijn en het water begint te koken.

Hoe kan je zien wanneer water begint te koken?

Wanneer water kookt, begint het te borrelen. Wanneer het water nog niet kookt, verschijnen er bubbeltjes onderaan de pan of waterkoker. Deze bubbeltjes ontstaan doordat de bodem van de pan verhit wordt en het water dus begint te verdampen. Door het nog koude water bovenaan in de pan condenseert deze waterdamp weer en wordt het opnieuw water. Als het water het kookpunt heeft bereikt, condenseren deze bubbeltjes niet meer door de toegenomen temperatuur en begint het water dus te borrelen.

Wanneer het water het kookpunt bereikt bij 100 graden – als we aannemen dat we ons op het zeeniveau bevinden althans – zal het ook 100 graden blijven aangezien alle energie die nodig is om het water te doen koken nu gebruikt wordt om stoom te genereren. Bijgevolg maakt het zacht of hard laten pruttelen van water niets uit voor het kookpunt van het water.

Dit zacht of hard laten pruttelen van water maakt wel iets uit op culinair gebied wanneer je bijvoorbeeld iets door en door wil laten koken. Denk maar aan het koken van aardappelen waarmee je aardappelpuree wil maken. Voor deze culinaire toepassing laat je het water vaak hard koken zodat de aardappelen al wat zachter kunnen worden wat het maken van aardappelpuree vergemakkelijkt.

Om het nog even samen te vatten, kunnen we stellen dat het kookpunt van water afhankelijk is van de hoogte – de plaats tegenover het zeeniveau – en dus kookt bij 100 graden Celsius wanneer we ons ongeveer ter hoogte van het zeeniveau bevinden. Ook het toevoegen van stoffen zoals zout en suiker verhogen het kookpunt van water. Heel handig om te weten is dat wanneer water het kookpunt bereikt, het ook niet verder zal koken maar deze temperatuur blijft behouden.

Scroll Up