Zo maak je je koffiezetapparaat schoon!

Zo maak ontkalk je je koffiezetapparaat!Bijna elk huishouden in Nederland beschikt tegenwoordig over een koffiezetapparaat, maar lang niet iedereen weet dat je het toestel ook regelmatig schoon moet maken om vervelende problemen te voorkomen!

Een van de hardnekkigste aantastingen is kalkaanslag, en je kan dit herkennen aan witte of lichtgekleurde plekken in het koffiezetapparaat. De kalkaanslag ontstaat terwijl het water voor de koffie verwarmd wordt, en slaat neer op de wand van het compartiment. Naar mate de tijd voortzet, ontstaat er meer kalkaanslag; de witte plekken zullen steeds groter worden.

Kalkaanslag

Kalkaanslag in je apparaat is vervelend omdat het de werking op een aantal manieren kan beïnvloeden. Het grootste probleem vindt plaats wanneer er zo veel kalkaanslag op de wand van het verwarmingselement zit, dat het water niet meer goed verwarmd wordt. De koffie wordt dan niet bij de juiste temperatuur gezet en dit zal gevolgen hebben voor de smaak. Hiernaast zal de aanwezigheid van grote hoeveelheden kalkaanslag ook invloed hebben op de smaak van de koffie. Niet erg lekker dus!

Om dit te voorkomen is het belangrijk je koffieapparaat één keer per maand te ontkalken met een ontkalkend schoonmaakmiddel. Ontkalkende middelen zullen, zoals de naam suggereert, de kalkaanslag verwijderen.

Hoe maak ik mijn koffieapparaat schoon?

Eerst moet je ervoor zorgen dat het koffieapparaat leeg en schoon is. Haal alle mogelijke resten eruit en schrob de wanden even schoon voor je met de echte schoonmaak begint. Op deze manier zal je het beste resultaat krijgen.

Als het apparaat zo schoon mogelijk is, is het tijd om een mengsel van het ontkalkende schoonmaakmiddel en water (lees op het etiket wat de verhouding moet zijn) in het watercompartiment van het koffiezetapparaat te doen. Vervolgens zet je het koffiezetapparaat aan, zodat het mengsel door alle buizen van het apparaat gaat. Op deze manier worden alle buisjes en compartimenten waar kalkaanslag kan zijn ontstaan, schoongespoeld.

Hierna is het belangrijk het koffieapparaat opnieuw te vullen, maar nu met gewoon water. Zet het koffieapparaat wéér aan, zodat de buizen en compartimenten nagespoeld worden met water. Dit doen we om alle resten van het ontkalkende schoonmaakmiddel en de kalkaanslag weg te spoelen. Het zou niet fijn zijn als de smaak van schoonmaakmiddel in je koffie blijft hangen…

Zorg ervoor dat je het koffieapparaat minstens drie keer naspoelt met water om er zeker van te zijn dat alles uitgespoeld is, en voilà, je koffieapparaat is zo goed als nieuw!

Scroll Up