Hoe maak je koffie verkeerd?

Hoe maak je koffie verkeerd?Koffie verkeerd is een koffie waar een grote hoeveelheid melk aan toe is gevoegd. Daar heeft het ook zijn naam aan te danken; toen het populair begon te worden, was het heel ongewoon om meer dan een scheutje room of melk in je koffie te doen.

Om deze reden werd de koffie ‘verkeerd’ genoemd, en hoewel het deze naam draagt, is er niks mis mee. Koffie verkeerd kan je bij elk restaurant bestellen, het is ongelooflijk populair. Hoe maak je zelf de perfecte koffie verkeerd, zodat je ook thuis van deze luxe kan genieten?

Benodigdheden voor een koffie verkeerd

De ingrediënten die je nodig hebt voor een koffie verkeerd zijn koffie (over het algemeen een espresso), melk, en suiker naar eigen voorkeur. De traditionele verhouding van een koffie verkeerd is één derde koffie en twee derde melk, maar dit is geen gouden regel die per sé gevolgd moet worden. Je kan de verhoudingen naar je eigen voorkeur aanpassen; sommige mensen hebben liever meer melk en minder koffie, anderen liever meer koffie en minder melk.

Bereiding van de koffie verkeerd

Zet een espresso en verwarm de melk met de melkbuis van de espressomachine. In een koffie verkeerd moet de melk alleen verwarmd worden en níet gaan schuimen zoals bij een cappuccino. Om dit schuimen te voorkomen is het belangrijk het uiteinde van de melkbuis ruim onder het oppervlak te plaatsen. Zorg dat de melk goed warm wordt, rond de 70 graden Celsius is perfect. De melk mag niet koken, dus maak hem niet te heet. Schenk de melk vervolgens door de net gezette koffie. Ta da: zo zet je een koffie verkeerd!

Hetzelfde als een latte macchiato, toch?

De koffie verkeerd heeft veel verschillende namen. In het Frans noemen ze het café au lait, koffie met melk, in het Italiaans noemen ze het caffé latte. Veel mensen verwarren de caffé latte met de latte macchiato, waardoor er misverstanden kunnen ontstaan. De twee zijn niet hetzelfde.

Een latte macchiato wordt gemaakt met warme, opgeschuimde melk, die men vervolgens laat afkoelen zodat er een duidelijk scheiding ontstaat tussen melk en schuim. Hier wordt vervolgens de koffie aan toegevoegd. Om het laagjeseffect van de latte macchiato te behouden, is het belangrijk de koffie er langzaam in te schenken. Als de koffie te snel toegevoegd wordt, zullen de verschillende lagen mengen.

Een andere zeer populaire koffie vergelijkbaar met de koffie verkeerd is de cappuccino. In de cappuccino wordt in plaats van verwarmde melk opgeschuimde melk toegevoegd. Ook hier ontstaan gescheiden lagen: onderin het kopje de koffie, en daar bovenop het schuim.

De koffie verkeerd, latte macchiato en cappuccino kunnen alle drie gemakkelijk omgetoverd worden in een heerlijk verfrissende zomerluxe door naar eigen voorkeur ijs, slagroom en kaneel toe te voegen. Op die manier kan je ook in de hitte genieten van je favoriete koffie.

Ben je benieuwd naar wat wij het beste koffiezetapparaat van dit moment vinden? Lees dan zeker ook ons ‘Beste koffiezetapparaat volgens Keuzehelper.nl‘ artikel.

Scroll Up