Keukenmachine vs staafmixer: welke moet je aanschaffen?

Keukenmachine vs staafmixer: welke moet je aanschaffen?De keukenmachine en de staafmixer zijn allebei handige apparaten om in de keuken te hebben. Ze maken het koken op verschillende manieren vele malen makkelijker en hebben allebei als voornaamste doel het opkloppen of mixen van ingrediënten. In welke gevallen kan je beter een keukenmachine gebruiken dan een staafmixer en welke van de twee heb jij nodig? We bespreken de functies van de keukenmachine vs staafmixer.

Kneden

De keukenmachine is ervoor gemaakt je te helpen met kneden. Deze machine is uitgerust met een genoeg kracht om elke soort deeg op te kunnen kloppen. De keukenmachine beschikt over veel meer kracht dan de kleine staafmixer, die je na elk gebruik weer wegbergt. De staafmixer raden we niet aan als het gaat om kneden.

De meeste staafmixers zijn niet sterk genoeg om dik deeg aan te kunnen, en hebben accessoires die meer gericht zijn op het pureren van voedsel, niet op het kneden. De meeste keukenmachines beschikken daarnaast ook nog over accessoires die je helpen met het maken van pasta en het voorbereiden van vlees.

Pureren

Als je eten wil pureren, moet je de staafmixer gebruiken. De mixer is uitgerust met draaiende mesjes die het eten gelijkmatig in kleinere stukjes hakken. De staafmixer is makkelijk in gebruik en het pureren is zo gedaan! Pureren met een keukenmachine is een ander verhaal. De meeste keukenmachines worden niet met een pureeraccessoire geleverd, en aangezien de primaire functie van een keukenmachine kneden is, kan je pureren dus wel vergeten. Pureren met een keukenmachine wordt dus ten sterkste afgeraden, tenzij je hier een specifiek accessoire voor hebt.

Snijden

De keukenmachine is goed in mixen en kloppen, de staafmixer in pureren, maar welke van de twee kan je het beste gebruiken om voedsel te snijden of hakken? Dit hangt deels af van welke accessoires mee zijn geleverd bij beide producten, maar over het algemeen kan bijna elke staafmixer gebruikt worden zacht eten in stukjes te hakken.

Hard eten kan de staafmixer niet aan. Keukenmachines zijn een ander verhaal. Met het standaardaccessoire, die gericht is op kloppen, kunnen ze vaak geen eten snijden. Wel zijn er andere accessoires beschikbaar waarmee je jouw keukenmachine om kunt toveren in een ware snijmachine.

Eindoordeel: Keukenmachine vs Staafmixer

Ben jij op zoek naar een sterke machine die je kan helpen met kneden, mixen en kloppen? Bak je graag zelf brood maar ben je het zat het deeg te moeten opkloppen? In deze gevallen kan je beter de beste keukenmachine aanschaffen. Deze machine neemt het zware werk van je over en klopt en mixt je eten voor je! Als je graag sauzen maakt, eten pureert en kleinsnijdt, is de staafmixer een beter idee.

Met de staafmixer heb je een stuk gereedschap dat het koken op veel kleine vlakken makkelijker maakt, terwijl de keukenmachine een hele gespecialiseerde machine is voor zwaarder werk. Als je een groter budget hebt, raden we de keukenmachine aan met een aantal accessoires zodat het apparaat alles kan doen wat jij wilt. Heb je een kleiner budget? Dan is de staafmixer in bijna alle gevallen een goedkoper alternatief.

Scroll Up