Keukenmachine vs mixer: welke soort mixers zijn er?

Keukenmachine vs mixerWe kennen een hele verzameling aan apparaten met het woord mixer erin. We kennen de handmixer, staafmixer, blender, keukenmachine en foodprocessor. Waar kan je al deze producten het beste voor gebruiken en welk apparaat sluit het beste aan op jouw behoeften?

De staafmixer

De staafmixer is jouw ideale vriend als we het hebben over dikkere sauzen en pureren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van tomatenpuree, appelcompote of een dikke soep. De mesjes waar de staafmixer mee uitgerust is zijn hiervoor gemaakt en zullen je hierbij niet teleurstellen. Daarnaast zijn staafmixers makkelijker om te verplaatsen, schoon te maken en op te bergen.

De keukenmachine

De keukenmachine is een staande keukenmixer die vaak gespecialiseerd is in het kneden en mixen van eten. Wil je deeg maken en moeten de ingrediënten gemixt worden of ben je op zoek naar een machine die al het kneedwerk van je overneemt? Dan ben je op zoek naar een keukenmachine! Met de keukenmachine kan je onder andere deeg voor koekjes, slagroom en brood maken.

De handmixer

De handmixer is in feite een kleine, verplaatsbare keukenmachine. De meeste handmixers beschikken over dezelfde functies als keukenmachines: ze zijn perfect voor mixen en kloppen. Over het algemeen zijn handmixers niet zo krachtig als keukenmachines, maar ze zijn wel een stuk makkelijker te verplaatsen én goedkoper. Voor mensen met een lager budget of mensen die op zoek zijn naar een mixapparaat dat ze makkelijk kunnen verplaatsen, is de handmixer ideaal.

De foodprocessor

De foodprocessor lijkt qua uiterlijk erg op de keukenmachine maar verschilt iets in functie. Waar de keukenmachine zich specialiseert in mixen en kneden, specialiseert de foodprocessor zich in snijden, hakken en malen. Als jij niet graag met een mes in de weer gaat, is de foodprocessor je beste vriend. Met de foodprocessor kan je bijvoorbeeld pesto, falafels of zure kool maken.

Keukenmachine vs blender

De blender is een categorie apart. Deze mixmachine in niet zo zeer gericht op het snijden of kneden van eten zoals keukenmachines, maar meer op het maken van smoothies en dunne soepen en wat daarbij komt kijken. De blender kan dunne vloeistoffen aan en etenssoorten die niet te hard zijn snijden.

De blender kan dus een beetje van alles, maar is zeker niet geschikt voor alles. Te dikke vloeistoffen of te harde voorwerpen zoals bijvoorbeeld nootjes kunnen een probleem zijn voor de blender. Maar ben jij op zoek naar een apparaat dat je helpt elke ochtend een gezonde ontbijtsmoothie te maken? Dan is de blender perfect voor jou.

Eindoordeel

De keukenmachine en de foodprocessor zijn de meest veelzijdige machines op de lijst, aangezien ze met een uitgebreide verzameling van accessoires uitgerust kunnen worden. Met snij, hak, rasp en mix accessoires kan je bijna alles doen.

Als je een minder groot budget hebt, raden we je aan voor een handmixer te gaan met verschillende accessoires. Als je een specifiek apparaat zoekt voor smoothies en dunne soepen, moet je gaan voor de blender, en als je dikke sauzen en soepen wilt maken, sluit de staafmixer het beste aan bij je behoeften.

Bekijk ook onze pagina met de beste keukenmachine volgens Keuzehelper.nl als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een nieuwe.

Scroll Up