Hoe maak ik mijn houten vloer schoon?

Houten vloer schoonmakenEen houten vloer: veel mensen dromen houden ervan maar het is niet makkelijk te onderhouden. Een houten vloer vereist meer onderhoud dan de meeste vloeren en verschillende soorten houten vloeren hebben verschillend onderhoud nodig. Een houten vloer schoonmaken, hoe doe je dat? En hoe doe je het vooral niet?

We beginnen met het ontkrachten van een aantal urban myths over het onderhouden van een houten vloer. Deze manieren van onderhoud wordt aangeraden maar kunnen schade toebrengen aan je vloer.

Wat je vooral niet moet doen

Gebruik geen allesreiniger om je vloer schoon te maken. Zeker op de langere termijn kan allesreiniger de glans van je vloer verminderen. Het laat een laagje achter dat door meerdere schoonmaakbeurten steeds dikker wordt. Vermijd de allesreiniger dus!

Ook bleek is een gevaar voor de glans van je vloer en zorgt snel voor doffe plekken. De bleek laten we dus in de kast staan.

Azijn wordt veel aangeraden om houten vloeren mee schoon te maken, en hoewel dit op korte termijn weinig schade aanbrengt, tast het azijn de lak van je houten vloer aan op de langere termijn. Het hout wordt kwetsbaarder en doffer. Je houten vloer verliest zijn glorie.

Ammonia heeft hetzelfde effect als azijn. Ook een kleine hoeveelheid kan de bovenste laag van het hout aantasten. Vermijd dit schoonmaakmiddel bij het onderhouden van je houten vloeren!

Hoe reinig je dan wel een houten vloer?

Het schoonmaken van je houten vloer begint met een goede stofzuiger. Het is belangrijk om minstens één keer per week de vloer grondig te stofzuigen. Zo verwijder je hardnekkig vuil dat tussen de planken zit en in te grote hoeveelheden schade aan kan brengen aan je vloer. Daarnaast kan de rest van het onderhoud pas plaatsvinden als de vloer schoon is.

Is jouw houten vloer redelijk nieuw en beschikt deze over een nog intacte laklaag? Dan kan je de vloer het beste onderhouden door hem na het stofzuigen te dweilen met een houten vloer schoonmaakmiddel. Voeg wat van het schoonmaakmiddel toe aan het water en dweil vervolgens met de nerf van het hout mee. Let erop dat je zo min mogelijk water gebruikt! De laklaag kan over het algemeen goed tegen water, maar toch is het handig erop te letten dat je de vloer niet aan overtollige hoeveelheden water blootstelt. Na het dweilen is het belangrijk dat je de vloer zo snel mogelijk weer droog maakt, maar doe dit niet met een föhn of iets dergelijks. De warmte kan de laklaag namelijk beschadigen!

Is de laklaag van je houten vloer beschadigd of wellicht helemaal verdwenen? Dan kan je het beste eerst een nieuwe laklaag aan laten brengen door een professional. Doordat ongelakt hout zo kwetsbaar is, raden we je niet aan hier zelf mee aan de slag te gaan.

Scroll Up