Hoe werkt een dashcam?

Hoe werkt een dashcam?Een dashcam is een handige kleine camera die je aan de voorruit van je auto kan bevestigen. De camera neemt op wat er op de weg voor je gebeurt en zorgt ervoor dat je bijzondere momenten op de weg – denk aan een ongeluk of iemand die een verkeersovertreding maakt – vast kan leggen. Deze handige carcams zijn de afgelopen jaren gigantisch in populariteit gestegen. Ze zorgen er onder andere voor dat je een grotere kans hebt je gelijk te krijgen in een ongeluk. Alles wordt steeds digitaler, en ook dashcams worden steeds moderner. Hoe werkt een dashcam precies?

Constante beelden

De dashcam filmt constant wat er voor je op de weg gebeurt. Veel dashcam modellen zijn uitgerust met een scherm zodat je ten alle tijden kan zien wat er opgenomen wordt. De beelden worden opgeslagen in het geheugen van de dashcam. Omdat videobeelden vaak veel ruimte in beslag nemen op de SD kaart, en omdat de meeste beelden die gemaakt worden overbodig zijn, worden de oudste beelden verwijdert wanneer de opslag vol zit en vervangen door de nieuwe beelden. Je hebt namelijk alleen beelden nodig waar daadwerkelijk iets belangrijks op staat.

Beelden vastleggen

Veel dashcams beschikken over een specifieke knop die je kan indrukken om de beelden van de afgelopen aantal seconden meteen op te slaan. Luxere modellen werken vaak samen met een app. Als je op de knop drukt, worden de beelden via de app automatisch op je telefoon gedownload. Zo zijn je beelden meteen beschikbaar en kan je ze gelijk delen. Bij modellen die niet beschikken over een app, moet de dashcam uit de auto gehaald worden en aangesloten worden op een computer om de beelden te kunnen accessen.

Shockmeter

Het grootste deel van de moderne dashcams is ook uitgerust met een shockmeter. Dit houdt in dat de auto het doorheeft wanneer er een schok plaatsvindt, en de beelden gelijk opslaat. De meeste shocks betekenen dat er een ongeluk gebeurd is. Zo weet je dus zeker dat de beelden van net voor en tijdens het ongeluk veilig opgeslagen zijn. Bij sommige dashcams gaat deze technologie zelfs zo ver, dat ze je kunnen waarschuwen net voordat je op het punt staat een botsing te hebben.

Hoe werkt een dashcam plaatsen en verwijderen?

Hoe je de beste dashcam op de ruit plaatst en er weer van af haalt, hangt geheel af van het model. Veel dashcams komen met een rubberen zuignap die ervoor zorgt dat het product aan de ruit blijft plakken. Bij deze zuignapmodellen, is het belangrijk één vinger onder de zuignap te krijgen om hem los te maken. Trek niet aan de zuignap wanneer deze nog vastzit.

Ook komen er steeds meer dashcams op de markt die werken met een dubbel montagesysteem: een houder die je aan de ruit bevestigt en die over het algemeen niet makkelijk verwijdert kan worden, en een houder waar je de dashcam in plaatst, en die bevestigt kan worden aan de houder aan de ruit. Deze dashcams zijn makkelijker in gebruik voor mensen die de dashcam vaak uit de auto willen halen.

Scroll Up