Wat is glascorrosie en hoe kan ik het voorkomen?

Wat is glascorrosie en hoe kan ik het voorkomen?Heb je weleens opgemerkt dat er een witte aanslag op je glazen zit die er niet af lijkt te komen wat je ook doet? Of een regenboogkleurige aanslag die er voorheen niet was? Dan heb je glazen met glascorrosie. Wat is glascorrosie precies? Waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan je het voorkomen?

Glascorrosie door te hard water

Water dat te ‘hard’ is, heeft een te hoog percentage aan kalk en magnesium. Wanneer kalk en magnesium reageren met water, kan dit resulteren in de witte aanslag die je op je glazen ziet. Deze aanslag ontstaat héél langzaam en over vele wasbeurten. Elke keer slaat er een minuscule hoeveelheid magnesium en kalk neer op het glas, en na verloop van tijd wordt dit zichtbaar voor het oog in de vorm van witte aanslag. Het staat niet mooi en de glazen zien er onhygiënisch uit.

Kan je glascorrosie op glazen verwijderen?

Glascorrosie is een definitieve beschadiging van het glas en kan helaas niet ongedaan gemaakt worden. Er is dus geen manier om de witte aanslag van je glazen af te halen. Er zijn gelukkig wél manieren om glascorrosie te vermijden. Een aantal zaken die een rol spelen bij het ontstaan van de witte aanslag zijn de kwaliteit van het glas, de temperatuur van het gekozen wasprogramma, het gebruikte vaatwasmiddel, gebruik van onthardingszout en de hardheid van het water.

Onthardingszout om glascorrosie te voorkomen

In het grootste deel van de gevallen, kan glascorrosie voorkomen worden door onthardingszout, of vaatwasser zout toe te voegen aan het wasprogramma. Vaatwasser zout reageert met het overtollig aanwezige magnesium en kalk in het te harde water, en voorkomt daarmee dat de magnesium en kalk neerslaan op het glas. Voor een uitgebreidere uitleg over de werking en het gebruik van vaatwasser zout kan je ons (artikel over vaatwasser zout, gelinkt wellicht?) raadplegen.

Te hard water de oorzaak van glascorrosie?

Wil je weten of te hard water de oorzaak is van de witte aanslag op je glazen? Dan kan je gemakkelijk een hardheidstest gebruiken. Deze testen zijn voor een paar euro te koop bij kluswinkels en geven je een duidelijke uitslag over de hardheid van jouw water. Het enige wat je hoeft te doen is het stukje papier dat bij de test komt, in het water dat uit jouw kraan komt te houden. Het papier verkleurt vervolgens, en om te weten welke hardheid de kleur aangeeft, vergelijk je het papier met de bijgeleverde legenda. Om de goede hoeveelheid vaatwasser zout toe te voegen, moet je weten hoe hard je water precies is.

Glascorrosie geheel voorkomen is onmogelijk

Helaas is er geen manier om glascorrosie honderd procent te voorkomen. Corrosie is een heel natuurlijk proces en vindt altijd in kleine hoeveelheden plaats. Je glazen voor eeuwig perfect houden, kan dus niet, maar met een goede afstemming van de hoeveelheid vaatwasserzout op de hardheid van het water in je vaatwasser, kan het grootste deel van de glascorrosie voorkomen worden.

Scroll Up