Gevoelige tanden: hoe ga je ermee om?

Gevoelige tanden: hoe ga je ermee om?Heb jij weleens een scherpe pijnscheut in je tanden gevoeld na het eten van iets heets, kouds of zuurs? Dan heb je waarschijnlijk last van gevoelige tanden.

Bijna de helft van de bevolking worstelt met dit kwaaltje, en slechts een klein deel hiervan gaat er daadwerkelijk mee naar de tandarts. In dit artikel van keuzehelper.nl vertellen we je alles wat je moet weten over gevoelige tanden.

Blootliggend tandbeen

Gevoelige tanden kunnen door meerdere aandoeningen veroorzaakt worden, maar in dit artikel gaan we het hebben over verreweg de grootste oorzaak: blootliggend tandbeen. Tandbeen is het deel van de tand dat over het algemeen net onder het tandvlees ligt, en dus niet bloot wordt gesteld aan wat je eet of drinkt.

Het is een stuk minder hard dan glazuur, dat je tand bedekt op alle plekken waar het niet door het tandvlees wordt beschermd. Glazuur is ervoor gemaakt om constant in aanraking te komen met zure, hete of koude stoffen, en beschermt de rest van je tand hiertegen. Glazuur is extreem hard en dicht, wat ervoor zorgt dat geen van deze stoffen bij de veel gevoeligere kern van de tand kunnen komen. Tandbeen is dit niet.

De buitenkant van tandbeen zit vol met minuscule gaatjes, die vervolgens als kanaaltjes naar de zenuwen van de tand leiden. Wanneer dit tandbeen niet langer bedekt wordt door tandvlees en dus blootligt, kunnen stoffen tijdens het eten of drinken deze kanaaltjes binnendringen. De stoffen komen dan in aanraking met de zenuwen van de tand, wat zorgt voor een scherpe pijn.

De oorzaak van blootliggend tandbeen

In de meeste gevallen wordt blootliggend tandbeen veroorzaakt door het terugtrekken van het tandvlees. Dit vindt meestal vanzelf plaats naarmate we ouder worden, maar wordt erger door het slecht verzorgen van het gebit, of door té hard te poetsen. Juist, dat kan namelijk ook schade aanrichten. Denk er tijdens je volgende poetsbeurt dus aan niet té hard op de borstel te drukken.

Wacht na eten met poetsen

Hoe gevoelig je tanden precies zijn, zal verschillen met de dag. Er bevindt zich namelijk een laagje op het tandbeen dat de kanaaltjes het grootste deel van de tijd afsluit. Toch is dit beschermlaagje op geen enkele manier te vergelijken met glazuur; als je zuur voedsel eet en vervolgens poetst, poets je hem namelijk zo weg. Om deze reden is het belangrijk om minstens een uur te wachten met poetsen na het eten. Op die manier heeft het gebit wat tijd te herstellen voordat er gepoetst wordt.

De gevoeligheid van tanden verminderen

Om de gevoeligheid van tanden te verminderen kan men tandpasta voor gevoelige tanden gebruiken, de mond na zuur eten spoelen met water, zo min mogelijk zuur eten consumeren, niet te hard drukken op de (elektrische) tandenborstel, en een fluoride mondspoeling gebruiken.

Scroll Up