Hoe scheer je een gevoelige huid?

Hoe scheer je een gevoelige huid?Scheren is een aanslag op je huid, zeker als je het elke dag doet. De mesjes schrapen over gevoelige huid en het scheren kan bultjes, ingroeihaartjes en andere irritaties tot gevolg hebben. Om jeuk, wondjes en bultjes te voorkomen, is het belangrijk je huid goed te verzorgen, zeker als je huid gevoeliger is dan gemiddeld. Hoe voorkom je vervelende irritaties na het scheren?

Voorbereiding voor het scheren

Voor het scheren maak je eerst je gezicht goed schoon met warm water. Dit kan ook het moment zijn een voedende crème aan te brengen. Probeer producten met alcohol of parabeen erin te vermijden omdat deze voor irritaties kunnen zorgen in een gevoelige huid. Aangezien je huid bijna dagelijks het geschraap van mesjes moet overleven, is een voedende crème zeker geen overbodige luxe! Een gezonde huid raakt minder snel geïrriteerd en herstelt sneller van eventuele wondjes of irritaties.

Check of er geen restanten van de vorige scheerbeurt in het scheerapparaat zitten en maak hem eventueel schoon. Hierbij geldt steeds: hoe schoner je te werk gaat, hoe lager de kans op irritaties na het scheren.

Nat scheren betekent minder irritaties

Scheer als het kan na of tijdens het douchen. Op dat moment is je huid extra soepel en staan je poriën open. Zorg wel dat het haar dat je scheert droog is. Let er tijdens het scheren op dat je de huid die je scheert steeds straktrekt, zodat de mesjes met zo min mogelijk obstakels over de huid kunnen glijden. Het gebruik van een alcoholvrije scheercrème of scheerschuim wordt zeker aangeraden! Deze crèmes zijn er speciaal voor gemaakt om het scheren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Scheer voorzichtig en zachtjes

Beweeg het scheerapparaat in soepele, gelijkmatige bewegingen over je gezicht. Bijna alsof je de huid probeert te masseren. Let erop dat je zo veel mogelijk de groeirichting van het haar volgt tijdens het scheren. Tegen de groeirichting in scheren resulteert vaak in vervelende ingroeihaartjes en rode bultjes die pijn doen en jeuken. Scheer altijd op de laagste beschikbare stand van je scheerapparaat, op deze manier stel de huid aan zo min mogelijk overbodige stress bloot.

De nazorg

Was je gezicht na het scheren met koud water. Het koude water sluit de poriën in de huid en in gesloten poriën ontstaan minder ontstekingen. Droog je gezicht met een schone handdoek, en niet met een handdoek die twee weken geleden al in de was had gemoeten. Vermijd een wrijvende beweging tijdens het afdrogen en ‘dep’ in plaats daarvan je huid droog. Op deze manier verspreid je zo min mogelijk bacteriën en andere boosdoeners op je gevoelige, net-geschoren huid.

Na het scheren kan de huid droog en strak aanvoelen. Om dit gevoel te voorkomen kan je na de scheerbeurt gebruik maken van een hydraterende crème. Deze crèmes werken vocht inbrengend en zullen de droogheid van de huid verhelpen.

Scroll Up