Waar en hoe moet ik frituurvet inleveren?

Waar en hoe moet ik frituurvet inleveren?Wist je dat de gemiddelde Nederlander ongeveer vier kilogram frituurvet per jaar gebruikt? Het totaalaantal kilogram aan frituurvet dat per jaar wordt gebruikt, is gigantisch. Frituurvet is een lastig goedje dat je niet zomaar door de gootsteen mag spoelen na gebruik. Hoe je kom je dan af van je frituurvet en waarom is dit belangrijk? Wij leggen je precies uit hoe je frituurvet moet inleveren en waarom.

Waarom moet ik frituurvet inleveren?

De primaire reden om je frituurvet in te leveren bij een inleverpunt in plaats van weg te gooien, is de schade die het frituurvet doet. Als je het door de gootsteen spoelt, gaat het opstoppingen veroorzaken. Dit kost de gemeente elk jaar veel geld. Als frituurvet via het vuilnis weg wordt gegooid, komt het bij restafval terecht en moet het verbrand worden. Ook dit proces kost veel geldt en draagt daarnaast bij aan de verslechtering van het milieu.

De tweede reden om je gebruikte frituurvet uit je beste frituurpan in te leveren is recycling. Het gebruikte vet kan omgezet worden in biobrandstof! Zo krijgt het vet een tweede leven en brengen we minder schade aan de natuur om ons heen. Door frituurvet te recyclen, verklein je je CO2-afdruk. Op deze manier kunnen grondstoffen vaker gebruikt worden en putten we de natuurlijke bronnen van onze aarde minder uit. Wil jij bijdragen aan een gezond ecosysteem en de vermindering van het gat in de ozonlaag? Zorg er dan voor dat je je gebruikte frituurvet inlevert!

Waar kan ik het inleveren?

In Nederland alleen al zijn er meer dan drieduizend inleverpunten voor gebruikt frituurvet. Je kan er dus zeker van zijn dat er een inleverpunt bij jou in de buurt is. De makkelijkste manier om een inleverpunt te vinden is via de website van de frituurvet recycle organisatie. Als je je postcode invoert, geeft de website je niet één inleverpunt bij jou in de buurt, maar wel tien.

Hoe lever ik het in?

Je weet waarom je je gebruikte frituurvet in moet leveren, je weet waar je het moet inleveren, maar hoe moet je dit doen? Wanneer je een nieuwe fles frituurvet opent, moet je altijd de fles bewaren. Wanneer het frituurvet gebruikt is, kan je het laten afkoelen en teruggieten in de originele verpakking.

Op deze manier is het vet ook het makkelijkst te vervoeren naar jouw inleverpunt. Heb je de originele verpakking van je frituurvet niet meer? Gebruik dan een andere lege plastic fles om het vet in te vervoeren. Gebruik van een trechter wordt aangeraden bij het overgieten van het vet in de fles. Zorg dat de fles goed dicht zit voor deze vervoerd wordt, en deponeer hem op het inzamelpunt in de gele container of de aanwezige inlevermeubel.

Hoe weet ik wanneer ik mijn frituurvet moet vervangen?

Het is hoog tijd om je frituurvet te vervangen als het is verkleurd naar donkerbruin of zwart, een sterke geur heeft, stroperig is, onder het laagste niveau van de pan komt, of na het toevoegen van snacks blijft schuimen. Vul het frituurvet in de pan nooit bij, maar vervang altijd al het vet in één keer!

Scroll Up