Kan je frituren in een gewone pan?

Kan je frituren in een gewone pan?Iedereen heeft tegenwoordig een beste frituurpan in huis. We zijn zo afhankelijk geworden van deze apparaten, dat we niet weten hoe we moeten frituren wanneer ze plotseling kapotgaan. Daar sta je dan, met een boel gasten in de woonkamer en de belofte van gefrituurde snacks. Kan je ook frituren in een gewone pan? Hoe pak je dit aan?

Frituren in een gewone pan kan zeker. Voordat frituurapparaten zo ongekend populair werden, deden we niet anders. Wel brengt frituren in een pan een aantal complicaties met zich mee. Het is helaas lang niet zo makkelijk als het aanzetten van de friteuse en de snacks hierin gooien. Wij leggen je uit hoe je het beste in een pan kan frituren op de momenten dat je frituurpan het begeeft.

Bij frituren in de pan is olie je beste vriend

Frituren gebeurt in olie, dat weten we allemaal. Wanneer je frituurt in een pan werkt dit hetzelfde. Doe een ruime laag olie in de pan en laat dit opwarmen. Hoe warm de olie op een gegeven moment is, is lastig te zeggen. Je kan wel een klein stukje brood als indicatie gebruiken als je wilt weten of de olie warm genoeg is om te beginnen met frituren. Doe een klein stukje brood in de olie. Als het gelijk begint met pruttelen en bubbelen, weet je dat de olie warm genoeg is. Zet je snacks maar klaar voor de volgende stap!

Frituren doe je voorzichtig en veilig

De snacks doe je in de pan, maar let erop dat je niet te veel snacks in één keer in de pan doet, om overstromingen te voorkomen. Blijf altijd bij de pan. Even met de wachtende gasten kletsen, kan dus niet. Omdat hete olie de neiging heeft te spetteren, kan je je het best uitrusten met een keukenschort en handschoenen om brandwonden te voorkomen.

Houd het vuur laag

Omdat erbij frituren in een gewone pan meer ontvlammingsgevaar is dan bij een friteuse, is het belangrijk dat je het vuur laag houdt. Je moet de snacks goed in de gaten houden en een beetje geduld hebben om het frituren in een pan tot een succesvol einde te brengen. Zorg er ook altijd voor dat je een natte handdoek of een branddeken hebt, voor het geval er toch open vlammen ontstaan tijdens het frituren.

Als dit gebeurt, moet je nooit water in de frituurpan gooien, aangezien het vuur hierdoor alleen groter zal groeien doordat het water gecombineerd wordt met olie. In het geval er iets gebeurt, is je branddeken of natte handdoek je beste vriend002E

Wanneer zijn de snacks klaar?

Je kan stoppen met frituren wanneer de snacks een goudbruine kleur hebben gekregen of eruitzien zoals ze er gewoonlijk uitzien wanneer ze uit de friteuse komen. Zorg dat je de snacks regelmatig omdraait in de pan zodat beide kanten evenveel aan de hitte worden blootgesteld. Vergeet niet de pan gelijk na gebruik af te wassen om aangekoekte olieresten te voorkomen!

Scroll Up