Hoe zet ik filterkoffie?

Koffie zetten met filter, hoe werkt dat?Voordat iedereen Senseo-apparaten, koffiepads en zelfs koffiecups gebruikte, maakten we nog koffie op de ouderwetse manier: met het koffiezetapparaat. Met deze handige machine maak je verse koffie zoals we het toen ook al deden.

Het verschil tussen verse koffie en pads is gigantisch, misschien zijn ze zelfs onvergelijkbaar. Als je de kwaliteit van je koffie vooruit wilt zien gaan, is het tijd om te downgraden naar een koffiezetapparaat.

Hoewel de koffie zonder twijfel lekkerder is, zijn koffiezetapparaten wel iets ingewikkelder in gebruik dan de modernere machines. Je moet iets meer werk doen dan slechts op één knopje drukken, maar dit betekent ook dat je meer invloed uit kunt oefenen op de uiteindelijke smaak van je koffie. Met een beetje oefening betekent dit dat je straks de lekkerste kopjes koffie zet.

Wat je nodig hebt:

  • Papieren koffiefilters
  • Koffie
  • Koffiezetapparaat
  • Water

Zo maak je filterkoffie

Het eerste wat je moet doen is een koffiefilter pakken en eventueel omvouwen zodat het perfect in je koffiezetapparaat past. Echter, voordat we het filter in het koffiezetapparaat plaatsen, maken we het filter eerst een beetje nat met kraanwater. Dit is belangrijk voor de volgende paar stappen. Zorg dat je het filter niet dusdanig doorweekt dat het niet meer gebruikt kan worden.

Plaats de filter in de daarvoor gemaakt houder. Het is nu tijd om koffie in de filter te scheppen. Als je bij het koffiezetten niet weet hoe veel schepjes je nodig hebt, kan je aanhouden dat twee theelepels koffie één redelijk sterke kop koffie zullen maken. Je kunt de smaak en de sterkte van de koffie beïnvloeden door te spelen met de verhouding tussen de hoeveelheid water en koffie.

Giet nu de benodigde hoeveelheid water in het watercompartiment van het koffiezetapparaat. Nu kan je het apparaat aanzetten, maar alleen zodat er al wat water op de koffiebonen loopt. Het is dus belangrijk dat je het apparaat snel weer uitzet. Vervolgens wacht je een paar minuten tot je hem definitief aanzet. De bonen hebben nu heel even geweekt in het water, wat voor lekkerdere koffie zal zorgen.

Als het koffiezetapparaat klaar is, kan de koffie gedronken worden. Pas wel op dat je je mond niet brandt. Onthoud dat je koffie niet te lang in het koffiezetapparaat kan bewaren, de smaak wordt dan bitter en de koffie zal niet lekker meer zijn. Als je de koffie langer wil bewaren, kan je het beste een thermoskan gebruiken.

Als je op zoek bent naar het beste koffiezetapparaat voor jouw behoeftes moet je zeker ook eens onze top 7 lijst bekijken.

Scroll Up