Elektrisch poetsen: zo doe je het

Elektrisch poetsenElektrisch poetsen is een vorm van tandenpoetsen die pas de afgelopen twintig jaar echt populair is geworden. Er bestaan een boel fabels over poetsen met de elektrische tandenborstel, zo zou het schadelijk zijn voor het tandvlees en helemaal niet beter werken dan de normale tandenborstel.

Toch is het bewezen dat elektrisch poetsen daadwerkelijk beter werkt. We vertellen je alles wat je moet weten over de elektrische tandenborstel en hoe je hem moet gebruiken.

Goed poetsen is essentieel

Met de bewegende kop van de elektrische tandenborstel haal je veel meer plak weg uit je gebit, met name in het gebied waar de tand grenst aan het tandvlees. Toch betekent het feit dat je poetst met een elektrische borstel niet gelijk dat je gebit ook perfect schoon wordt.

Om het beste resultaat te behalen moet je de correcte poetstechnieken toepassen. Als je in twintig seconden even snel en slordig je tandenpoetst, kan je natuurlijk geen wonderen verwachten. We vertellen je hoe je het wel moet doen.

Een vaste volgorde doet wonderen

Er zijn drie vlakken die gepoetst moeten worden in het gebit. Van elke tand moet de voor-, achter- en bovenkant grondig schoongemaakt worden. Om ervoor te zorgen dat je geen tanden vergeet, kan je het beste een vaste poetsvolgorde aanhouden. Begin met het poetsen van de achterkant van alle tanden in de onderkaak.

Poets elke tand een aantal secondenlang, en zorg er hierbij voor dat je de borstel zachtjes heen en weer beweegt zodat de borstelhaartjes overal kunnen komen. Volg de randen van de tand met de borstel, zodat de haartjes ook tussen de tanden in plak kunnen verwijderen.

Poets vervolgens de voorkant van de tanden in de onderkaak op dezelfde manier. Druk niet te hard op de borstel, dit zal op geen enkele manier bijdragen aan een schoner gebit en zorgt ervoor dat je borstelkop sneller verslijt. Daarnaast kan te agressief poetsen ervoor zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt, wat gevoelige tanden tot gevolg kan hebben.

Poets hierna de bovenkant van de tanden in de onderkaak, het zogenaamde ‘kauwoppervlak’. Dit hoeft over het algemeen niet zo grondig als de voor- en achterkant van de tand, omdat er minder plak op dit deel van de tand ontstaat, maar zorg er alsnog voor dat elke tand een aantal seconden goed gepoetst wordt. Werk vervolgens de bovenkaak op dezelfde manier af.

Extra tips voor een schoon gebit

Vergeet niet ook de achterkant van de laatste kiezen in je gebit schoon te maken. Dit wordt vaak vergeten maar is erg belangrijk omdat er veel plak ontstaat. De minimale aangeraden poetstijd is twee minuten. Als je korter dan twee minuten poetst, kan de fluoride in de tandpasta zijn werk niet doen, en gaat een groot deel van de moeite verloren.

Daarnaast wordt er aangeraden na elke poetsbeurt ook te flossen, het liefst met flosdraad. Een fluoride mondspoeling is vooral voor mensen met gevoelige tanden de moeite waard. Essentieel voor een schoon gebit is het zeker niet, dus laat je niet voor de gek houden door alle reclames!

Scroll Up