De eerste stofzuiger ter wereld

De eerste stofzuiger ter wereldIets meer dan honderd jaar geleden was het doodnormaal om als stofzuigerverkoper te werken. Tegenwoordig kunnen we de stofzuiger niet meer wegdenken uit ons huishouden, maar met stofzuigers langs de deuren gaan om deze te verkopen? Daar doen we niet meer aan. Hoewel iedereen tegenwoordig een stofzuiger heeft, kwam de verkoop voor het apparaat maar langzaam aan de gang. Hoe is de eerste stofzuiger eigenlijk tot stand gekomen?

De eerste stofzuiger-achtige machine

In 1869 bouwde Ives McGaffey een schoonmaakmachine die gebruik maakte van een vacuüm. De uitvinder uit Chicago ontwierp een apparaat waar in een lederen bal geknepen moest worden om zo een vacuüm te creëren, wat er vervolgens voor zorgde dat stof en vuil opgezogen kon worden. Toch zien we dit apparaat niet als de eerste stofzuiger omdat de machine zo zwaar en onpraktisch was in gebruik dat het nooit een succes werd.

Na 1869 waren er meerdere uitvinders die verschillende stofzuiger-achtige machines uitvonden. Zo was er bijvoorbeeld de Amerikaanse John Thurman die een gigantisch apparaat uitvond dat werkte met een motor en stof wegblies. Hij ging met zijn paardenkar langs de deuren, de machine was namelijk zo groot en zwaar dat hij niet met de hand vervoerd kon worden. Thurman was een van de eerste uitvinders die daadwerkelijk een bedrijf wist op te zetten met zijn uitvinding. Toch was er nog veel kritiek op zijn machine, die alleen stof wegblies en dus slechts vuil verplaatste.

Niet een stofblazer, maar een stofzuiger

De eerste uitvinder die een stofzuiger-achtige machine uitvond die daadwerkelijk stof opzoog, was Hubert Cecil Booth. Hij liet zich in 1900 inspireren door een stofblazer, een machine vergelijkbaar met die van Thurman. Booth vond dat een echte schoonmaakmachine het vuil niet alleen moest verplaatsen, maar het ook daadwerkelijk weg moest halen. Zo kwam hij op het idee een vergelijkbare machine te maken, maar dan met zuigkracht in plaats van blaaskracht. Het verhaal gaat dat hij nog dezelfde avond zijn idee heeft geschetst, en dat hij zijn theorie testte door een servetje tegen zijn mond te houden, en zo veel mogelijk stof te proberen op te zuigen in het servetje.

Booth verkocht zijn stofzuiger niet, maar ging in plaats daarvan langs de deuren om zijn schoonmaakservice aan te bieden. Hoewel er veel geklaag was over hoe luid de machines van Booth waren, werd zijn kleine bedrijf al snel een succes. De British Vacuum Cleaner Company kreeg steeds meer naamsbekendheid. Booth’s succes groeide zo groot, dat de Engelse koning Edward VII Booth inhuurde om zijn tapijt schoon te maken. Hij was zo onder de indruk van hoe snel en makkelijk Booth’s machine het tapijt schoonmaakte, dat hij er twee kocht.

De eerste draagbare stofzuiger

De echte eerste stofzuiger die we vandaag kennen, werd pas een aantal jaar later uitgevonden, door de Amerikaanse James Sprangler, die zich liet inspireren door Booth’s design. In plaats van een gigantisch apparaat dat op een paardenkar verplaatst moest werden, ontwierp hij een draagbare machine die hetzelfde zuigprincipe van Booth toepaste. In 1908 verschenen de eerste modellen op de markt; de allereerste stofzuiger ter wereld was geboren!

Tegenwoordig zijn de stofzuigers natuurlijk veel makkelijker te hanteren en werken ze ook veel beter dan de oude exemplaren, bekijk de top 7 beste stofzuigers volgens Keuzehelper.nl hier!

Scroll Up