Waar je op moet letten bij het inbouwen van je dashcam

dashcam inbouwenEr zijn een aantal zaken die je in gedachten moet houden tijdens het inbouwen van je dashcam. Zo moet je rekening houden met plaatsing, aansluiting van de kabels en de batterijtoevoer van de dashcam. Daarnaast wil je je dashcam ook zó plaatsen dat de kans op diefstal of beschadiging zo min mogelijk is. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je op moet letten tijdens het inbouwen van je dashcam.

Dashcam inbouwen: waar precies?

Het eerste waar je naar moet kijken wanneer je je dashcam wilt installeren, is de plaatsing. Waar moet je je dashcam bevestigen voor het beste beeld van de weg? Een dashcam kan bijna overal op de voorruit gemonteerd worden. Een aantal plekken die aangeraden worden zijn de hoek linksonder, de hoek linksboven, of bij de achteruitkijkspiegel.

De dashcam inbouwen in de linksonder hoek, zorgt voor een beeld dat het beste vergelijkbaar is met jouw beeld als bestuurder. De dashcam inbouwen in de linksboven hoek, creëert een vergelijkbaar beeld met iets meer overzicht, en de dashcam inbouwen bij de achteruitkijkspiegel wordt vooral aangeraden omdat de dashcam daar uit het zicht ingebouwd kan worden. Op deze manier verlaag je de kans dat de dashcam beschadigd of gestolen wordt.

Dashcam installeren: welke aansluiting?

Wanneer je de positie voor je dashcam hebt gekozen, moet je een kijkje nemen naar het soort dashcam dat je hebt. Heb je een dashcam die werkt op een oplaadbare batterij of een dashcam die ten alle tijden aangesloten moet zijn aan een voedingsbron? Bij dit tweede geval raden we aan de bedrading voor de energietoevoer vast te zetten langs de randen van de ruit.

Als je ervoor kiest om de dashcam bij de achteruigkijkspiegel te plaatsen, kan je de bedrading dus het best langs de bovenkant van de ruit naar de dashcam toe leiden, zodat het niet in de weg zit tijdens het rijden. Als je dashcam niet constant aangesloten hoeft te zijn aan een energiebron, is dit minder belangrijk. Vaak is het dan genoeg een veervormige oplaadkabel aan te schaffen. Deze kabels kunnen uitgerekt worden, maar blijven automatisch zo kort mogelijk, waardoor ze het minst in de weg zullen zitten.

Check de handleiding van de dashcam

Als er onduidelijkheden zijn over hoe je de dashcam installeert, raadpleeg dan altijd de handleiding voor je zelf gaat experimenteren. De dashcam heeft een specifieke aantal volt nodig, en de bijgeleverde kabel zorgt ervoor dat dit aantal volt geleverd wordt. Je kan de kabel dus niet zomaar vervangen door elke andere kabel. Als je weet welk voltage je dashcam nodig heeft (dit kan je vinden in de handleiding) kan je hiermee rekening houden bij de eventuele aanschaf van andere kabels. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je de dashcam nooit direct aan moet sluiten op de accu van de auto. Het apparaat kan wél aangesloten worden aan de sigarettenaansteker, die een constante stroom levert.

Scroll Up