Wat zijn de beste koffiebonen?

Wat zijn de beste koffiebonen?Je hebt wellicht weleens van Arabica of Robusta koffiebonen gehoord. Deze twee soorten koffiebonen zijn de bekendste ter wereld. De Arabica boon is origineel van Ethiopische afkomst, maar is tegenwoordig overal ter wereld te vinden.

De naam hebben de bonen te danken aan het feit dat ze eerst in de Arabische wereld ontdekt zijn. Vervolgens werd het door de Nederlanders geïmporteerd vanuit Java en in Europa populairder gemaakt. De smaak van Arabica koffiebonen is kenmerkend mild en wordt vergezeld door een sterke geur.

Robusta koffie komt ook origineel uit Afrika. De bonen groeiden vooral in een regio aan de westkust van het continent, maar zijn vandaag de dag net als Arabica koffiebonen overal te vinden. Waar de Arabica zacht en vriendelijk is in smaak, is de Robusta sterk en erg bitter. Deze koffiebonen zijn niet voor watjes.

Blends vs single origin koffiebonen

De koffie die je koopt kan een ‘blend’ of een ‘single origin’ zijn. Single origin koffie is allemaal in dezelfde regio verbouwd, terwijl een blend een combinatie is van verschillende bonensoorten, wellicht van over de hele wereld. Op deze manier kan je koffie met 50% Arabica en 50% Robusta bonen hebben, maar bijvoorbeeld ook blends met 10% Arabica en 90% Robusta. Het spreekt vanzelf dat de smaak van de bonen gecombineerd compleet nieuw kan zijn, en wellicht zelfs beter dan de gebruikte koffiesoorten op zichzelf.

Wat bepaalt de smaak van je koffie?

De smaak wordt beïnvloed door een ruime hoeveelheid factoren. De soort koffieboon, de grondsoort waar de boon groeit, het klimaat, de hoeveelheid regen, maar ook de branding, verwerking en de hoogte van de plantage spelen een rol. De uiteindelijke smaak komt dus tot stand tijdens een lang proces. Om deze reden is er ook zó veel variatie in de smaak van koffiebonen.

De groeiplaats van koffie

De meeste koffiebonen worden verbouwd rondom de evenaar, daar groeien koffiebonen het best. Het ideale klimaat voor de koffieboon beschikt over een niet te hoge temperatuur en veel regen. Zuid-Amerika is het continent dat de meeste koffiebonen verbouwt, met Brazilië op de nummer één plaats en Colombia op nummer twee.

De smaken verschillen per werelddeel door kleine verschillen in klimaat, cultuur en voorkeur. Zo staat Zuid-Amerikaanse koffie erom bekend een fruitige en wijnachtige smaak te hebben, waar Noord-Amerika veel meer bekend staat om gekruide, frisse koffies.

Het roosteren van de koffiebonen

Bij de branding begint het proces waar de smaakmakers de meeste invloed op hebben. De net-geoogste koffiebonen worden op een hoge temperatuur geroosterd om alle smaken en aroma’s te versterken. Dit is geen makkelijke opdracht; de koffiebonen zijn erg gevoelig voor kleine veranderingen in temperatuur tijdens het roosteren, en de meesterbrander moet het proces ten alle tijden goed in de gaten houden om de koffiebonen perfect te kunnen roosteren.

Het roosteren duurt tussen de 12 en 20 minuten, met temperaturen tussen de 180 en 220 graden Celsius. Doordat de boon tijdens het roosteren vocht verliest, ‘popt’ hij uiteindelijk. Terwijl dit gebeurt ontstaat er een scheur in de koffieboon. Dit wordt in de industrie ook wel ‘cracking’ genoemd. Om deze reden zie je zelden gebrande koffiebonen zonder een scheur erin!

Tijdens het brandingsproces gaan er ook kleine hoeveelheden cafeïne verloren, om deze reden bevatten donkerdere bonen minder cafeïne dan lichtere bonen. Er geldt ook dat donkerder gebrande bonen over het algemeen sterker en bitterder zijn in smaak, met zoete ondertonen, terwijl lichter gebrande bonen veel milder en zachter zijn. Hier wordt een groot deel van de uiteindelijke smaak gecreëerd. Door de bonen op hogere of lagere temperatuur en voor langere of kortere tijd te roosteren, kunnen de sterkte van de aroma’s op verschillende manieren beïnvloed worden.

Verwerking van de bonen

Wat is de lekkerste koffie?Na de branding moeten de koffiebonen op een bepaalde manier bewaard worden. Een deel van de smaak van de boon wordt beïnvloed door hoe de boon ‘opdroogt’. Wordt de boon na het roosteren bewaard in een donkere pot met honderden andere bonen, of worden ze in ondiepe bakken gehouden, zodat alle bonen genoeg lucht krijgen?

De bonen zijn niet zo gevoelig meer voor veranderingen in de omgeving als ze waren vóór het roosteren, maar een boon die lange tijd opgesloten zit in een ruimte met weinig lucht, zal toch anders smaken dan een boon die van een constante luchttoevoer heeft genoten.

Het zetten van de koffie

Het laatste grote deel van het proces dat de smaak beïnvloed is de zetmethode. Natuurlijk zullen de smaken van ‘poederkoffies’ en andere niet traditionele vormen van koffie op een volledig andere manier beïnvloed worden dan koffie die gemaakt wordt van de bonen zelf. Heb je een volledige uitgeruste koffiemachine die de bonen voor je maalt? Dan kan je lichte bonen, donkere bonen, en alles ertussenin gebruiken. Als je apparaat gebruikt maakt van een filter, krijg je de beste smaak door koffiebonen te gebruiken die maar licht tot medium gebrand zijn. Voor espresso’s zijn daarentegen donkerdere bonen het best.

De meeste ervaren koffiedrinkers weten precies hoe ze hun koffie willen: wel of geen melk, suiker, misschien zelfs slagroom of kaneel? Dit is waar je als koffiedrinker de meeste invloed uit kunt oefenen op de smaak van jouw koffie. Door de koffie te combineren met melk, room, slagroom, water, suiker en meer, kan je tientallen smaakcombinaties maken, van cappuccino’s tot Americano’s en Turkse koffies. 

Kies de bonen bij je koffie

Om de koffieboon te vinden die het beste bij jouw smaak en behoeften aansluit, is het slim om eerst uit te zoeken hoe jij het liefst je koffie drinkt. Hou je van zwarte koffie om je dag mee te beginnen, of drink je liever een zoete latte macchiato? Bij latte macchiato’s komt de smaak bijvoorbeeld het best naar voren met espresso, die je het beste zet met donker gebrande koffiebonen. Bij cappuccino’s wordt daarentegen aangeraden om een blend van 80% Arabica en 20% Robusta bonen te gebruiken. Op deze manier heeft elke soort koffie zijn eigen optimale bonensoort.

Als je de goeie bonen hebt voor je koffie, kan je daadwerkelijk goeie koffie gaan zetten. Maar hiervoor heb je uiteraard wel een goed apparaat nodig, neem daarom nu een kijkje op onze top 7 pagina, hier vind je de beste koffiezetapparaten van dit moment.

Scroll Up