Airfryer vs frituur: welke is beter?

Airfryer vs frituur: welke is beter?We hebben allemaal wel van de airfryer gehoord; de innovatieve nieuwe manier om te frituren kreeg veel media-aandacht toen het product voor het eerst op de markt werd gebracht. De airfryer is nu al een aantal jaar verkrijgbaar, en er heerst nog veel onduidelijkheid over of frituren met lucht echt beter is dan frituren in olie. Hoe veel beter is de airfryer? Welk apparaat past beter bij jou: airfryer vs frituur?

Gezondheid

Om traditioneel te kunnen frituren heb je frituurvet nodig. Frituurvet zorgt voor een deel van de frituursmaak waar veel mensen zo van houden, maar het is helaas ook erg ongezond. De extra calorieën die het vet met zich mee brengt, zijn wellicht niet het beste idee als je ook al fastfood aan het bereiden bent. De airfryer gebruikt daarentegen bijna geen olie, en als er wel een paar druppeltjes olie nodig zijn (bij uitzondering), wordt er olijfolie of arachideolie aangeraden. De airfryer wint het dus makkelijk op het gebied van gezondheid.

Kwaliteit

Gezonder frituren met hete lucht in plaats van olie klinkt goed, maar werkt het ook? De resultaten van de airfryer zijn niet altijd hetzelfde als die van de frituur, maar het werkt. Als je een airfryer aanschaft, kan je verwachten dat de eerste paar snacks die je probeert te bereiden niet perfect zullen zijn, maar we moeten onthouden dat we het hebben over een compleet nieuwe manier van frituren. Dat is ook iets wat je als consument in de vingers moet krijgen.

Wanneer je doorhebt hoe je ervoor zorgt dat je airfryer optimaal werkt, zal je zien dat ook de snacks er goed uitkomen. Toch is het níet hetzelfde als frituren met een klassieke friteuse. De eerdergenoemde smaak van het frituurvet ontbreekt, en de snacks komen er niet altijd even knapperig uit. Als jij een echte liefhebber bent van de frituurvetsmaak van je snacks, kan je dus beter bij de beste friteuse blijven.

Onderhoud

Dat het geen geweldige klus is om je frituurpan te verschonen, weten we allemaal. Het vet wordt bruin, de pan wordt vies aan de binnen- en buitenkant, en het gebruikte frituurvet kan ook niet zomaar door de gootsteen. Het moet weggebracht worden naar een verzamelpunt.

Vervolgens moet de pan nog schoongemaakt worden, wat door het aangekoekte vet een vervelende klus kan worden. De airfryer heeft al deze problemen niet. Doordat er   heel weinig tot geen olie wordt gebruikt in het frituurproces, is het apparaat veel makkelijker schoon te maken. Ook hoef je geen rekening te houden met het wegbrengen van gebruikt frituurvet.

Airfryer vs frituur: het eindoordeel

De airfryer is gezonder, maar met de friteuse maak je snacks me de geliefde frituurvetsmaak. De airfryer levert niet in aan kwaliteit, maar je moet wél even onder de knie krijgen hoe je met het apparaat om moet gaan om de beste resultaten te krijgen. Tot slot is de airfryer in onderhoud een stuk makkelijker dan de friteuse.

Ben je het schoonmaken van je friteuse zat en zoek je naar een gezonder alternatief? Ga dan voor de airfryer. Hou je van de klassieke frituursmaak van je snacks en vind je het niet erg hiervoor meer tijd te besteden aan schoonmaken, kies dan voor een traditionele friteuse!

Scroll Up